Oef, ik heb de knoop doorgehakt. De grote plastic garage van FisherPrice waar al bijna 6 jaar leuk mee wordt gespeeld, gaat weg. Ja. Doodzonde denk ik af en toe nog steeds in mijn achterhoofd (eerlijk is eerlijk) want wat is het een leuk ding. Je kunt er allerlei verschillende autootjes bij kopen, en dat deden we dan ook wel regelmatig, als er een klein feestje was te vieren. Lekker makkelijk, een schoencadeautje van nog geen vijf euro, of een cadeautje omdat het goed ging met het rapport en ga zo maar door. Maar ik irriteer me ook al die zes jaar aan het mega onhandige formaat, en de hoogte. Het is gewoon een plastic-en bullebak zoals ik het maar zeg. Leuk voor de  Maar een goede moeder die gooit natuurlijk niet zomaar iets weg (verkoopt het via Marktplaats :p ), nee die zorgt wel dat er iets soortgelijks weer voor in de plaats komt.

fisherprice garage

Want ook al hebben we drie meiden en maar één zoon, spelen met auto’s doen ze allemaal graag. Dus ik bedacht een minimalistischere oplossing voor deze felgekleurde en gekoesterde garage. Eentje die open end play is, en een stuk minder ruimte in neemt. Want… het bestaat uit drie soorten speelgoed, die los van elkaar ook prima gebruikt kunnen worden.

grimms autoset

Zó heb ik dus niet alleen een garage, maar ook een set losse auto’s, een wegdek, en een regenboog. Je raadt het misschien al, die van Grimms natuurlijk. Ik vertel je verder waarmee we onze nieuwe ‘garage’ maakten, hoe er mee wordt gespeeld en of het wel echt de FisherPrice garage kan vervangen. Want ik heb hem nog niet weggedaan! (shocking right!) Hij staat nog veilig ergens opgeborgen, zodat als het echt heeeeeeel erg tegenvalt met dit experiment, dat we hem dan nog altijd tevoorschijn kunnen halen. Ik geef ons experiment trouwens 21 dagen, dus over drie weken besluit ik of de FisherPrice garage met autootjes en al in de verkoop gaat, of toch weer de kinderkamer inkomt….

grimms autoset

Open End Play

Voor wie nog niet bekend is met open end play, even een korte en bondige uitleg. Het betekent gewoon dat het speelgoed dat je je kids aanbiedt meerdere mogelijkheden heeft. Het is niet een poppetje dat zelf stemmetjes heeft, echt kan plassen en poepen, of een bestuurbare auto die precies doet wat jij bestuurd. Nee, het geeft mogelijkheden om je eigen fantasie te laten spreken, het heeft oneindig veel spel mogelijkheden en stimuleert dus de fantasie, het inlevingsvermogen van je kids en de verbeeldingskracht.

grimms autoset

Als je kids altijd ‘normaal’ speelgoed hebben gehad, dan is het misschien aan het begin wat lastiger voor ze om met open end speelgoed te spelen. Maar door ze vooral lekker te laten kijken, eraan te laten zitten of gewoon verveeld ernaar te laten kijken, kunnen ze vanzelf op hun eigen manier met het speelgoed aan de slag gaan. De sleutel tot succes om juist niet te bemoeien met wat ze ermee kunnen of moeten doen. Laat het ze lekker zelf ontdekken. Heb je hele kleine kinderen dan kun je natuurlijk beginnen met samen spel, maar ook de allerkleinsten kun je eerst zelf laten komen met ideeën en zien waar ze mee bezig gaan. Vaak hebben ze stukken meer fantasie dan dat we zelf denken.
grimms autoset

Grimms, ons favoriete open end speelgoed

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn, maar wij zijn verliefd op de Grimms collecties. Het is kleurrijk (of juist monochrome, als je daar meer van houdt) en biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Zo hebben wij de Grimms regenboog, de twaalf regenboogvriendjes (die overigens niet hier op de foto’s staan, maar misschien schrijven we daar binnenkort nog wel eens wat over) en nu sinds kort ook de autoset van Grimms.  En nu we de auto set hebben, kunnen we de wegdelen van WayToPlay ook heel goed gebruiken. We moesten ze wel eerst even van zoonlief lenen, want het is nog steeds zijn favoriete speelgoed als het met al zijn 150 HotWheels aan het racen is… Maar vooruit, voor de foto’s en om deze nieuwe auto’s uit te testen mochten we best wel even zijn WayToPlay gebruiken.

grimms autoset

Open End Garage

En zo maakten wij onze eigen garage. Niet meer de meer dan een meter hoge garage van FisherPrice. Het is een leuke garage, het heeft zelfs 2 opties, waar de auto’s naar beneden kunnen rijden, maar twee opties zijn natuurlijk niet heel erg veel. En er zijn ook maar twee kleine parkeerplaatsen. Wij hebben meer dan 8 autootjes, dus we hebben altijd parkeerplaatsen te weinig.

grimms autoset

Tijd voor een eigen garage dus. Nu was het eigenlijk de bedoeling dat we inderdaad een garage zouden maken, maar dochterlief van vijf jaar oud besloot dat er met een paar bogen een prima parkeerplek te maken was, en dat ze met de rest bruggen en tunnels wilde maken. Ach ja, dat is dus het mooie aan open end speelgoed. Ik verzin een prachtige garage in mijn hoofd, maar mevrouw heeft een heel ander prachtig idee in haar hoofd, dus gaan we gewoon lekker samen aan de slag.

grimms autoset

Zoals je hier boven kunt zien kun je met de bogen prima tunnels maken. We maakten hier parkeerplaatsen voor vier autos (in de groen-achtige bogen) en twee tunnels om onderdoor te rijden. Prima bedacht toch? Je kunt trouwens als je zelf de halve schijven hebt ook heel mooi een hoge garage maken, waarin alle auto’s hun eigen parkeerplekje hebben. Maar helaas voor ons hebben we deze halve schijven nog niet in huis… Wie weet in de toekomst! grimms autoset

De regenboog is dus heel fijn om mooie tunnels mee te maken, zonder al te veel moeite. Zelfs onze één na jongste meisjes van anderhalf jaar oud weet prima de bogen zo achter elkaar te zetten. grimms autoset

De WayToPlay delen zijn dus echt ideaal want ze passen onder (bijna) alle bogen van de regenboog. Zo kun je dus ontelbaar tunnels maken, of bruggen, of…..grimms autoset

 

 

PIN IT