Het is weer zover.. Sint is het land uit, dus het is tijd voor kerstdecoratie! En wij zijn bezig met duurzamer worden, en meer herinneringen maken, dus dit jaar besloot ik dat het tijd werdt voor wat anders. In plaats van onze neppe boom, zocht ik met de kids hun eigen echte kerstboom uit. Yes, je leest het goed. Ik vond ‘m zelf niet de mooiste, maar de drie oudste kiddo’s waren het unaniem eens dat dit de mooiste van alle 1000 bomen, die er waren, was. Toen we eenmaal de nieuwe echte boom in huis hadden, vond ik de oude ballen erin hangen in eens niets meer aan. Het leek me veel leuker om zelfgemaakte kerstdecoratie te maken met de kids. Dus wij gebruikten een zoutdeeg recept, welke ik hieronder nog zal delen. Hiermee maakten we zelf allerlei prachtige kerstdecoratie. En eerlijk is eerlijk… De lichte tinten, het echte groen… Het is een match made in heaven. Maar er is nog zoveel meer moois wat je kunt doen met kerst. Ook als het gaat om duurzaamheid. Want zelf maken, of dingen hergebruiken is de mooiste manier om aan iets nieuws te komen. En dat kan heel goed. Vandaag laat ik je de mooiste en creatiefste kerstdecoratie zien die je veelal kunt maken mét kids. Ik zal er maar niet bij zeggen dat we een uur bezig waren met de zoutdeeg decoraties, 1 uur met de woonkamer en keuken schoonmaken, en een uur de kids allemaal in bad doen. Heel leuk dus met de kids, maar misschien wil je sommige dingen toch liever alleen doen. Ook helemaal prima natuurlijk.

Groene kerstballen zelf maken

Als je nog op zoek bent naar wat moois en interessants in de boom, dan is een groene kerstbal een super tof en trendy idee. Door een glazen (of misschien is tweedehands plastic voor sommige gezinnen verstandiger) bal te nemen, en hier groen in te stoppen krijg je hele sfeervolle kerstballen.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

Kerstkrans 2.0

Minimalistisch is helemaal in, en niet alleen wanneer je aan het ontspullen bent. Maar ook wat interieur betreft. Hoe minder decoratie hoe minder lijkt tegenwoordig wel het motto. Maar minder decoratie hoeft niet altijd saaier te zijn. Wat dacht je van een prachtige kerstkrans? En dan bedoelen we natuurlijk niet de saaie standaard krans met dennengroen. Je kunt kiezen tussen hoepels, takken, of borduur ringen die je versiert.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie duurzame zelfgemaakte kerstdecoratieduurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

Je kunt ook kiezen voor horizontale kerstdecoratie zelf maken. Hiervoor kun je met de kids een mooie tak uitzoeken in het dichtstbijzijnde bos. Wel even thuis eerst goed laten drogen, en controleren op beestjes of schimmeltjes. Dat houdt het ook leuk de rest van de maand december.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

Zelf duurzame kerstdecoratie maken met zoutdeeg

Zoals ik al vertelde, maakten wij onze kerstdecoratie zelf met zoutdeeg. Het recept is heel simpel. Je neemt 1 cup zout, 1 cup bloem en 1/2 cup water. Dus zolang je de verhouding 1 zout, 1 bloem en een half water aan houdt zit je helemaal goed. Het zoutdeeg dat je overhoudt kun je ook in een zakje of bakje bewaren en later mee verder spelen en ontdekken. Het kan zijn dat je dan nog even een beetje water moet toevoegen om het deeg weer soepel te krijgen.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

 

Het zoutdeeg kun je in allerlei vormen en maten maken zoals je kunt zien. Als je het zoutdeeg wilt laten hard worden kun je dit doen door het aan de lucht te laten drogen, of door het 2 uur in de oven te doen op 120 graden. Ik heb beiden geprobeerd, en het drogen aan de lucht duurde echt wel heel erg lang. Een kleine ‘kerstbal’ was na 2 dagen nog wat nattig. Als je dus haast hebt, of de zelfgemaakte kerstdecoratie snel in de boom wilt hangen, dan is drogen in de oven echt wel een stuk sneller.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

Een zelfgemaakte kerst macarame

Macrame’s zijn helemaal terug van weggeweest. Als je niet weet wat het is, het is eigenlijk hangende decoratie aan de muur. Zo simpel kan iets zijn. En met een mooie tak, of een prachtig afgewerkt kunstwerk fleur je een hele saaie muur in een handomdraai om. Ik zou je wel aanraden om deze macarame’s niet met de kids te maken. Of ze moeten echt wel ouder zijn dan 10 jaar.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratieduurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

Andere zelfgemaakte kerstdecoratie ideeën

Je kunt ook met houten kralen een heleboel verschillende kanten op. Zelfgemaakte kerstdecoratie is niet alleen mooier, maar ook leuker om te doen. Zelfs met oude (of nieuwe) lollystokjes kun je prachtige sterren maken. Of je ze nu beplakt met groen of mooi naturel laat de keuze is reuze.

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

duurzame zelfgemaakte kerstdecoratie

En maken jullie wel eens zelf kerstdecoratie? Of welke andere duurzame manier van kerstdecoratie hebben jullie in huis?! Geen tijd om kerstdecoratie zelf te maken, maar je wilt wel iets spectaculairs en handgemaakts? Kijk dan eens op Etsy en ondersteun zo ook vrouwen (en soms mannen) die van hun hobby hun werk maken, en alle liefde en vakmanschap steken in hun zelfgemaakte kerstdecoratie producten.

Meer lezen?

LEVV Girls: Fijne, minimalistisch en stoer kledingmerk van Nederlandse bodem

Cadeautips voor kinderen die alles al hebben en wat leuks & nuttigs willen #MinimalistMama

Zó breng je een persoonlijke touch en sfeer in een minimalistisch interieur #MinimalistMama

Het kleine maar fijne badje, dat ook nog eens bakken vol water bespaard! #MinimalistMama

PIN IT

zelfgemaakte duurzame kerstdecoratie