Stoppen met roken, alleen maar omdat je zwanger bent? Dat is zó 2014. Ondertussen weten we allemaal heus wel dat het niet zo gezond is voor de baby. Maar wat dacht je van al die stress die bij het stoppen met roken komt. Veel slechter voor je ongeboren kind, toch?
Roken tijdens je zwangerschap is heel wat minder erg dan al die stress, die bij het rookvrij-worden, komen. Bovendien is het ‘allang bewezen’ dat stress en gewichtstoename heel erg slecht zijn voor je ongeboren kind. Dus dan kun je maar beter roken. Toch?
Jessica is 34 weken zwanger en heeft bewust geen poging ondernomen minder te gaan roken, tijdens haar zwangerschap. ‘Alle bemoeizucht van de overheid vind ik maar niks. Het is mijn kind en ik bepaal wel wat ik doe.’ Bovendien vind Jessica het ontzettend irritant dat bij bijna elk bezoek aan de verloskundige wordt gevraagd of ze al is geminderd. Daarbij heeft ze tal van foldertjes meegekregen met alle redenen waarom roken zo slecht zou zijn voor je kind. ‘Maar mijn buurvrouw is een echte kettingroker. Met twee pakjes per dag heeft ze toch een super gezonde baby gekregen. Voor mij geen reden dus om niet te stoppen. Mensen moeten zich eens met zichzelf bemoeien en niet druk maken over die paar sigaretten die ik rook’.

person-731484_640Gerlinde, inmiddels bevallen van een zoon, heeft wel een paar pogingen gedaan om te stoppen met haar nicotine verslaving. Want zo zag ze het. Door een paar filmpjes op het internet had ze gezien wat de effecten zijn van rokende zwangeren. Ze was in de twaalfde week helemaal sigaretten vrij, wat een hele overwinning was na gemiddeld 8 sigaretten per dag. Maar na een paar weken ging de relatie met haar vriend stuk. Ze kwam er alleen voor te staan en kreeg zelfs haar uitval van de stress. Roken was de enige optie om haar stress onder controle te krijgen. Al snel zat ze weer op haar acht sigaretten per dag, en na de twintig weken echo, werden dat er 12 per dag. Alles was goed met haar zoon, alleen was haar zoon wat te klein. Maar kleine baby’s blijven langer klein (en schattig) dus dat was geen probleem voor Gerlinde.

Natuurlijk zitten er enorme gezondheidsrisico’s aan roken, voor zowel moeder als kind. Vanwaar dan die laksheid? Vinden we dat de overheid zich teveel bemoeid met ons persoonlijke leven? Of willen we niet iets opgelegd krijgen van de deskundigen? Weten we misschien dat het niet goed is, maar we kunnen niet van de verslaving af? Wie zal het zeggen…

Tegenstanders van rokende zwangeren pleiten zelfs voor een hoger eigen risico, of het zelf betalen van een bevalling in het ziekenhuis. Zij vinden dat zwangeren die onder behandeling van gynaecologen staan, hier zelf voor ‘gekozen’ hebben. Door hun levensstijl niet aan te passen brengen ze doelbewust zichzelf en hun ongeboren kind in gevaar.

Wat vind jij van rokende zwangeren? En ben jij het eens met de tegenstanders? Dat de ziektekosten zelf betaald zouden moeten worden?