Duurzaam is hip en hot en wij weten waarom! Niemand wil op vakantie in een blauwe zee zwemmen waar je met je tenen in de plastic soep pootje baadt. En niemand wil dat onze kinderen een ijsberg op hun stoep hebben liggen vanwege de opwarming van de aarde. Duurzaamheid gaat niet alleen om het beter zijn voor het milieu, maar ook het beter zijn voor je zelf. Duurzaamheid lijkt vaak duurkoop (want je moet investeren in kwaliteit, in plaats van kwantiteit), maar uiteindelijk blijkt het steeds vaker toch goedkoper te zijn. Capsule wardrobes zijn fantastisch, niet alleen voor grote mensen maar ook voor kleine. Ik hoop je vandaag te inspireren om eens te kijken naar duurzame opties voor het kopen van kinderkleding. Of je nou kinderkleding online koopt, of in een shop, met deze tips help jij mee om de wereld een stukje groener te laten blijven.

 

Pre-loved = duurzamer kinderkleding kopen

Mocht je echt heel erg van toffe merken zoals, Chaos en Order of Tumble ‘n Dry houden, dan kun je ook dat nog op een duurzame manier krijgen. Het zijn misschien niet de eerste merken die in je opkomen als het gaat om duurzame kleding gaat. Maar wat dacht je van pre-loved kinderkleding kopen? Hartstikke duurzaam, en een veel leuker en hipper woord voor tweedehands. Pre-loved kleding wordt tegenwoordig ontzettend veel aangeboden. Zoveel zelfs, dat ik heb besloten dit jaar zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen, en zoveel mogelijk pre-loved kleding aan te schaffen voor de groeiende kids.

Op Marktplaats, maar ook de Facebook Marketplace (of diverse kinderkleding groepen op Facebook) kun je tegenwoordig heel gemakkelijk aan pre-loved kinderkleding komen. Je kunt makkelijk zoeken op je favoriete merk, en hup, daar komen de kleren je nog net niet letterlijk om de oren vliegen.

De meeste kids groeien als kool, en dus is veel kleding nog erg netjes en prima te dragen door een ander. Vooral merkkleding houdt het langer vol (meestal vanwege de hogere kwaliteit) en is daarom volop aanwezig op marktplaatsen. Je kunt ook tegenwoordig met allerlei apps aan pre-loved kinderkleding komen. Soms kun je zelfs je niet meer passende kinderkleding inruilen voor wat andere pre-loved kinderkleding.

Laat je kinderkleding op een duurzame manier verkopen door een ander

Hier bij ons in de buurt kun je bij een MBO school je eigen kleding inleveren, welke zij voor jou verkopen in een hartstikke leuk ogende ‘winkel’. De leerlingen van de Retail opleiding krijgen zo meer praktijk mee, en jij bent van je kleding af. Het allerleukste vind ik dat je 60% van de opbrengst na 8 weken gewoon terug krijgt. Zo hoef je dus niet meer uren foto’s te maken, advertenties te plaatsen en tientallen reacties te plaatsen en vragen te beantwoorden. Ik breng er gewoon een doos met kleding, en zij doen de rest. 
Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de opbrengst waarschijnlijk wel wat lager is dan wanneer je alles zelf zou verkopen, want je krijgt ‘maar’ 60% maar de winst. Maar als ik bekijk hoeveel tijd ik kwijt ben met het proberen te verkopen van kinderkleding online, dan is het mij die 40% wel waard.

Doe langer met je bestaande (duurzame) kinderkleding

Een andere manier van duurzame kinderkleding, is om langer met je bestaande kinderkleding te doen. Door langer van de kinderkleding te genieten, heb je minder nieuwe kleding nodig. En hoeft er dus ook minder nieuwe kleding te worden geproduceerd. 

Door te kiezen voor een aantal goede basis items, kun je eigenlijk eindeloos combineren. Kinderen hebben vaak genoeg aan twee goede kwaliteit spijkerbroeken. Ja, zeven verschillende broeken zijn misschien leuk, maar helemaal niet nodig. 

Je houdt je bestaande kinderkleding langer goed, door het op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. En natuurlijk hang je het liefst de kleding aan de lucht te drogen, in plaats van het in de droger te gooien. Eerlijk is eerlijk, ik doe nog veel in de droger, speciaal in de wintermaanden. Maar zodra het zonnetje wat schijnt en er een lekker windje staat, gaat de droogmolen weer naar buiten en hangen de kleertjes aan de lijn.

 

Kapotte kleding? Duurzame oplossing

Ik ben zelf geen held met naald en draad. Maar er zijn genoeg mensen die dat wel zijn! Als er dus een gat in een shirt of broek zit, kun je die in plaats van weggooien gewoon (laten) repareren. In heel erg veel gemeentes en wijken kun je dit zelfs gratis laten doen, door mensen die dit als vrijwilligerswerk doen. Je kunt dan een eigen bijdrage geven voor de reparatie en soms is het zelfs helemaal gratis.

Zo hoef je dus die spijkerbroek die op school een gat rijker is geworden, niet in de prullenbak te knallen. Gewoon even wegbrengen of zelf repareren.
Laatst loste ik een gat in een joggingbroek van zoonlief op met een ‘ouderwetse’ patch. Deze was alleen niet ouderwets, maar mega hip. Meneer was dus ineens een ‘nieuwe’ broek rijker. De leger joggingbroek die hij had, was nu een stoere legerbroek mét toffe brullende leeuwenpatch.

Toch nieuwe kleding kopen? Doe het dan op de duurzame manier

Mocht je ervoor kiezen om toch nieuwe kleding te kopen (hier ben je natuurlijk helemaal vrij in hè?) dan kun je dit op de meest verantwoorde manier op de volgende manier doen. Er bestaat genoeg kleding die eerlijk geproduceerd is. En val niet voor alle trends, want dan zul je echt elk seizoen (en dat zijn er in de fashion wereld geen 4 maar 12!) nieuwe kleding moeten aanschaffen. Zoals ik al eerder zei, koop gewoon een aantal goede basics en laat wat accessoires of één statement piece de rest van de outfit trendy maken. Zo zijn witte en zwarte t-shirts nog nooit uit de mode geweest, en een goede jeans is altijd goed.

Online duurzame kinderkleding kopen

Wanneer je je kinderkleding online koopt, heb je te maken met een stuk minder gedoe. Je hoeft de kinderen niet mee te zeulen en de paskamers in om met een bezwete kop, en twee passende kledingstukken terug te komen (terwijl je er 30 mee naar binnen nam). Online shoppen klinkt misschien niet heel erg duurzaam, want je zit met verzending. Maar als je bij een goede webshop shopt, dan kun je bijna alles wat je er nodig hebt kopen. En dus gaat er maar één groter pakket op de post. Online heb je ook veel meer keuze uit duurzame kleding, wist je dat? Bij veel ‘stenen’ winkels hebben ze slechts een klein aanbod in duurzame kleding, omdat het gewoon een klein onderdeel van de rest van de winkel is. Maar er zijn steeds meer webshops die online een hele uitgebreide collectie duurzame kinderkleding hebben.

Hier is een handig overzicht met alle winkels, zowel online als offline, die duurzame kinderkleding verkopen.

 

 

 

Meer duurzame blogs lezen?

Onze top 5 van houten kindermeubels en duurzaam speelgoed! #MinimalistMama

WIN: leerzame houten insecten speelset van Grapat

Marbotic, interactief leren met houten letters en nummers op de tablet #LekkerLeerzaam

Garage van Grimm’s vs. FisherPrice garage; weg met het plastic #MinimalistMama


© Shutterstock (meisjes in vintage kleding)