Ooh ik kon niet wachten tot onze nieuwe badkamer van een 3D ontwerp van de badkamerspecialist, werdt omgetoverd tot een 4D resultaat in ons huis! We zijn er zolang mee bezig geweest, en ik kwam nogal wat handige tips en trics tegen die ik gewoon maar even met jullie deel. Want zo zijn we, samen delen…. (samen spelen of zoiets) . Want met vier kinderen en twee volwassenen en een badkamer van ik schat 12 vierkante meter, moet je toch een heel aantal handige en slimme oplossingen verzinnen om alles passend en groot genoeg te maken. En daar zijn toch een aantal handige trucjes voor.

Bepaal je budget

Als je wel eens een verbouw programma bekijkt, dan weet je dat de meeste verbouwingen duizenden euro’s hoger uitkomen dan er gebudgetteerd was. Gemiddeld komt het neer op meer dan 20% op het totaal bedrag. Een budget bepalen, dat ook reëel is, is dus wel echt key! Want als je denkt een badkamer te kunnen maken voor minder dan € 1000,- dan wil ik zeker al je tips horen, want het is ons niet gelukt voor dat bedrag. In een badkamer komt niet alleen een bad, een toilet en een wastafel. Wat dacht je van alle leidingen en buizen, het schilderwerk, kleine schroefjes, een gootje, een extra stopcontact. Voor je het weet zit je met al die kleine broodnodige dingen zo een paar honderd euro hoger dan je eerst gedacht had.

Wat is je stijl?

Hou je van een spa-gevoel, heb je meer een landelijke stijl, of is de rest van je huis erg minimalistisch? Dat wil je natuurlijk ook doordrukken in de stijl van je badkamer. Het mooiste is het als het past bij de rest van je huis. Een plek waar je graag komt, en niet iets waar je alleen maar komt om met tegenzin schoon te maken en je tanden te poetsen. Wij gaan voor donkere tegels op de grond en witte tegels aan de wand. Zo lijkt de ruimte het grootst, aangezien er nogal wat ruimte gebruikt gaat worden. Beneden in de vernieuwde toilet hebben we dezelfde tegels, dus geeft een mooie eenheid, mochten we het huis ooit gaan verkopen.

Welke ‘meubels’ komen er in je badkamer?

Tja… Daar moesten we even aan denken. We hadden een ‘inloopdouche’ en twee wastafels, plus een toilet. Twee wastafels vind ik overbodig, omdat we eigenlijk alleen maar eentje echt gebruiken. Bovendien houden onze kids ontzettend veel van in bad gaan, maar is dit met haast geen mogelijkheid te doen als je alleen een douche hebt. Of je moet een speciekuip in de douche heel sexy vinden. Goed niet dus… Maar ja, dan moet je kiezen voor een bad. Wordt het een bad met douche, of wordt het een bad met douche en een aparte douche. Mijn ouders hebben een bad met douche, en ik vond dat zelf wat tricky. De gladde ondergrond, de wat schuine randjes. Heel stabiel sta je er niet in, en dan heb ik het nog niet eens gehad over wat handig is als opa en oma komen logeren… Douchen in bad als verplicht nummertje zag ik dus niet zitten. Het zou wel handig geweest zijn wat de ruimte betreft, maar ik kies dan toch voor comfort en veiligheid boven extra ruimte. Dus het werdt een inloopdouche en bad. De twee wastafels worden er maar eentje, met een handig wastafelmeubel eronder. Want er moet natuurlijk wel ergens plek zijn voor alle spullen die we gebruiken in de badkamer. Ook vond ik een spiegelkast een musthave.  Waarom zou je een spiegel kiezen die geen nut heeft, behalve het reflecteren van je hoofd? Ik heb liever eentje waar ik nog meer spullen in kan dumpen, want voor je het weet zit de wastafel kast vol, en heb je nog honderd en één zaken te verbergen. Natuurlijk komt er ook een wc weer in de badkamer.

Handige opstellingen en functies in een badkamer

En toen… De wc op de plek terug doen waar hij nu is, was niet echt een fijne optie. Of je moet het fijn vinden om met je knieën bijna tegen het wastafel meubel aan te zitten. Ook was een grote douchecabine niet heel handig, want dat maakt het allemaal zo hokkerig. Gelukkig kwam ik een super mooie en handige douchecabine tegen. Eentje van Sealskin die twee deuren heeft in plaats van een. De deuren kun je naar buiten open doen, maar ook naar binnen ‘vouwen’. Dus als je de douche niet gebruikt, zet je de deur gewoon naar binnen en heb je een halve vierkante meter extra loop ruimte! Ook doen we er geen douchebak bij, maar een gootje, zodat ik de vloer in één keer kan schoonmaken. Een wandcloset, een hangend wastafel meubel en een douchecabine die dezelfde vloer gebruikt. Ideaal, niet teveel randjes en richeltjes om schoon te houden en dus minder kans op kalk aanslag en schimmel!

De wc hebben we nu schuin plaatsen voor meer been ruimte. En met de inloopdouche deuren die naar binnen geklapt kunnen worden, heb je zo wel twee vierkante meter extra loop ruimte! En dat hebben we ook echt wel nodig  😉

Prijzen vergelijken als een pro!

Maar het allerbelangrijkste voor een budget badkamer is natuurlijk de juiste prijs vinden. Want de ene tegel is de ander niet, en voor de ene douche betaal je bij de Praxis € 399,- en bij bijvoorbeeld bol.com maar € 199,-. Ik ben dus al heel wat bouwmarkten in en uit geweest, en heb een aantal webshops bezocht. Ik vind het dan wel fijn om het bad of het meubel in het echt te zien, dus neem ik de naam en type mee naar de bouwmarkt in de buurt, om zo te kijken of hij in het echt net zo goed eruit ziet als op de foto op het internet. Ook kun je natuurlijk aanbiedingen in de gaten houden. Zo weet ik dat er met feestdagen (Pasen, Pinksteren, Kerst, vlak voor de vakantie, vlak na de vakantie, Koningsdag etc.) bij heel veel ‘woonwinkels’ mega kortingen zijn. Dus kun je de badkamer verbouwing, net als wij destijds, nog even uitstellen, sla dan vooral rond die tijd al je benodigdheden in.

 

Mocht je nog je keuken gaan verbouwen, dan delen we in dit artikel wat tips voor een kidsproof keuken met genoeg opbergruimte.

Of gaat je kind van een babykamer naar een peuterkamer? Ook daar hebben we het al over gehad.

 

 

© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde content en/of affiliate links. Het kost jullie niks, en levert ons iets leuks op, om weer meer toffe dingen mee te kunnen doen.