Als je mij had gezegd dat ik in mijn eentje een weekendje weg naar het buitenland zou gaan, met de oudste twee kids, dan had ik niet gedacht dat dat zo leuk zou zijn! We werden uitgenodigd om een kijkje te nemen in LEGOland en SEAlife om daar vervolgens verslag over te doen. Manlief kon niet mee, en toen leek het me leuk om niet alledrie de kids mee te nemen, maar alleen de grote twee. Dus mijn zes en vierjarige waren helemaal blij toen ik ze vertelde dat we naar een ander land gingen. ‘Amerika?’ Eh, nee deze keer niet. Maar Duitsland is voorlopig ver genoeg. Dat we daar niemand konden verstaan volgens onze zoon was dan wel weer een minpunt. Het leek me dat dat in de musea wel zou meevallen, en op zijn minst Engels te horen en lezen was. Omdat de LEGO Batman Movie uitkwam, zullen we het als eerste over LEGOland hebben. De volgende keer komt het hotel en SEALife aan de beurt.

LEGOland Discovery Centre Oberhausen

LEGOland is niet het LEGOland dat je waarschijnlijk denkt. Want naast LEGOland Billund zijn er nog veel meer plaatsen waar je kunt genieten van deze decennia oude gekleurde bouwstenen. De Discovery Centres zijn (grotendeels) overdekt en hebben minder attracties dan het voor ons bekende LEGOland in Denemarken. Maar dat betekent niet dat je je er niet prima kunt vermaken. Van een aantal andere bloggers had ik vernomen dat je er een uur of twee met gemak kunt volmaken. Dat was even een tegenvaller want ik had gepland de eerste dag naar LEGOland te gaan en de tweede dag naar SEALife. Zouden we ons meer dan twee uur kunnen bezig houden?!

Parkeren, de wachtrij en de LEGO fabriek

Kom je met de auto, zet dan je bolide neer in parkeergarage 3 van CentrO (het grootste overdekte winkelcentrum van Europa). Deze garage heeft boven elke parkeerplek een groen lichtje hangen, tot er een auto geparkeerd staat. Dan verander hij in een rood lichtje. Zo heb je dus in één oogopslag of je een rij moet indraaien of beter de volgende rij kunt nemen. Bovendien vonden onze kids het geweldig om gewoon vijf minuten te staan kijken naar groene lichtjes die langzaam rood werden, tot er een hele rij rode lichtjes was. Ja ja, je moet wat, als je jezelf een hele dag moet vermaken, en vertelt is dat twee uur eigenlijk genoeg is 😉 Parkeergarage 3 is ook de dichtstbijzijnde, al geven de borden aan dat je ook bij garage 4 kunt staan voor LEGO land. Daar stonden wij de eerste dag, en het is toch een stuk verder lopen en bovendien slecht aangegeven waar je heen moet. Parkeren is trouwens helemaal gratis!

De wachtrij leek wel mee te vallen toen we binnenkwamen. Er stonden misschien vier andere gezinnen dus we dachten zo binnen te zijn. Maar voordat de gezinnen voor ons geholpen waren, waren de kids al aan het drammen waarom ze niet naar binnen mochten. Ik gok even dat we ongeveer een kwartiertje in de rij hebben gestaan, maar als je zo dichtbij bent, dan voelt het als een half uur. Er was een leuke speurtocht met een mooi LEGO keycord, deze was helaas alleen in het Duits. Je kon die kopen voor € 3,-. Dat deden wij dus niet, omdat de kids (en ik) er toch geen drol van zouden snappen. Maar je kunt er dus ook voor kiezen om het te kopen als souveniertje …

Gelukkig konden we toen eindelijk naar binnen, maar toch niet helemaal. Je kwam terecht in een soort grote kamer waar een Duits LEGO filmpje draaide. Wat verder de bedoeling was en waarom de deur dicht bleef was niet heel erg duidelijk. Later kwam ik erachter dat die deur toegang is tot de LEGO fabriek, en deze gewoon eens in de zoveel tijd open gaat. De kids vonden ook dat wachten niet echt tof, dus toen de deuren eindelijk open gingen konden ze niet wachten.

