Wij hebben tijdens onze verbouwing onze slaapkamer last minute omgegooid. Er kwam een mooi nieuw bed in, de kasten kregen een schuifdeur en ik voorzag het bed van nieuw beddengoed. Maar ja. Toen was de kamer wel heel erg steriel en witjes. Heel sereen, maar we wilden natuurlijk wel een beetje extra sfeer en een personal touch hebben in de slaapkamer. Daarom ging ik op zoek naar de beste styling tips, die er niet voor zorgen dat de hele kamer weer gelijk volstaat. Want dat is wat je als (wanna be) minimalist juist niet wilt. En een personal touch is heel gemakkelijk, de sfeer komt er met de volgende tips ook vast heel snel in.

Structuur

Je hebt het misschien wel vaker gelezen of gehoord, maar het aanbrengen van structuur is heel goed. En niet alleen als het om de opvoeding van je kids gaat  😉  Verschillende structuren of texturen geven gelijk een extra boost met sfeer. Zo is een linnen dekbedovertrek al een geweldig uitgangspunt. Die van ons komt trouwens bij de Ikea vandaan, dan is het nog enigszins betaalbaar. Een beetje extra warmte en sfeer breng je dan gemakkelijk aan, door een grof gebreid kleed losjes over het voeteneinde heen te leggen. Of een kussen van katoen, en eentje met een soort ‘wandkleed’ effect (zoals je ze nu bij de Action kunt vinden). Zo geef je met kleine moeite een groots gebaar aan het ‘knuffel gehalte’ in de (slaap)kamer.

Verschillende stoffen

Velours is weer helemaal hot, en velvet is hipper dan hip. Dus weg met de saaie verduisterende gordijnen, en haal er prachtige velours gordijnen voor in de plaats. Je krijgt een instant grand theatre gevoel erbij, of een hotel sjieke feeling. En wees nou eerlijk…. Een echt sjiek hotel slaapt ongelooflijk lekker. Luxe gordijnstof geeft dus echt gelijk een heleboel sfeer en warmte in de kamer. Kies je voor velours, dan is een verduisterende variant ook bijna altijd wel mogelijk. Kun je van de lelijke rolgordijnen af.

En nu we het toch over gordijnen hebben…. Voor overdag wil je misschien niet dat iedereen gelijk naar binnen kan kijken, of je wilt het licht gewoon wat filteren en zachter naar binnen laten vallen. Kies dan voor een lichte, dunne stof die als tweede gordijn functioneert. Overdag dus de luxe, zware gordijnen open, en de wat lichtere variant nog steeds dicht, tegen de pottenkijkers.

Personal touch

Een personal touch kan op veel verschillende manieren, en de meest bekende is natuurlijk met foto’s. Maar waar veel mensen kiezen voor verschillende foto’s kun je als #minimalistmama toch het beste kiezen voor één grotere statement foto. Als je dan toch uitpakt, kun je ook eens kiezen voor iets anders dan canvas, bijvoorbeeld een foto op hout, glas, dibond/aluminium van FotoOpAluminium.nl

Zo kozen wij ervoor om één van onze trouwfoto’s (eentje die niet geposeerd was, en daardoor super spontaan) op 60×90 centimeter af te drukken. Iedereen die hem ziet, vind het ook echt prachtig. En één grote foto geeft soms veel meer een persoonlijk tintje dan een heleboel verschillende kleinere foto’s.

Ook kun je nog een persoonlijk tintje aanbrengen door je lievelingskleuren (al is dat voor mij wat lastig, aangezien wit en poederroze hier favoriet zijn, maar manlief is iets minder blij met de laatste kleur). Of je kiest voor een behang met een printje waar jullie nou echt blij van worden.

Ook kun je veel van jullie karakter uitdrukken in de aankleding, met bijvoorbeeld lampen of de vorm van het nachtkastje. Zó zie je maar weer dat je heus niet je hele slaapkamer vol met ‘rotzooi’ hoeft te stouwen om een groots effect te krijgen. Een paar kleine dingen en je hebt in een handomdraai een prachtige sfeervolle slaapkamer waar je niet meer uit te slaan bent.

Wat is jouw truc om met weinig middelen toch veel sfeer in huis te halen?!


© Shutterstock