What?!?! Hebben jullie geen tv?! Uh, ja al heel lang niet en…. We LOVE IT! Wanneer moeders van vriendjes van school, of nieuwe kennissen in ons huis komen, dan is de eerste opmerking vaak, ‘wat een licht en wit huis, dat je dat durft met kleine kinderen’, en nadat er nog een blik wordt rond geworpen, volgt als tweede meestal ‘hebben jullie geen tv?’. En ons antwoord is dan haast trots: NEE. Dat bij de meeste mensen dan de ogen minstens een keer zo groot worden, en waar sommige gewoon even met een mond vol tanden staan omdat ze niet weten wat te zeggen, dat vind ik dan wel weer leuk. Want hoe bijzonder is het kennelijk dat je geen tv, of drie, in huis hebt. De meeste interieurs zijn zelfs helemaal gericht op de plaats van de televisie, en daar omheen wordt de rest van het huis ingericht. Niet bij ons dus. En vandaag vertel ik je er wat meer over. Omdat deze #minimalistmama meer wil met minder en ik jullie daar de komende tijd meer over zou vertellen. Dus lees verder en kom erachter dat jij waarschijnlijk ook prima zonder tv kunt functioneren, ook al lijkt het nu misschien nog onmogelijk voor je  😉

Waarom ik niet houd van flikkerende schermen de hele dag

Soms kom je bij mensen thuis, en dan staat de tv gewoon de H E L E   D A G aan. Van de hele dag muziekclips op MTV, of het ene tellsell kanaal na de andere (waarom lieve mensen, waarom kijk je daar naar?) of een heerlijk kook programma kanaal waar je de hele dag gewoon honger van krijgt. En of je het nu wilt of niet… Het leidt je af tijdens alles wat je doet. Je kunt een beeldscherm dat aanstaat en beweegt kun je gewoon niet negeren! En ik hou juist van rust in huis, Misschien komt dat omdat ik drie, bijna vier, koters heb rondlopen / kruipen waardoor er genoeg leven in de brouwerij is. Maar om daar ook nog de hele dag geluid en licht en beweging bij te hebben, mij niet gezien…

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ook ik weet hoe ontzettend handig zo’n bewegend scherm is. Want welk kind kan daar niet urenlang naar staren? De mijne in ieder geval wel. Als het maar beweegt en geluid maakt (de jongste vind het zelfs zonder geluid leuk, yeah!) dan kunnen ze zichzelf er wel even mee vermaken.

En precies daarom hou ik toch wel van televisie.

Waarom TV-kijken juist wél handig is

Gelijk maar even naar waarom ik vóór tv-kijken ben. Want ik denk dat ik niet de enige ouder ben die na vier uur ’s middags, last krijgt van de spook uren, zoals ik ze zelf noem. De kids krijgen honger, worden moe, er moet van alles gebeuren, gekookt worden, naar bed gegaan en nog veel meer. Mijn kids beginnen vaak één voor één te protesteren en vervelend te worden.

Daarom hebben wij een soort van huisregel. Zodra rond een uur of 16:30 hun eigen slaapkamers zijn opgeruimd mogen de kinderen terwijl ik kook lekker chillen. De kids mogen iets kijken op de iPad , of op de iPad een spelletje spelen. Zie we hebben geen tv nodig. Je download gewoon de NPO Gemist, KIJK, of RTL app, en je hebt uren kijk plezier binnen handbereik. Omdat we de apps hebben, kies je dus zelf voor welk programma de kids mogen kijken. Zo weet ik zeker dat er geen rare programma’s worden bekeken, alleen met de reclame’s is het af en toe even opletten.

En omdat ik het doe, terwijl ik kook, weet ik zeker dat ik geen ruzie’s hoef op te lossen, geen gedoe heb op zolder (terwijl ik zelf beneden in de keuken sta) geen hangende, zeurende kids aan mijn benen. Ik blij, omdat ik gewoon kan koken zonder gedoe, en de kids blij omdat ze even iets mogen staren en niets hoeven. Lekker de beentjes omhoog, onder een dekentje op de bank.

Wat wij het liefste kijken…

Omdat we het dan toch hebben over bewust televisie kijken, zal ik gewoon even vertellen welke programma’s wij graag kijken, als we dan even nutteloos en doelloos wat willen kijken (en dat is gewoon af en toe best lekker niet waar?)

Zoonlief (6 jaar)
– Lassie Animated (op NPO)
– LBB Junior (Engelstalige liedjes via YouTube) <– hierdoor heb ik trouwens het idee dat mijn kids boven gemiddeld goed zijn in het spreken en luisteren naar Engels, dus stiekem niet helemaal nutteloos, maar ook educatief.
– LEGO City (RTL)
– Donald Duck op YouTube
– Oscar (een gekko animatie serie op YouTube)
– Carl & Jinger (YouTube-sensatie, die allerlei proefjes en dingen uittesten met hun drie zoons)

Dochterlief (5 jaar)
– Heide (NPO)
– Lassie Animated
– LBB Junior
– My Little Pony (RTL)
– Lego Friends (RTL)
– Barbie, Life In a Dreamhouse (via YouTube, maar daar is het alleen in het Engels te zien, dus ja… dan maar in het Engels kijken, wat ze overigens niet erg vind, want ze snapt er net zoveel van als in het Nederlands)

Dochterlief (1 jaar)
– Little Baby Bum (een Engels liedjes kanaal op YouTube, welke ze gelukkig ook zonder geluid interessant genoeg vind, waardoor ik niet helemaal knettergek wordt van de vreselijke simpele melodietjes en oneindige herhaling… leuk voor dreumessen, maar verschrikkelijk voor mijzelf)
– Lassie Animated (omdat ze die met haar broer en zus mee kijkt)

Zelf houdt ik wel van:
– Heel Holland Bakt (NPO, aaaah, ja ik geef het toe, en het is zelfs een MAX 50+ programma, maar who cares)
– Bomb Girls (NPO)
– Mr. Selfridge (via YouTube, en later via NPO)
– Shark Tank (via YouTube)
– Expeditie Robinson (RTL)
– America’s en Britain’s Got Talent (ook via YouTube, maar dan vaak wel alleen maar de audities, de rest vind ik dan wat minder interessant)

Zo zie je maar weer… We zijn zeker niet tegen tv kijken, maar we kijken liever niet de hele dag, en hebben per kind per dag een limiet ingesteld van ongeveer 45 minuten scherm tijd, of dat nou een spelletje is of een programma.

Kijken jullie alleen tv via een televisie scherm, of ook via andere manieren, tablet of zelfs telefoon, of via het internet? Ik ben benieuwd, en heb jij je wel eens afgevraagd of je eigenlijk wel een tv nodig hebt?

 

 


© Shutterstock