We kwamen terecht in een heuse ‘LEGO fabriek’. Een bakje met plastic gekleurde korrels, die worden gesmolten, vervolgens in een mal gedaan, een bedrukking erop en tadaaaah… daar was een heus LEGO DUPLO Batman blokje. Tijdens het proces mocht één kind helpen en die kreeg het blokje als bedankje. Gelukkig werden de andere kinderen in de zaal niet teleurgesteld en kregen ook zij een Limited Edition blokje met Batman erop. Ook hier weer geen Engelse uitleg, wat het iets minder boeiend maakte voor onze kids. Maar goed, we zijn in het buitenland dus daar moeten ze dan maar aan wennen. Wat ik wel leuk vond is dat een kind mocht helpen het blokje te maken.

Red de prinses, wees een NinjaGo, vlieg in de lucht en eet wat tussendoor

Na de LEGO fabriek, kun je ervoor kiezen om naar de ‘Red de prinses’ attractie te gaan, of rechtsaf de rest van LEGOland te verkennen. We hadden geluk, deze attractie was precies open toen wij aankwamen. Dat is dus wel een puntje… Niet alle attracties zijn de hele dag open. In het foldertje staan alle tijden wel precies, maar het is dus handig om daar wel eventjes naar te kijken, voor je heel enthousiast in een rij gaat staan, die pas over een uur open gaat. Maar goed, we hadden geluk, stonden misschien één minuut in de rij en mochten toen in het draken karretje stappen. Voor iedereen een eigen laserpistool (vier personen) om alle ‘slechterikkerds’ (zoals dochterlief zei) te schieten. LEGO spinnen, vleermuizen, boeven, en zelfs bewegende interactieve projectie gemeneriken. En dat allemaal om zoveel mogelijk punten te halen en de prinses te bevrijden.

Bij binnenkomst brachten we eerst onze jassen en tassen naar de kluisjes, die € 1,- kosten (en je krijgt je muntstuk na gebruik gewoon weer terug!). Dat scheelde een hoop gesjouw, en bovendien was het lekker warm binnen. Geen zin dus om met dikke winterjassen aan te lopen, dan stop je ze in de echte LEGO kluisjes. Deze bevinden zich een beetje achterin, na het café, naast de LEGO Friends hoek, voor de StarWars expositie.

Je kunt vliegen door de bibliotheek van Merlijn, op heuse vliegende fietsen. Hoe harder je trapt hoe hoger je komt. Let op, ben je tussen de 1.10 m. en 1.30 m. dan moet er ook nog een volwassene met je mee fietsen. Maar hoger en hoger ga je, bijna tot het plafond! Heb je gelijk een goed overzicht van LEGOland en kun je zien wat je allemaal nog meer wilt beleven.

Altijd al een echte NinjaGo willen zijn?! Je kunt ook het Ninja parcours volgen. Klik aan het begin op je niveau (drie levels te kiezen) en probeer de laser stralen te ontwijken, en zo vlug mogelijk het einde te bereiken. Het parcours is misschien acht meter lang, maar zoonlief heeft minstens twintig keer het parcours gedaan. Dat scheelt als er geen mega rij staat. De rijen zijn trouwens heel verschillend. De ene keer stonden er een stuk of vijftien kinderen bij het Ninja parcours, maar er waren ook tijden dan zoonlief de enige was, en dus tig keer achter elkaar kon gaan.

Na al dat spelen en gesport, gingen we even eten in het LEGO Café. We hadden zelf van alles meegenomen, maar je kunt in het café zelf wat kleinigheidjes kopen, zoals hotdogs, een kindermenu, muffins en drinken. Echt een goede vullende lunch zal er niet in zitten, dus neem vooral lekker wat broodjes of bolletjes mee. Die mag je daar trouwens gewoon opeten, niemand die je wegstuurt (zoals bij veel Nederlandse attractie en indoorspeeltuinen dus wel zo is).

Kijken, kijken, kijken

Gelukkig kun je naast al dat actieve spul ook nog van alles bekijken. Er is een LEGO mini world, waar dag en nacht elkaar afwisselen. Je kunt er zelfs voetbal spelen in een mega stadion met minstens 1000 poppetjes. Met zijn tweeën kun je tegelijk spelen en proberen te scoren door het veld te bewegen met de knopjes. Ook dit vonden de kids leuk om te doen, want elk doelpunt werdt er gejuicht en kwam de score op het score bord te staan.

