Ieder kind wordt weleens ziek en dat is ook helemaal niet erg. Elke keer als hij of zij ziek is wordt het immuunsysteem alleen maar sterker door de aanmaak van antistoffen. Het lichaampje heeft echter even de tijd nodig om de ziekte te bestrijden. In de tussentijd kunnen ouders zich erg zorgen maken en weten ze soms niet wat ze moeten doen. Lees hieronder wat je zelf kan doen en wanneer je beter naar de huisarts kan gaan.Koorts

Het kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38º C ligt. Gebruik een thermometer om te meten. Je kan dit het beste rectaal doen, dus in de anus van het kind. Zo krijg je de meest betrouwbare temperatuurmeting. Eén keer per dag meten is doorgaans genoeg. Koorts is meestal een teken dat het lichaam een infectie aan het bestrijden is. Het griepvirus en verkoudheidsvirussen zijn de bekendste voorbeelden. Dit gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals kriebelhoest. Hiervoor zijn er gelukkig genoeg kind vriendelijke hoestdrankjes om de hoest wat verzachten, zoals die van Natterman. Het is echter over het algemeen beter om de koorts niet te onderdrukken met medicijnen.

Paracetamol

Bij het bepalen wanneer je wel een paracetamol geeft is de mate van ziek zijn belangrijker dan de hoogte van de koorts. Wanneer je kindje bijvoorbeeld 39 º C heeft maar nog wel gewoon drinkt en speelt, hoef je niet meteen een paracetamol te geven. Een kind met ‘maar’ 38,5 º C dat zich echter te beroerd voelt om te drinken kan maar beter wel een paracetamol krijgen. Hierdoor gaat hij of zij beter drinken. En dat is het belangrijkste.

Huisarts

Meestal is koorts onschuldig, maar in sommige gevallen kan je maar beter naar de huisarts. Neem bij de volgende symptomen direct contact op met je huisarts:
• Je kind is suf en reageert slecht op de omgeving
• Je kind is benauwd
• Je kind heeft rode vlekjes waarvan de kleur niet verbleekt op het moment dat je erop drukt
• Je kind is niet goed troostbaar en huilt kreunend

 

 


Noot van de redactie: Bij twijfel adviseren we sowieso altijd contact op te nemen met een professional.

© Shutterstock