Onze jongste aanwinst is alweer bijna twee maand oud! Inmiddels hebben we ook het kraamfeest al achter de rug (waar ik jullie later meer over vertel) en hebben we meer dan 80 kaartjes ontvangen van vrienden en bekenden. Zelf stuurden we zo’n 100 geboortekaartjes de wereld in om de geboorte van onze dochter aan te kondigen. Maar we wilden deze keer weer (net als bij de andere twee) zelf het geboortekaartje ontwerpen. Geen getekend uiltje op een tak met de naam ernaast voor ons. Maar we wilden gewoon wat leuke foto’s erop van de kleine, en het liefst, als het zou lukken, ook nog een paar foto’s met haar grote broer en grote zus. Een hoop eisen dus die niet echt op ‘gewone’ geboortekaartjes sites te vinden waren. Een eigen ontwerp dus. Maar hoe doe je dat?

Een geboortekaartje ontwerpen is niet moeilijk

Wil je een foto op je geboortekaartje of liever een tekening? Een gedichtje of alleen de naam en adresgegevens. Je kan het zo simpel en zo uitgebreid maken als je wilt, wanneer je je eigen kaartje ontwerpt. Het is daarom wel handig om als eerste voor jezelf duidelijk op papier te zetten wat je precies wilt.

  • aantal kaarten
  • geprint in kleur of zwart wit
  • voor gevouwen of niet
  • vierkant of rechthoekig
  • alle zijden bedrukt of niet
  • enveloppen erbij?
  • postzegels erbij?
  • voor geprinte adressen?

Wij kozen voor op de voorkant een foto van onze dochter, met daarbij haar naam en de datum. Kort maar krachtig, en voor de mensen die het kaartje op de koelkast hangen genoeg info en een leuke foto.

De linker binnenkant (ja we besloten om alle kanten van het kaartje zorgvuldig te gebruiken) hebben we bedrukt met drie foto’s van de kids. De bovenste foto was een foto van grote broer met baby, de middelste foto met alledrie de kids en de onderste foto was van grote zus met baby. Daarnaast een tekst die heel goed bij de zwangerschap en de geboorte van onze dochter past.

De rechter binnenkant bood ruimte voor nog een keer de naam van onze dochter, haar geboortedatum, gewicht en lengte. Daarnaast onze eigen namen en die van de kids.

Op de achterkant schreven we dat we het leuk zouden vinden om kaartjes te krijgen voor onze baby, met ons adres. Dit omdat we met de tweede gemerkt hadden dat we al een stuk minder kaartjes kregen (waarschijnlijk niet meer zo bijzonder als onze eerste) en dat hebben we geweten! We kregen in nog geen vier weken tijd meer dan tachtig kaarten! Ontzettend leuk!

Kaartje aangepast

Dus mocht je net als wij al meerdere kids hebben, dan kan ik dit echt aanraden. Zet gewoon op het kaartje dat je het leuk vind om kaartjes te krijgen voor je kleine.

De foto’s op het kaartje maakten we zelf (lees ook *dit artikel* over het zelf doen van een newbornshoot) en hoefden we alleen maar een klein beetje te bewerken. De foto van onze newborn hebben we uitgeknipt in Photoshop, en de andere foto’s alleen iets meer belicht.

Alle teksten heb ik zelf bedacht en geschreven, opgemaakt in Pages (het Word-programma van iMac). Je zou ook eens kunnen knutselen in bijvoorbeeld PicMonkey of Canva. Op de laatste site heb je heel veel kant en klare ontwerpen waar je alleen maar je eigen foto’s in hoeft te plakken en de tekst aan te passen. Heel fijn dus als je nog niet echt het ontwerpen in de vingers hebt.

Vervolgens hebben we het kaartje geupload bij Webprint waar je dus een eigen ontwerp kunt kiezen, of een van de andere ‘kant en klaar’ kaarten. Er stond dat er tussen de 2-5 werkdagen levertijd was, maar ’s avonds kregen we al een berichtje dat onze bestelling klaar gemaakt was! Mooi alles op tijd gekregen dus, en zo stuurde we vrij snel na de geboorte van onze kleine de kaarten op.

De kaarten hebben we laten voor vouwen voor ons, want de vorige keer hadden we gekozen om het zelf te doen en dat is me toch een rotwerk voor 100 kaarten. Heel blij dus dat we alleen maar even de kaart hoefden dicht te klappen en in de enveloppe konden doen. Die zaten er trouwens ook bij!

We hebben gekozen voor een kaart van 15 cm bij 15 cm. Misschien had ik achteraf de kaart toch iets kleiner gewild, omdat de tekst nu best groot was. Maar de foto’s kwamen hierdoor wel extra goed uit. Een beetje kiezen tussen twee goeden dus. Deze grote was wel prima voor de kraamfeest-uitnodiging, die ook nog in de enveloppe moest. Dat had met een kleiner formaat (bijvoorbeeld 10×10 cm) niet gepast.

IMG_3179-2

Een bijzondere kraamfeest uitnodiging maken

IMG_3175

Ik wilde deze keer weer een kraamfeest geven, en iets uitgebreider dan de vorige keer. Bij onze oudste (zoon) hebben we geen kraamfeest gedaan maar iedereen op kraam bezoek laten komen. Dat heb ik geweten. Ik heb in zeven maanden tijd ongeveer 70 kraamvisites gehad, die op een gegeven moment toch echt wel mijn neus uit kwamen.

Dus een kraamfeest zou het zijn bij onze kleine meid. Ik maakte met onze XL Lightbox van A Little Lovely Company de uitnodiging. Bij gebrek aan cijfers (voor de datum en de tijd) heb ik die later met de computer erop bewerkt. De cijfers kon je trouwens wel bestellen, maar daar was ik te laat mee.

✰ You’re invited! ✰ Zaterdag 25 juni Kraamfeest ♥ …… (dochter’s naam) Mucaj ♥

♥ You’re welcome between 13:00 & 16:00 @ …….. (ons adres) 

De uitnodiging heb ik vervolgens laten drukken op een visite kaartje bij Drukwerkdeal (ze hadden destijds een aanbieding voor 200 visitekaartjes voor slechts 1 euro!!!!) en ik vond de kwaliteit echt top! Beiden kanten zijn dus in full color bedrukt.

Het visitekaartje heb ik vervolgens in een doorzichtig zakje van de Action (gemaakt voor kaartjes) gestopt. In de zakjes heb ik verder zelfgemaakte confetti gedaan, in de vorm van strikjes. Het strikjes stansje kwam ook bij de Action vandaan, en ik heb in ieder zakje 10 roze strikjes en 1 gouden strikje gedaan. Roze en goud stond dus een beetje centraal, zowel in het kaartje als in de uitnodiging, en tijdens het kraamfeest.

Het zakje afgesloten met een mooie gouden stip sticker, of een gouden hartjes sticker (stippen stickers met glitters kwamen bij Søstrene Grene vandaan, de hartjes stickers bij TIGER Store)

We hebben echt super veel leuke en enthousiaste reacties gehad op ons zelf ontworpen kaartje, en ook de kraamfeest uitnodigingen. Heel blij dus dat we gekozen hebben voor de snelle en goede service van Webprint. De kaartjes waren goed en stevig verpakt, handig in pakketjes van 10 stuks.

Heb jij wel eens zelf een (geboorte)kaartje ontworpen? En wat vind je van onze kraamfeest uitnodigingen en geboortekaartje? Let me know in the comments below