Duurzaam internetten? Kan dat eigenlijk wel? Ja zéker! Vandaag laat ik je graag zien hoe je de nieuwste technologie kunt gebruiken zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over de duurzaamheid ervan. Want duurzaam supersnel internet gebruiken kan absoluut.
Het gaat er trouwens niet alleen om welke verbinding je gebruikt. Je kunt ook de natuur een handje helpen door Google te ditchen en de switch te maken naar Ecosia. Deze zoekmachine plant namelijk ongeveer elke 1,3 seconden een boom. Dat doen ze door de opbrengsten van de advertenties (die je ook via Google Search hebt) te steken in het opbouwen van een prachtige natuur. Deze switch kost je letterlijk niets, en brengt toch veel op voor deze aarde. Dus niet alleen nu genieten van je internet, maar ook de toekomst van je kids verzekeren door mee te helpen bomen te planten.

Bye bye koperen verbinding, hello glasvezel

Glasvezel is één van de meest duurzame oplossingen voor snel internet. Glasvezel is een super dunne kabel, die gemaakt wordt van één van de duurzaamste materialen op aarde. Namelijk glas. Het is een flinterdunne vezel (ongeveer zo groot als een haar) en houden het een stuk langer vol dan de standaard koperen verbindingen. Koper heeft als als nadeel dat het kan oxideren en uitzetten, met vergiftiging van de aardbodem als gevolg. Gelukkig kun je glas (vezel) wel opnieuw herbruiken, zelfs als het stuk gaat.

Glasvezel internet is letterlijk, zo snel als het licht. Het internet signaal wordt namelijk niet via elektriciteit afgegeven, maar door lichtsignalen. Hierdoor komt er bijvoorbeeld ook minder warmte vrij, waardoor je minder isolatie nodig hebt. Ook kunnen deze lichtsignalen op grotere afstanden worden afgegeven. Hierdoor is er veel minder infrastructuur nodig om toch nog overal snel én stabiel internet te hebben.

Duurzaam omgaan met je gezondheid, door straling te minderen

Daarnaast heeft glasvezel als voordeel dat je minder schadelijke straling in huis hebt. Een kabel met internet is eigenlijk altijd beter dan een Wifi modem. In deze modem zit namelijk veel straling, behalve als je zou kiezen voor een Eco-wifirouter, welke veel minder straling geeft dan een normale router. Mede dankzij deze reden gebruiken veel scholen een glasvezelkabel, omdat dit het gezondst is voor de kinderen in het gebouw.

Je kunt trouwens ook overwegen om een slimme meter aan banden te leggen. Dit is ook één van de grotere bronnen van HF straling in huis.

Minder kans op brand door veilige verbinding

Wellicht heb je hier nog nooit over nagedacht, maar jouw internet kabel kan gewoon brand veroorzaken. Nu is dat misschien even schrikken, maar een modem kun je makkelijk even afstoffen, waardoor die kans snel afneemt. Maar door het gebruik van glasvezel neemt de kans op brand nog meer af, omdat deze internetverbinding alleen maar lichtsignalen door de kabels heen stuurt.

Meer weten over glasvezel internet?

Als je nog geen glasvezel hebt in huis (er is nog niet overal een glasvezel netwerk, dus check dit even voor je overstag wilt gaan), dan is het aan laten leggen van deze supersnelle verbinding niet heel lastig. Het is wel altijd handig om te checken of ook echt alles in de prijs begrepen is, dit heten alles in 1 aanbiedingen of arrangementen. Bekijk daarom vooral de alles in 1 glasvezelprijzen.

Duurzamer wonen? Lees dan ook deze blogs

Duurzaam in de badkamer: Ontspannen en genieten, met Paper & Boo’s bruisballen en meer

Duurzame raamdecoratie?! Met houten jaloezieën haal jij sfeer en de natuur in je interieur