Vakantietips met kids

Voor sommige geluksvogels begint over een week de grote zomervakantie alweer! Wij pechvogels uit het hoge Noorden moeten nog een hele maand naar school, maar goed. Voor iedereen is het binnenkort de hoogste tijd om op vakantie te gaan. Of je nou heel ver of dichtbij vakantie gaat vieren, met kinderen is het altijd net even wat anders dan in je eentje. Dus daarom onze fijnste vakantietips met kids. Want met vier kids, en familie in het buitenland, mogen we onszelf eigenlijk wel reis-professionals met kids noemen.

De bestemming

Heb je kleine kinderen dan wil je misschien het liefst wat dichter bij huis blijven, omdat vliegen met kleine kinderen je niks lijkt. Dat hoeft trouwens helemaal niet! Wij hebben regelmatig met kleine kinderen gevlogen, waarvan de jongste zelfs nog maar 6 weken oud was, en het is goed te doen, met de juiste voorbereiding. Maar ik snap dat niet iedereen dat ziet zitten. Dus met kleine kinderen wat dichterbij huis vinden de meeste ouders fijn.

Ben je een avontuurlijk type? Dan kun je de hele wereld overreizen, zelfs met kids! Zo gingen wij met een bijna twee-jarige zoon en een zes weken oude dochter naar de andere kant van de wereld voor een familie bezoek. Daarna gingen we met z’n allen ook nog even naar de Dominicaanse Republiek voor een familie vakantie. Hartstikke leuk en gezellig, en we hebben echt heel erg veel genoten met het gezin. Maar als je verder weg gaat, komen er toch andere dingen bij kijken.

Gelukkig kun je bij de website van de Rijksoverheid heel veel informatie vinden over de legale zaken rondom reizen met kinderen en alle benodigde documenten. Zo ging ik een keer met alleen één kind naar onze familie in het buitenland toe. Ik wist niet dat je daarvoor eigenlijk een toestemmingsformulier van de andere ouder nodig had. Ik dacht dat dit alleen gold voor ouder die uit elkaar waren, maar kennelijk is dat dus ook nodig, raar maar waar.

En ga je naar bijvoorbeeld Amerika, dan moet je voor iedereen in het gezin een visum aanvragen, en een ESTA aanvragen. Dit zijn een soort formulieren waarin je moet invullen waar je vandaan komt, wat je er komt doen (in ons geval dus een familie bezoek) bij honderd vakjes aankruisen dat je bepaalde dingen niet meeneemt, dat je geen drugssmokkelaar bent, geen witwasser en nog meer van die onzin. Maar goed, dan heb je uiteindelijk als je een visum krijgt wel de vakantie(s) van je leven. Je moet het er dus maar even voor over hebben.

Je kunt ook hele fijne vakanties vieren in Europa trouwens. Zon is in Turkije bijna altijd gegarandeerd, wil je dus lekker wat zon pakken, ga dan nu een visum Turkije aanvragen, en je kunt heerlijk genieten van een fijne all-in vakantie in een resort, of een wat meer alternatieve manier, in een klein vissersdorpje in een AirBnB bijvoorbeeld.

Hoe ga je op vakantie?

Ga je met het vliegtuig, of met de auto, of zelfs een boot? Op vakantie moet je met kinderen rekening houden met het vervoer. Zo kun jij wel lekker naar Zuid Spanje willen rijden met de auto, maar vinden kinderen van vier en zes jaar dit ook leuk, een hele dag rijden in een snik hete auto. Het is heel belangrijk om rekening te houden met hoe jouw kinderen zijn tijdens het reizen. Sommige kinderen vermaken zich heel erg lang in een vliegtuig. Ik hoop eigenlijk altijd dat ze lekker slapen in het vliegtuig tijdens de tien uur durende vlucht. Maar de laatste keer waren ze gewoon klaarwakker, de hele reis lang. Pfoe. Dat is toch best lastig om eerlijk te zijn.

Ga je met de auto naar een verre bestemming, dan is het met jonge kinderen vaak het makkelijkst om te reizen wanneer ze normaal gesproken slapen. Een uurtje of 8 ’s avonds vertrekken en doorrijden tot een uur of 10 in de ochtend, en je bent op je bestemming, met waarschijnlijk in ieder geval de helft van de tijd slapende kinderen. Zijn je kinderen snel wagenziek, of zelfs zee ziek (als je in een boot gaat), dan moet je daar zeker rekening mee houden. Vergeet trouwens ook niet te kijken naar een fijne autoverzekering, en de juiste pech hulp, dat scheelt je een hoop ellende tijdens de vakantie.

Vliegen met kids is goed te doen, daar zullen we later meer tips over opschrijven, maar vraagt wel de nodige voorbereiding.

Wat is jouw vakantie met kids tip?

 

© Shutterstock