De polder… Het is echt meer dan een saai stuk drooggelegde zee. Alweer negen jaar geleden maakten wij midden in die polder onze trouwfoto’s. Niet met de voeten in de modder, of tussen de tulpenbollen, maar in het Tropisch Paradijs; De Orchideeën Hoeve. We trouwden in september en dan weet je in Nederland maar nooit wat voor weer het is, dus we namen het zekere voor het onzekere. Prachtige foto’s in een overdekte tuin. Inmiddels is die ’tuin’ uitgegroeid tot een prachtig indoor tropen-paradijs, waar niet alleen maar voor de volwassenen een paar uur fijn vertoeven is. Nee, ze hebben ontzettend veel leuks juist voor de kids! En vandaag opende hét nieuwe Maki Rijk. Dus we trokken er vandaag op uit, naar de polder, hartje Luttelgeest, om in de kassen de winterjassen op te bergen en heerlijk onszelf de hele dag in een tropisch paradijs te wanen. Kijk je mee?

De Orchideeën Hoeve

De meeste kinderen zullen geen flauw benul hebben van wat een orchidee is (als ze het verschil tussen een narcis en een krokus weten is dat vaak al heel wat) en het enige wat ik er eigenlijk van weet, is dat deze bloemen bij ons thuis ALTIJD dood gaan. Zeer tere bloemetjes dus (en ja, ik heb geen groene vingers) . Maar vergis je niet. Je komt niet in een kas terecht, zoals je die misschien tijdens één van de open kasdagen hebt gezien. O nee…Dit is stukken beter te vergelijken met het Bush gedeelte van Burgers Zoo.

Super coole ‘off road’ paadjes voor de echte durfals, stapstenen in het water, een hangbrug waar je bijna onmogelijk overheen komt zonder natte voeten. Een grot waar je doorheen kunt lopen, een waterval waar je achterlangs kunt sluipen. Rotsen, stenen, bloemen, planten en… Beestjes!!!

De aapjes

In de Orchideeën Hoeve hebben ze allerlei soorten dieren. Van maki’s, tot schildpadden. Van boaconstrictors tot miljoenpoten. Uil-oog-vlinders tot schildhagedissen. Maar als je volgens de route loopt, kom je als eerst schattige roodbuik aapjes tegen. Deze drie vrienden zitten altijd op hun ‘stekkie’ in de tuin en je kunt ze haast niet missen.

Toen we aan kwamen lopen zaten ze lekker in hun hutje, maar al gauw kwamen ze nieuwsgierig even ‘aapjes kijken’. Hun lange dunne staarten en super hoge geluidjes vielen zelfs de kleine meid van 1,5 jaar op. Zo iets schattigs had ze nog nooit gezien!

Garnalen voeren aan de watermonsters, PAS OP JE VINGERS!

En toen kwam het echte werk. Een vijver vol met schildpadden en … ontzettend grote meervallen. Hun platte mega grote bek (waar het hoofd van al mijn vier kids met gemak in had gepast) steekt nieuwsgierig het water uit, wachtend op wat lekkers.. Zouden ze ruiken dat we net voor € 0,50 een bakje vol met heerlijk garnalen hebben gekocht?!? Met een soort mega pincet kun je de garnalen uit je bakje pakken en dan héél voorzichtig aan de meervallen geven. Want die grote bekken kunnen ontzettend goed happen.

Voor je het weet zit er een vingertje tussen. En wees nou eerlijk, hoe groot is het verschil tussen een garnaal en het pinkje van een kind van 5?! De schildpadden vonden de garnalen trouwens ook mega interessant. Wel even opletten dat je kiddo’s niet vol enthousiasme het hele (plastic) bakje met garnalen en al het water in knikkeren, de meervallen houden niet zo van plastic. Opgepast dus dat deze watermonsters je niet te pakken krijgen.

Lorre lorre, er zit iets op je hoofd!

En toen was het tijd om naar de Lori’s te lopen. Je kunt ervoor kiezen om lekker ‘veilig’ van achter het glas de Lori’s te bewonderen, maar onze durfals moesten natuurlijk dóór de Lori Tuin heen. Hier kon je voor een eurootje een klein bakje met lekker vocht voor deze prachtig gekleurde beestjes kopen. En of ze dat lusten! We hoefden maar even te staan met de bekertjes in onze handen, en de Lori’s kwamen al aangevlogen. Even later dachten twee Lori’s dat het haar van zoonlief een perfect nestje zou zijn, dus die vonden dat ook wel heel erg interessant. Zoals we al zeiden, deze Lori Tuin, is net als het voeren van de watermonsters, alleen voor échte dare-devils! Of kleine meisjes die nog nergens bang voor zijn. Aaien kun je de Lori’s trouwens niet echt, ze bijten lekker van zich af. Ontzettend leuk dus om te doen met kids die de beestjes graag van dichtbij willen zien.

