Het is inmiddels echt wel heel erg koud aan het worden. Sint is het land uit, en kerst is bijna hier. Heerlijk! Ondanks dat het drukke maanden zijn vind ik het echt wel een fijne maand. Lekker de balans van het afgelopen jaar opmaken, genieten van alles wat we hebben beleefd dit jaar, vooral veel gezelligheid en op naar het nieuwe jaar. Maar met die winterse sferen lukt het mij niet echt om nog in een fijne vibe te zitten. In de zomer ging alles voor de zon (ha, zou het spreekwoord daar van komen?) en liep alles op rolletjes. Ik stond lekker vroeg op, deed allerlei nuttige dingen, was lekker veel buiten en bewoog als een malle. Maar nu is het bijna winter, beweeg ik me alleen maar naar buiten als het moet en is vroeg opstaan iets uit de geschiedenis. Ik heb al moeite om om 7 uur uit bed te komen, laat staan 4:30 uur, zoals ik een aantal maand geleden deed.

Toch zijn er gelukkig wel een aantal trucjes waarmee je toch wat zomerse vibes in huis kunt halen, waardoor je lekker weer wat meer energie krijgt. Of ben ik de enige ‘ik-sta-in-eenn-winterslaap-mode-moeder’?!

Licht!

Veel mensen hebben last van een winter depressie. Professionals zeggen dat het vaak te verklaren is door de donkere dagen. Het wordt veel later licht, en het is voor je het weet ook alweer donker. Je kunt dat heel simpel oplossen met wat meer licht in je leven, in de wintermaanden. Daarbij kun je denken aan een wake-up light (wij kochten voor zoonlief eentje bij de Action voor €15 en die lijkt prima te werken), waarbij je gelijkmatig steeds meer licht in de kamer krijgt tot je alarm gaat. Het schijnt dat je hierdoor al lichtjes wakker wordt gemaakt. In plaats van ruw uit je diepe winterslaap wordt gerukt.

Daarnaast is het ook voor sommige mensen goed om een speciale lamp in huis te hebben, die daglicht nabootst. En ik moet eerlijk zijn, ik was daar een beetje sceptisch over, maar een kennis van mij is er helemaal lyrisch over en claimt zelfs dat ze sindsdien nooit meer een winter depressie heeft. Wellicht is dat dus een prima oplossing voor als je je in de winter een beetje down voelt.

Zelf wordt ik helemaal blij van een heleboel kaarsen. Geen geur kaarsen, behalve mijn favoriete appel/kaneel, maar het liefst zoveel mogelijk. Ik ben ook super blij met mijn waxinelichtjes houder die door middel van spiegels drie kaarsjes oneindig veel kaarsjes doet lijken. Heerlijk! Oftewel, zoek het licht op!

Zoek de tropen op

Misschien niet de doorsnee tip die je overal en nergens via Mr. Google kunt vinden, maar ik vind het een hele fijne. Zoek de tropen op! En nee, dan bedoel ik niet perse dat je een dure vakantie naar Bali moet boeken. Want de tropen zijn soms dichterbij dan je denkt. Zo kun je bijvoorbeeld in Flevoland terecht bij de Orchidee Hoeve (overdekt genieten van een oase van groen, rust en natuur), of je gaat heerlijk zwemmen bij een tropisch paradijs, zoals Aqua Mundo, in de buurt. Diverse dierentuinen hebben hele overdekte stukken groen en natuur waar je je helemaal in de jungle waant. Of ga naar een indoor strand. Dus gewoon lekker eigenwijs in de winter lekker zomerse plekken op zoeken, want ze zijn er echt.

Haal de zomer in huis

Wie zegt dat je perse een kerstboom moet opzetten in de winter!? Je kunt ook gewoon lekker de tuinstoelen naar binnen halen, een parasolletje erbij en klaar is Kees. Wat dacht je van een vette Beach party bij jou thuis, in plaats van een saaie Nieuwjaarsborrel? Je moet alleen een fijne parasol en een parasolvoet kopen, wat Hawaii slingers (altijd online wel te krijgen), een bult zand en wat strandlakens.

Chill ze!