Waarom een fietshelm?! Fietshelmen zijn ou-der-wets! En bovendien zitten ze niet fijn, staat mijn kind voor schut als hij er wel mee aankomt op het plein, en wil hij geen helm op. WRONG! En voor je denkt dat deze geitenwollensokken moeder nu een speech gaat houden over de rechten van het kind, en als wereldverbeteraar hoopt hier Duitse fietspraktijken het land in te brengen, dan heb je het weer fout. Maar toch zou ik het tof vinden als je wel even verder leest waarom eigenlijk elk kind best wel een helm zou kunnen gebruiken. Want wees nou eerlijk… We zijn toch allemaal gesteld op onze hersenen?! En trouwens, ze hebben tegenwoordig hartstikke hippe veiligheidshelmen. Zo hip zelfs dat dochterlief ermee wilde slapen!
Ongelukken zitten in een klein hoekje
Dat je nooit van te voren weet wanneer je een ongeluk krijgt, kan ik zelf van getuigen. In een haastige bui besloot ik anderhalf jaar geleden de kids even geen helm op te doen, en natuurlijk, precies op die dag, kreeg ik een ongeluk met beide kids op de fiets. Sindsdien gaan ze dus ook nooit meer zonder helm op de fiets, maar dat is niet mijn punt. In Nederland komen elk jaar weer heel veel kinderen bij de EHBO terecht. Het volgende is uit een onderzoek in 2016:
In ruim 80 procent van de gevallen gaat het om eenzijdige ongevallen. Deze zijn volgens de stichting grotendeels te wijten aan het feit dat kinderen hun aandacht niet bij het verkeer hebben doordat ze op de fiets bellen, gamen of chatten.
In de periode 2006-2010 meldden gemiddeld per jaar 14.000 kinderen tot en met 12 jaar zich na een fietsongeval bij de spoedeisende hulp. Van hen werden zo’n 2000 ook in het ziekenhuis opgenomen. De meeste gewonden vallen onder kinderen van rond de 4 jaar en rond de 12 jaar.
Kinderen worden het vaakst in het ziekenhuis opgenomen met letsel aan hoofd of hals, zoals een hersenschudding. Het aantal dodelijke verkeersongevallen onder kinderen daalde in deze periode met een derde.
Wel blijven fietsongevallen de voornaamste reden van de gemiddeld 20 kinderen die per jaar in het verkeer overlijden. De helft van de kinderen is overleden aan traumatisch hersenletsel.
Ah, een doemblog! Nee hoor. Maar gewoon even de feiten op een rijtje. Eenzijdige ongelukken dus. Helmen beschermen trouwens het beste tot een snelheid van ongeveer 20 km/u. Dus vooral die eenzijdige ongelukken kunnen hersenletsel bij kids voorkomen.
Fietshelmen schijnveiligheid of toch belangrijk
Een tegenargument dat vaak wordt gebruikt is dat fietshelmen alleen maar voor schijnveiligheid zou zorgen. Bij de ‘echte’ ongelukken is een fietshelm namelijk niet van extra waarde. Deze beschermen namelijk het meeste tot 20 km/uur. En over het algemeen kom je niet in aanraking met een auto die zo langzaam rijdt. Of mensen (voornamelijk ouderen) denken dat ze, omdat ze een fietshelm dragen, onoverwinnelijk zijn. Niemand kan hen iets maken, want als ze vallen, dan hebben ze toch niks. Ook zeggen onderzoekers dat zodra er een helmplicht komt, er minder wordt gefietst. Dat is in ieder geval bewezen in andere landen. Maar of ik nou verwacht dat ons kikkerlandje daarom minder zal fietsen… Het is toch een cultuur dingetje. Maar wie weet. En stel je voor. Als er minder gefietst wordt, dan worden mensen nog ongezonder. Dan kun je beter af en toe een ongeluk hebben op de fiets, dan dat je niet meer fietst, is het argument.
Eerlijk gezegd vind ik deze bovenstaande argumenten een beetje flauwekul. Dat je niet meer zou fietsen omdat je een helm op moet, slaat natuurlijk alles. Veel mensen fietsen in Nederland omdat ze dat gewend zijn, niet omdat ze dat als gezonde optie kiezen. En ik denk zelf dat als je toch uit gezond-oogpunt voor fietsen kiest, dat je dan het dragen van een helm voor lief neemt, dat is immers ook voor je eigen gezondheid.
Maar mijn kind wil geen helm
Ze zijn lelijk, saai, ze zitten stom of ik wil niks op mijn hoofd. Tja.. en nu?! Mijn kinderen houden ook niet van autogordels, en hebben als het -8 graden is ook liever geen muts op.. Dus?! Doen we dat dan allemaal maar gewoon niet, omdat ons kind het daar niet mee is? Nope… Muts op, handschoenen aan, en je doet je gordel om.
En er zijn trouwens ontzettend veel verschillende soort fietshelmen. Zo kocht ik de Yepp helm als eerste, omdat deze op de kleinste hoofdjes kon. Dus zodra ze in het voorstoeltje zaten, kregen ze een ‘cowboy hoed’ op (zoals zoonlief zijn helm doopte) . Maar nu heeft dochterlief sinds kort een helm van NutCase. Het is en ski/skate/fiets/skeeler helm in één met een super gave urban look. Ze vind hem zelfs zo cool dat ze er mee naar bed wilde! En waarom moest de helm in de klas af?! Dat sloeg toch nergens op.
Oftewel, ‘mijn kind wil niet’ is een heel slecht excuus om niet de hersenen van je kind te beschermen. De laatste tijd komen er reclame spotjes van de Hersenstichting voorbij, waarbij je aan de buitenkant vaak niet kunt zien, hoe beschadigd sommige volwassenen en ook kinderen zijn, door hersenletsel dat zij ergens hebben opgelopen. Laat dat alsjeblieft niet één van jouw kinderen zijn. Voor tussen de € 30,- en € 70,- heb je een blitse en veilige helm, waarmee je je kind lekker kunt laten fietsen en skaten zonder je zorgen te hoeven maken dat er iets ernstigs met ze gebeurd.
Lijkt me heel goed dat een helm gedragen wordt door de kids.
Als ze uit huis zijn en zelf verantwoordelijkheid willen nemen dat mogen ze dat doen, maar zo lang ze onder de ouders verantwoordelijkheid zijn, wil ik dat je hersenen beschermt voor zo ver dat kan.
Of je gaat niet fietsen… kan ook…