Tijd voor spektakel

Hoogste tijd om eens naar dé JungleShow te gaan. Een helemaal nieuwe show, waarin de talenten van de dieren in de Orchideeën Hoeve centraal staan. Om de nieuwe show, en de Maki’s te vieren kon je ook geschminkt worden. Met kinderen altijd goed. De ranger is hartstikke enthousiast en het publiek zit op het puntje van hun… boomstam. Stoelen heeft dit theater namelijk niet. Je krijgt een kussentje en neemt plaats op de echte boomstammen. Hartstikke cool dus.

Tijdens de show laat de ranger allerlei dieren zien die in de Orchideeën Hoeve leven. Zo vertelt hij allerlei leuke weetjes over de boa constrictor (wist je dat slangen met hun tong ruiken?) , krijgen we Roosje te zien (die een geweldige indruk op de kids achterlaat omdat ze op het podium plast en poept tijdens de show) , staan we oog in oog met een hele harige vogelspin, die nog net niet door het publiek heen ‘vliegt’.

Zelfs al zit je bovenaan het theater, en dus een stuk verder weg van het podium dan vooraan, kun je alles prima zien. Op het podium is namelijk een cameraatje, dus tijdens de show laat de ranger de meeste dieren via de camera op het grote scherm zien. Misschien zelfs wel spannender.

(ont)Spanning en sensatie in het Mangrovebos

Na de show, eten we een ijsje, en gaan richting het Mangrovebos Speelparadijs. Een hoogstandje in de wereld van binnenspeeltuinen. Geen schreeuwerig gekleurd plastic gedoe, maar een echte natuurlijke speeltuin. Waterbeekjes, riviertjes, zand, boomstammen en nog veel meer. Het is het of je je in de jungle waant. Je kunt ook gaan zitten voor een ‘ritje’ in een echte Jeep, of je fietst met nog 10 andere kindjes rondjes op de fietsjes (favoriet bij de meisjes) . Zoonlief was meer geïnteresseerd in het modder en klieder gedeelte van het Mangrovebos. Met een pomp kun je water via boomstammen naar beneden laten lopen, of niet, door het te blokkeren met zand, stokken, stenen en ander spul. Onderaan de boomstammen druipt het water naar beneden, waar de kids met handen en voeten allerlei gangetjes en riviertjes hebben gebaand. 

We worden af en toe wat nat gespetterd door kinderen die met laarzen aan, of op blote voeten, sommige zelfs met schoenen en sokken aan, door de beekjes heen banjeren. Het is dus echt een heerlijk natuurlijk spelen plek. Niks moet alles mag. Natuurlijk zijn er ook glijbanen, is er een touwparcours, kun je rivieren oversteken over de stenen en slingeren als een aap aan de ‘lianen’.

Voor de kleinere kinderen is er iets minder te doen, en ik ben vooral bezig met ervoor zorgen dat de jongste dame niet de stroompjes water inloopt. Ach ja, misschien moet ik de control (en smetvrees) freak in me los laten en haar lekker laten gaan. Maar gelukkig snapt ze na een kwartiertje wel dat ze gewoon niet te dicht bij het water mag van mama. Spelen met water uit de pomp en de modder dat mag dan wel wel weer.

Zoals je al leest is een extra setje kleren (vergeet schoenen en een handdoek niet!) niet overbodig. Dan kunnen ze tenminste echt lekker spelen, in plaat van geremd te worden door gestresste moeders, zoals ik, die liever alle kleren kraakhelder houden  😉

Bloemen zee

We willen even wat gaan eten, en daar is een prachtige plek voor in de Hangende Bloemen Tuin. De naam omschrijft het beter dan dat ik met nog veertig andere woorden kan doen, dus dat laat ik maar. Het is er in één woord PRACHTIG! De kids kijken hun ogen uit, en zoeken al snel een plekje op één van de romantische plekjes. Leuk detail vind ik de spiegel wanden, waardoor deze tuin echt oneindig lijkt. Ook leuk trouwens om een prachtige bruiloft in te houden ofzo. Super romantisch en heel rustgevend (als je alle opgewonden kindergeluiden wegdenkt tenminste… )

Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen in de ‘echte kassen’ waar alle planten, orchideeën en vlinders gekweekt worden. Vlinders??

