Ben je ook (hoog)zwanger en wil je er nog eens even lekker tussenuit met je man, of misschien wel eens helemaal alleen? Welkom in de wereld van ontspanning, wellness en aandacht voor jezelf en je kleine. Ga lekker op een baby-moon… Deze hippe Amerikaanse term is eigenlijk wat ze bedoelen met je laatste vakantie voor de kleine komt, een soort honey-moon, maar dan voor zwangere vrouwen. En ik denk dat elke zwangere vrouw er verplicht één zou moeten nemen of krijgen van familie en vrienden. Niks geen overdadige babyshowers, met tientallen cadeau’s waar je toch niets mee zult doen. Nee, een fijne beleving, een weekendje weg, een heerlijke zwangerschapsmassage of een dagje wellness… Dat is eigenlijk waar zwangere vrouwen op hopen, en wat ze nodig hebben. Nog even ontspannen en alleen aan zichzelf denken, want geloof mij, dat gebeurd de eerst volgende maanden toch niet. Wist je de meeste moeders de eerste paar weken gewoon niet eens toekomen aan drie goede maaltijden per dag, een lekkere douche ’s avonds, en laat de avondjes uit en hobby’s maar helemaal achterwege. Het ultieme cadeau is dus een dag, of een beter nog, een paar dagen, waarin de aanstaande moeder centraal staat. Ik geef je vandaag de beste tips, tricks en hoop dat je snel voor jezelf een baby-moon boekt, of je zwangere vriendin verwend met een ontspannen weekendje weg.

Wanneer kun je het beste een baby-moon nemen?

Natuurlijk is de vraag of je een heerlijk resort in de tropen wilt bezoeken, of gewoon een dagje naar de Veluwe gaat. Maar een baby-moon kun je over het algemeen het beste doen in de zesde tot zevende maand van je zwangerschap… Waarom vraag je? De eerste paar maanden hebben de meeste moeders last van allerlei zwangerschapskwaaltjes, misselijkheid, overgeven tot ze erbij neervallen, en zijn ze zo vermoeid dat ze als ze een hotel zouden nemen, er alleen het bed zouden zien.

Een goed moment dus om na al die vervelende ‘beginners-kwaaltjes’ eens te kijken wat je wilt gaan doen. Sommige stelletjes, vaak hen die nog helemaal geen kinderen hebben, gaan nog een laatste keer naar een verre romantische en vooral tropische all inclusive bestemming. Nergens zorgen over hoeven maken, en je weet dat je dit waarschijnlijk met je kindje niet snel meer zult doen. Daarom is het handig om niet te laat in de zwangerschap nog je baby-moon te plannen. Vliegen is sowieso na 36 weken afgeraden, en geloof mij… De meeste zwangere dames willen in die laatste maand van hun zwangerschap toch ook gewoon lekker thuis zijn, freubelen aan de babykamer, kleertjes wassen, nestje bouwen en uitrusten.

Heb je al kinderen dan is de kans groter dat je liever wat dichter bij huis blijft, en wat minder lang weggaat. Al is het natuurlijk het ultieme excuus om nog eens even lekker erop uit te gaan, zónder kids.Maar in Nederland is er genoeg leuks te doen, en heerlijk ontspannen kan in de meeste hotels wel.

Nog een voordeel van het gaan op baby-moon in je zesde of zevende zwangerschapsmaand, is dat je niet teveel gedoe en last hebt van een grote buik, rugpijn of zelfs voorweeën. Over het algemeen wordt ook gezegd dat je in het tweede trimester de meeste energie hebt. Maak daar dus lekker gebruik van, en geniet.

Zwanger en wellness – the do’s en dont’s

Ga je lekker een dagje naar een wellness, of heb je een heerlijk wellness hotel geboekt denk dan wel aan de volgende zaken…

1. DON’T – De eerste drie maanden geen sauna bezoeken

Ja, zelfs als je een fervent sauna bezoeker bent, kun je beter de eerste drie maanden niet naar de sauna gaan. Waarom? Door het snelle stijgen van je lichaamstemperatuur kun je een kunstmatige koorts opwekken, Dit is gevaarlijk voor je ongeboren baby en dus niet verstandig.

2. DON’T – Niet te lang in de sauna

Zelfs als je vaker naar de sauna gaat kun je het beste niet langer dan tien minuten per keer in de sauna gaan. Gebruik van infrarood-sauna’s wordt door doktoren trouwens afgeraden (ivm de kunstmatige koorts die het kan opwekken). Ga ook niet in het heetste gedeelte zitten, zodat je lichaam langzaamaan kan wennen aan de temperatuur.

3. DON’T – Geen kruidenbaden of bubbelbaden als je meer dan zeven maanden zwanger bent

Veel zwangere vrouwen lopen al een aantal weken voor hun bevalling rond met wat ontsluiting. En de meeste moeders weten die niet eens. Daarom is het verstandiger om het zekere voor het onzekere te nemen, en kruiden-en bubbelbaden te vermijden, in verband met infectie gevaar. Zwemmen in het zwembad, baantjes trekken of zwangerschapszwemmen kan natuurlijk wel gewoon.

4. DO – Je lichaam kent jou het beste

Luister dus naar je lichaam. Wordt je duizelig, krijg je het te snel te warm, wordt je kortademig of voel je je niet goed? Ga dan rustig uit de sauna, en leg je zwangere lichaam te rusten op een fijne stoel. Neem wat water, of schep een beetje frisse lucht. Je lichaam geeft goed aan waar het toe in staat is, en wat het fijn vind. Luister dus naar je lichaam en go with the flow.

Vermijd dompelbaden, gebruik liever een slang of douche om je af te spoelen (de overgang van warmte en kou is te groot en te snel) en ga nooit alleen de sauna in. Door de warmte zetten je bloedvaten uit (wat overigens heel veel gezondheidsvoordelen heeft) en daalt je bloeddruk. Daarom kun je het beste zorgen dat er een ‘chaperonne’ in de buurt is, voor het geval je je niet goed begint te voelen, of zelfs flauw dreigt te vallen.

5. DO – Ontspan en geniet!

Na al deze waarschuwingen lijkt het misschien beter om helemaal niet een wellness te bezoeken, maar niks is minder waar. Het warme water, de fijne behandelingen en massage’s zijn zeker de moeite waard, en zelfs als je alle sauna’s zou overslaan is een dagje waarin je prachtige lichaam met dat wonder erin centraal staat een waar cadeau aan jezelf (of je zwangere vriendin). Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om jezelf op te laden, en te genieten.

Heerlijke wellness hotelovernachting met korting tijdens de Wellness Week

En ben je er al uit? Ga jij binnenkort een hotelovernachting boeken, kijk dan zeker even naar de Wellness Special die in september plaatsvindt. Je boekt dan met fijne korting luxe hotelovernachtingen in de allerfijnste hotels. In ieder geval geen zorgen over of je wel lekker kunt ontspannen, en of de portemonnee het wel aankan… Nee tijdens deze dagen staat ontspanning, rust en aandacht centraal. Tijdens de Wellness Week is de kamer inclusief ontbijt en elke dag gratis toegang tot de wellness. Dit kan in het hotel zijn, maar ook in een nabij gelegen wellness center.

Kun je niet wachten en wil je nu al boeken? Boek dan een hotel met een wellness special en trek er last minute op uit!

 


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud