Duurzaam speelgoed. Het is steeds populairder, en ook de Montesorri mentaliteit komt meer op. Ouders kiezen niet meer zomaar voor plastic rotzooi dat het denkwerk voor hun kleine kids doet, maar willen iets wat uitdaagd, de creativiteit bevorderd en wat vooral mooi is. Duurzaamheid staat niet alleen meer centraal in overheidspraatjes, maar ook ouders gaan beter nadenken over de beslissingen die zij maken wat opvoeding, en dus speelgoed, kleding en meubels, voor hun kids. Ook wij doen mee met deze trend! Of eigenlijk… doen wij al een hele tijd mee, zelfs al voor het trending was. We kochten het liefst creatief speelgoed, blokken, tekenspullen, rollenspel spul en beestjes. Nu we inmiddels vier kinderen hebben, is er toch her en der (ik bedoel, ongelooflijk veel) plastic rotzooi bij gekomen. Dus we gaan binnenkort weer eens wat minimaliseren, zodat het duurzame spul dat we hebben beter tot zijn recht komt.
Daarbij delen we vandaag dus gelijk maar eens even onze top 5 voor duurzame (en houten) kindermeubels en speelgoed. Want er is zó ontzettend veel leuks op de markt! En een top 10 is weer niet zo heel erg minimalistisch  😉 

Grimms houten regenboog

We hebben deze klassieker ondertussen bijna een jaar, en er wordt (bijna) elke dag mee gespeelt. Niet alleen door onze dochter van 1,5 jaar, maar ook de haar broer en zus (van 7 en 5 jaar.) Eigenlijk wordt hij ook altijd wel gepakt als er kindjes komen spelen. De primaire kleuren, de vorm en het hout springt er gewoon uit. Het schreeuwt nog net niet ‘ PAK MIJ!’ (ik haat schreeuwerig speelgoed  😉  ).

Deze Grimms regenboog leent zich voor allerlei verschillende doeleinde, waarmee het dus een ‘open-end’ item is. Oftewel, een stuk speelgoed zonder einde. Een stuk speelgoed zonder handleiding of regels. Je kunt het gebruiken zoals je zelf wilt. Wordt het een toren, kruip je eronder door, maak je mooie cirkels, of hokken voor de dieren. Een knikkerbaan kan ook, of een lange slang. Je kunt je knuffels erop laten ‘wobbelen’ (daarover later meer) en nog veel meer!

Bibliotheek kastje

Jaaaa, dit toffe ‘bibliotheek kastje’ is ontzettend nieuw, en ontzettend tof! Je kent het dilemma vast wel. Je hebt een aantal toffe kinderboeken die elke dag gelezen moeten worden. Maar waar laat je het. Het is zo jammer om ze in een boekenkast te stoppen, want de meeste kinderboeken hebben ongelooflijk toffe prints aan de voorkant. Of een hele mooie illustratie, je weet wel, dat was hetgeen waarom je het boek in de eerste plaats oppakte niet?!

Mano Woods heeft dit toffe meubelstuk bedacht, en het doet me enorm denken aan de bibliotheek bakken. Handig op hoogte (ideaal met jongere broertjes en zusjes met grijpgrage handjes), zodat alleen de wat grotere kinderen er makkelijk bij kunnen. De mooiste zet je vooraan, en de rest kun je gewoon lekker snuffelen. Je eigen bieb in huis. Voor die dagen waarop het sneeuwt, hagelt of zelfs stormt en je de deur niet uit kunt. Je maakt het leeshoekje natuurlijk helemaal compleet met bijvoorbeeld een tof gekleurd bolletjeskleed van Hay.

Hello hobbel neushoorn

Hobbelpaarden zijn zooooo retro.. Ja sommigen durven zelfs te beweren vintage hobbelpaardjes aan te bieden via Marktplaats. Kom op! Dat zijn gewoon oude paardjes, waar je ouders vroeger op zaten te spelen. Vintage?! Nee…

Weg met de hobbelpaarden, maak plaats van heuse hobbel neushoornen van Sebra. Sebra kindermeubels zijn sowieso erg leuk en eigenwijs, en altijd in zowel jongens- als meisjesversie te krijgen. Of je kiest gewoon voor een beetje neutraal, dan past het altijd. Hobbel de bobbel, lekker op safari met je eigen neushoorn vriend dus!

Letters leren

Nu we het toch over één van mijn favoriete kindermerken hebben (hello Sebra)…. Mocht je je kleine Einstein nog wat leervoer willen geven, kies dan voor deze prachtige letterpuzzel van Sebra. Mooie vormgeving, goed in de hand liggende letters, en je krikt ook nog even je Deense klanken op  😉

Niet alleen leuk om mee te puzzelen, maar ook om wat korte woordjes mee te maken. Of je koopt gewoon drie puzzels, en je maakt hele zinnen. Het is helemaal aan jou.

Woezel en Pip blokkenkar

Mocht je minder geven om design, en vooral van vrolijke vriendjes houden, dan is de Woezel en Pip houten speelgoed lijn vast iets voor jou. Ook iets vriendelijker voor de portemonnee en verkrijgbaar bij onder andere bol.com, Intertoys of Blokker. Lekker bij jou in de buurt dus en zo in huis.

Wij kregen als verlaat kraamcadeau de blokkenkar van Woezel en Pip en hij is echt wel heel erg leuk. Jammer dat ze vergeten (?) zijn om op de houten banden een rubberen strip te doen, want die houten wieletjes kunnen behoorlijk wat lawaai geven. Gelukkig tot grote hilariteit van de kinderen, maar iets minder fijn als er de h-e-l-e dag mee door het huis gesjeesd wordt. You get my drift…

Het karretje is niet alleen een handige plek om de blokken in op te bergen, het is ook gelijk een baby rollator (zoals zoonlief het liefkozend noemt), en heeft ruimte om als poppenwagen te functioneren. Ze gaan er nog net niet inzitten. Of eigenlijk, ze duiken er regelmatig in, maar dan stuur ik ze er gelijk weer uit, omdat er nergens stond hoeveel kilo het karretje kan hebben. Maar genoeg houten speelplezier dus, met maar 1 item (alle blokken zijn gewoon inclusief).

 

 

 

 

 

 


Dit bericht bevat gesponsorde content