Fladder de fladder

In de vlindertuin is het tropisch heet en volgens mij is de luchtvochtigheid 200%. Zo voelt het tenminste. Ook hier zijn er weer allerlei avontuurlijke paadjes, maar de kinderen zijn meer gefocust op alle verschillende vlinders dan op avontuur gaan. Mijn ‘super-moeder’ hart maakt een sprongetje! Ze leren ook nog eens wat. We hebben namelijk ook een super leuke leerzame speurtocht mee gekregen (voor kids tot 6 jaar, en kids ouder dan 6 jaar) maar zijn hier nog niet aan toegekomen. Zó enthousiast vliegen de kids elke keer alle kanten uit. Dan is het al heel wat om ze allemaal bij elkaar te houden, en ervoor te zorgen dat niemand in het water belandt.

De vlinderkasten (zoals ik ze even voor het gemak noem) hebben allemaal coconnetjes erin zitten. Net op het moment dat wij eraan komen, doet de mevrouw van de Orchideeën Hoeve één van de kasten open. Want er zijn weer een stuk of acht nieuwe vlinders uitgekomen (sinds…. gister denk ik?) Eén vlinder besluit gelijk op mijn broek pauze te nemen, en een prachtig zwart met blauw gevlekte vlinder zoekt een rustmomentje op het achterwerk van zoonlief. Dochterlief van vijf, raakt lichtelijk in paniek omdat al dat onvoorspelbare gefladder haar toch iets teveel wordt, maar ze houdt zich goed. Gelukkig kan ik haar afleiden met weer ontzettend veel mega mooi gekleurde koi karpers, dus ze vergeet even al het vlinder-gedoe om haar heen. Het blijft opletten geblazen met een dreumes bij je, want er is ontzettend veel water, dus ik probeer haar geen moment uit het oog te verliezen. De enige man in ons gezelschap, klimt nog even stoer helemaal naar boven, omdat daar vast ‘de mooiste vlinders’ zitten. Wij wachten wel even bij de brug, waar alle drie de meisjes hun ogen uit kijken. Je kunt de koi karpers hier ook voeren trouwens, maar dat doen we maar even niet. We kijken wel toe hoe een ander stoer ventje dat doet. Net zo leuk.

Op naar de Maki’s en daar voorbij

En dan nemen we uitgebreid de tijd om naar de maki’s te gaan. Even een kleine waarschuwing, het Maki eiland is buiten, dus een jas aantrekken is wel verstandig. Gelukkig kun je ook met regen hier prima komen, want alle paden zijn heerlijk overdekt.

De flamingo’s doen het net lijken alsof we op een warm tropisch eiland zitten, in plaats van de polder waar het maar net 10 graden is. Ook zijn er schattige eendjes die je kunt voeren, en zijn er in een ‘binnengedeelte’ schattige Alpaca’s. Natuurlijk worden die ook even geaaid, en we kunnen nog leuke namen voor de beestjes opperen. Wie weet winnen we zelfs wel, en worden de Alpaca’s gedoopt tot ‘Roosje 2, Fluffie, Elsa en ….’ Ach ja, we doen een poging, want je kunt twee vrijkaartjes winnen. De kids willen zéker weten nog een keer naar de Orchideeën Hoeve, dus dat zou leuk zijn.

De maki’s zitten tijdens de feestelijke opening in hun binnenverblijf, buiten is het helaas nog iets te koud voor ze. Gelukkig kun je door de grote glazen ramen prima de maki’s bekijken. Als het lente zonnetje iets meer doorbreekt gaan de maki’s lekker naar buiten waar ze op hun eiland heerlijk kunnen ravotten. Een echte aanwinst wat ons betreft, en vooral erg fijn dat het wandel gedeelte in ieder geval wél overdekt is. Kun je er zelfs met regen gewoon naar toe.

Extra activiteiten tijdens Pasen

Met het Paasweekend in aantocht zijn er extra leuke paas-activiteiten in de Orchideeën Hoeve. De Orchideeën Hoeve is alle paasdagen geopend van 10-18 uur. En we dachten dat we met een uurtje of drie wel klaar zouden zijn, maar het kan echt zéker een dag vullend uitje zijn. Alleen al de speeltuin was genoeg voor 2 uur speelplezier (en dat was langer geweest als ik ze had laten spelen, vermoed ik zo). Dus weet jij nog niet wat je wilt doen met de kids, en vrees je een beetje voor het slechte weer? Dan is de Orchideeën Hoeve in de polder echt onze ultieme uit-tip!

 

 

MEI VAKANTIE WIN ACTIE

Wil jij nou deze vakantie liever een leuk overdekt uitje, waar je lekker de jassen weg kunt doen, en je kunt wanen in een tropisch paradijs?

Doe dan mee met onze win-actie en maak kans op maar liefst 4 vrij kaarten voor de Orchideeën Hoeve. Enige wat je hoeft te doen is te reageren en liken op Facebook, en/of een bericht achter te laten hieronder.

Winnaar krijgt zondag 6 mei een email of een pb, dus houd die zondag even je inbox in de gaten