Natuurlijk kon je ook het mega vliegveld uitgebreid bestuderen, en was er zelfs een mini kermis met werkende attractie.

En dan was er de niet te missen StarWars expositie. Daar waren vooral stoere jongens te vinden, maar ook de meiden vermaakten zich er prima. Je kon ook nog op de foto met je favoriete StarWars held.

Natuurlijk konden we niet de 4D kino overslaan. Hier stond nog een mooie BatmanMovie lego bouwwerk, de film zelf ging niet over Batman. De film was natuurlijk wel over LEGO. Dat het waaide, je nat werdt geregend en nog veel meer zullen we niet verklappen 😉

En natuurlijk bouwen, bouwen en nog meer bouwen

Gelukkig waren er meer dan genoeg plekken om ook lekker gewoon met LEGO aan de slag te gaan. Bouwen aan je eigen race auto, die je vervolgens ook gewoon kunt gaan uittesten op drie verschillende test banen. Op één van de banen kun je zelfs met zijn vijven tegelijk racen, weet je gelijk of jouw bouwwerk echt de snelste is.

Ook was er een mooie LEGO Friends hoek, waar je kon bouwen, filmpjes kijken en met je LEGO Friends vriendinnen op de foto kon. ’s Middags werdt er daar ook naar hartelust geschminkt en figuurballonnen geblazen. Bij de LEGO Friends plek staan ook twee grote speelplekken met allemaal DUPLO voor de kleintjes. Genoeg te doen dus.

Wij waren ook net op tijd om een workshop bouwen te volgen. Gelukkig waren we niet de enige buitenlanders daar, dus legde de dame alles in het Engels en in het Duits uit. Een hele vooruitgang, want de kids snapte het prima. We maakten een heus LEGO Batman logo, en een pinguïn. Op het diascherm kon je precies zien wat zij deed dus in principe had je geen tekst en uitleg nodig. Tenminste… Als je wat LEGO inzicht hebt. Want dat niet iedereen het zo goed kon volgen bleek wel, omdat we bijna elke stap moesten wachten op een paar mede ‘cursisten’ achter ons 😉 Ach ja, wij spelen dan ook al heeeeeeeel lang met LEGO. Dus konden we ze mooi helpen. Dat vonden de kids dan ook wel weer leuk.

Wat wel jammer was, was dat we de werkstukken niet mochten houden of kopen. Het pinguïn setje kon je wel kopen in de winkel, maar die stukjes hebben we thuis denk ik ook wel. Het was juist zo leuk geweest om deze limited Batman LEGO logo te kunnen meenemen naar huis. Kleine teleurstelling dus ook bij de andere kinderen. Ik denk dat het handiger was geweest om dat gelijk aan het begin te zeggen. Dat je de dingen die je maakte weer moest inleveren en niet kon kopen. Had een hoop sippe gezichtjes gescheeld.

En dan natuurlijk naar de shop. Eenmaal uit LEGO land (in de shop dus) kun je niet meer terug. De shop is namelijk ook te bereiken zonder dat je toegang hebt tot LEGOland. Wij hebben dus eerst nog zes (!) ritjes gemaakt in de lasergame draak, twee keer gefietst bij Merlijn, en gebouwd tot we erbij omvielen. Uiteindelijk waren we van 11:00-16:30 uur zoet. Misschien dat niet iedereen zich er zolang zal vermaken, maar het kan dus wel. Een dagje LEGOland.

Ik liet de kids allebei voor € 10,- aan LEGO uitkiezen, dit hadden ze namelijk voor hun verjaardag aan cadeaubonnen gekregen en nog niet besteed. Dus die cadeaubonnen gaan weer naar een ander jarig vriendje, en zij hebben hun cadeau toch gekregen. Dochterlief koos voor Disney Princess konijntje Berry en drie zelfgemaakte LEGOpopptjes. Zoonlief koos voor een LEGO city pin-automaat overal set.