Wij hebben inmiddels een aantal maanden de zonnepanelen op ons dak liggen. En eerlijk gezegd, doet het meer dan ik dacht, in deze herfstige zomer. De opbrengsten zijn best nog wel interessant, ja, zelfs op bewolkte dagen. Maar inmiddels weten wel heel wat meer over zonnepanelen. De aanschaf, waar let je allemaal op, wat is een goede plek om je zonnepanelen neer te leggen, wat levert het nou eigenlijk op en nog veel meer. Ik geef je dus vandaag even een inkijkje en tips over zonnepanelen, in de dingen die wij inmiddels door schade en schande (valt mee hoor) geleerd hebben.
Wil je meer weten over hoe je de juiste zonnepanelen kiest voor bij jouw huis? Download dan de keuzegids zonnepanelen van de experts van zonnepanelen-info.nl eens en bekijk rustig eens alle opties.
Waarom zonnepanelen?
Wij kozen voor zonnepanelen omdat wij vanwege aardbeving-schade een potje geld kregen om ons huis mee te verduurzamen. Nu hadden we er net een verbouwing op zitten, dus heel veel dingen die we konden doen met dit potje waren al gedaan. Het huis was al beter geïsoleerd, we hebben een vrij nieuwe cv-ketel, de ramen zijn inmiddels allemaal drie dubbel HR++ glas, de vloer is geïsoleerd etc. Dus wat er nog overbleef aan mogelijkheden was vrij sumier.
De keuze viel toen dus maar op de zonnepanelen. Dit is niet perse altijd een goede investering, omdat je de aanschaf kosten vaak pas na heel wat jaar, een beetje eruit kunt halen. Nu zijn we van plan hier lang te wonen, maar hoelang, dat weet ik niet. Dus daarom hebben we voor die tijd (en het potje geld) nooit echt serieus gekeken naar zonnepanelen. Natuurlijk is een investering in je huis altijd goed, want gemiddeld levert een huis mét zonnepanelen toch zo’n € 5000,- extra op bij verkoop van jouw huis.
Zonnepanelen hebben natuurlijk als voordeel dat je je eigen stroom ermee kunt halen. Wat je over hebt lever je af aan het net, en daarvoor krijg je een (kleine) vergoeding.
Kun je zonnepanelen op elk huis plaatsen?
Nee helaas is het niet altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Daarom is het vaak erg handig om met diverse bedrijven contact op te nemen. Vaak kijken ze dan via Google Maps naar de ligging van jouw huis, waar de zon staat, naar eventuele begroeiing rondom het huis. Zo hebben wij enorme bomen vlak naast ons huis staan, en is plaatsing van zonnepanelen op bepaalde plekken gewoon niet gunstig. Ze zullen vast wel een beetje opleveren, maar niet genoeg om het rendabel te maken.
Gelukkig kunnen bedrijven en experts je hier heel goed bij helpen. Het helpt ook echt om verschillende bedrijven te contacteren, want zo krijg je toch een beter beeld van de verschillende mogelijkheden. Ik raad je aan om in ieder geval 3 verschillende bedrijven te vragen om eens te komen kijken wat er mogelijk is, of ze dit te laten doen via Google Maps etc.
Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om een rijtje zonnepanelen op de grond te laten plaatsen, maar je kunt ook eens kijken of je schuurtje een betere plek heeft voor zonnepanelen. Let er wel op dat er in sommige gemeentes vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Daar is vaak sprake van als je ze aan de ‘straat kant’ van je huis wilt plaatsen, in verband met het zogenaamde straatbeeld. De meeste gemeentes hebben verduurzaming hoog in het vaandel staan, dus vaak is zo’n vergunning krijgen niet een al te groot issue. Maar kijk er dus wel even naar.
Levert een zonnepaneel wel genoeg op in Nederland?
Tja, als je ziet hoe weinig zonuren Nederland heeft, dan lijkt het misschien een gek idee om zonnepanelen te plaatsen. Maar zonnepanelen leveren ook energie op als de zon niet door de wolken heen kan komen. Wij hebben eigenlijk altijd wel energie die geleverd wordt. Natuurlijk zie je het verschil wel degelijk met een zonnige en een grijze dag. Maar elke dag vangen onze zonnepanelen genoeg licht op om energie te leveren.
Zelfs op plekken waar veel bomen zijn (hallo oerwoud tuin van ons) kunnen zonnepanelen nog winstgevend zijn. Let hier bij natuurlijk wel op, dat de panelen alsnog zoveel mogelijk uit de schaduw liggen. Wist je dat een vlek vogelpoep er voor kan zorgen dat je paneel een stuk minder opbrengt? Daarom is het ook handig dat je een beetje bij je zonnepaneel kan komen, om ze af en toe met een doekje af te nemen. Dood zonde natuurlijk als je paneel na 2 jaar in eens nog maar op 70% functioneert, alleen maar omdat het gewoon vies is. Een beetje onderhouden is dus wel zo slim.
Subsidies en BTW teruggave
Voordat je nou je spaarrekening plundert om je zonnepanelen aan te schaffen, moet je het volgende doen. Kijk en vraag eens rond bij jouw gemeente of er subsidies zijn waar je aanspraak op kunt maken. Heel veel gemeentes hebben potjes voor het verduurzamen van woningen.
Niet geschoten is in zo’n geval altijd mis. Want soms kan jouw voordeel tot wel € 4000,- oplopen! Hartstikke zonde dus om daar geen aanspraak op te maken.
Daarnaast kun je nog de BTW van de kosten van de aanschaf van zonnepanelen terug krijgen via de belasting. Het gebeurd niet automatisch, maar het is ook niet heel erg veel moeite om het terug te vragen. Hierover kun je online meer informatie vinden, of vraag er naar bij je zonnepanelen leverancier.
DIY of laten plaatsen?
Nog een goede tip, bekijk de voorwaarden van de fabrikant van jouw zonnepanelen. Het is meestal goedkoper om zonnepanelen zelf te plaatsen. Maar let hier bij wel heel erg goed op de voorwaarden. Veel fabrikanten geven géén garantie op zelf geplaatste zonnepanelen. Dat zou dood zonde zijn, want dan loop je dus een hoop voordelen mis, mocht er wél iets aan de hand zijn met je zonnepanelen. Zonnepanelen plaatsen is echt wel vakwerk, en als je het laat doen door een gecertificeerde partij, heb je vaak recht op in ieder geval 10 jaar garantie. Wij hebben onze zonnepanelen uitgekozen op een fabrikant en leverancier die zelfs 20 jaar garantie gaf.
Meer duurzame tips?
Op deze blog geven we nog veel meer tips over duurzaamheid, duurzaam wonen en verbouwen. Lees ook eens onze volgende artikelen, of ga direct naar alle duurzame artikelen in onze Going Green sectie.