Hoe neem jij tijd voor jezelf? Waar laadt jij jezelf mee op? Ik kan mezelf enorm opladen door het werken aan toffe opdrachten, het maken van websites, of wanneer ik weer een bestelling voor mijn Ikea Düktig Hack webshop heb binnengekregen. Maar ook van het lezen van een fijn boek, zitten in de tuin al starend naar ‘onze’ egel die rondscharrelt.

Toch plan ik die tijd voor mij zelf ook wel echt in, want met vier kinderen (en vier bedrijven) zul je eigenlijk nooit zomaar spontaan tijd overhouden vermoedt ik. Dat houdt onder andere in dat ik vroeger opsta, zodat ik tijd heb om aan de bedrijven te werken, en dat ik ook weer ervoor kies om op bepaalde tijden juist niet te werken.

Bovendien is de badkamer elke zaterdag vanaf 20:00 uur voor de rest van ons gezin gesloten! Want dan heb ik deze geclaimd voor mijn wekelijkse homespa. Want hoe heerlijk is het om gewoon te dobberen in bad, iets te kijken of lezen, of gewoon met je oren onder water te liggen en je eigen hartslag te horen. Niks moet, niksen mag! Bovendien is het ook gewoon fantastisch om even in het water te liggen… Voor jezelf te zorgen en daar ook nog van te genieten. Ik bedoel, schoon wordt je ook van een snelle douche, terwijl een kind op de deur bonst omdat het óók in de badkamer wil… Maar je kunt ook voor jezelf zorgen én genieten.

Echt genieten kan nog duurzaam zijn ook!

Genieten hoeft niet duur te zijn, maar kan wel super duurzaam zijn. Of je nu kiest voor een bad dat je niet helemaal vult (hello waterbesparing!)… Of voor duurzame shampoos (hallo shampoo bar), fijne bruisballen, of heerlijk badzout. Voor elk duur (en vaak vol (micro) plastic) product is er een veel, fijner, duurzaam product.

Zo kregen wij van Paperandboo.com een heerlijke bruisbal om eens te testen hoe fijn een duurzame bruisbal kan zijn. Onze kids zijn helemaaaaaaal gek van bruisballen. Dus voor deze ene keer offerde ik mijn heerlijke bruisbal op, en mochten de kids het testen.

De bruisbal viel goed in de smaak, en bovendien vind ik het heel fijn om de kids hiermee iets te leren. Je hoeft niet zoals iedereen shampoo uit een knal gele fles met een schattig baby’tje erop te kopen. Je kunt ook heerlijk douchen en je haren wassen met shampoo bars. Of een te gekke zero waste bruisbal zoals ze dus hadden ervaren.

Is in bad gaan wel duurzaam?

Nu hoor ik je denken, is in bad gaan wel duurzaam? Nou, ik denk dat het vooral eraan ligt hoe jij je bad vult, hoelang je erin zit, en met hoeveel mensen. In mijn thuis spa geval, zal het niet heel duurzaam zijn, en had ik misschien beter snel onder de douche kunnen springen. Ik vindt het dan overigens wel duurzaam dat ik goed voor mijzelf zorg. En daarmee een duurzame moeder ben, want ik ga langer, leuker, mee (hihi).

Maar als ik de kids in bad doe, gaan ze alle vier in 1x badwater. Net als vroeger zeg maar. Het bad hoeft ook echt niet tot de nok toe vol, ze worden ook schoon met een laagje van 30 cm water. En het blijft net zo leuk.

Je kunt er ook voor kiezen om een zit bad te nemen. Je hebt zelf een soort ‘wasmand’ voor volwassenen, die als badkuip dienen. Daar hoeft een stuk minder water in. Ook je jonge kinderen kunnen nog prima in een baby badje, niks mis mee. Of lekker buiten in een emmer met dit hete weer! Door alle vier de kids in hetzelfde bad te doen (niet allemaal tegelijk), weet ik zeker dat wij water besparen! Want vier kinderen allemaal moeten douchen kost veel meer water. En moeite, laten we dat niet vergeten!

Gebruik jij al duurzame materialen en oplossingen in de badkamer?

Let me know!

Lees hieronder nog veel meer handige badkamer tips!