In die negen maanden tijd is je baby uitgegroeid van bevruchte eicel tot mensje. Na die negen maanden gaat de ontwikkeling in het eerste levensjaar razendsnel door. Dit kan je bevorderen met goed babyspeelgoed. Je kindje leert immers door te spelen. Door alle soorten speelgoed op de markt zien we soms door de bomen het bos niet meer. In deze post laat ik je zien welk educatief babyspeelgoed goed is voor de ontwikkeling van je kindje tot  ze de peuterleeftijd hebben bereikt.

Educatief babyspeelgoed voor 0-6 maanden

In de eerste maanden moet je baby nog erg wennen aan alle nieuwe prikkels en indrukken. Hij zal daarom nog niet echt behoefte hebben aan spelen, laat staan echt educatief babyspeelgoed. Jouw gezicht is leuk om naar te kijken, net als zijn eigen handjes en voetjes. Door bewegende voorwerpen en mensen te volgen, traint je kindje zijn oogspieren. Scherp zien, kan hij tot op een afstand van 20 centimeter. Kleuren zien baby’s pas na een maand of drie. Dan zijn de kegeltjes gerijpt. Babyspeelgoed waar je baby naar kan turen, zoals deze baby gym is dan perfect. In de eerste maanden is hij veel bezig met het trainen van de spieren in zijn lijfje. Na enkele maanden kan je kindje vaker rechtop zitten en begint van alles vast te pakken. Eerst waren harde geluiden eng, maar na een maand of vier is een rammelaar super interessant. Ook zijn oorzaak-gevolg verbanden fascinerend. Een balletje dat valt, vinden ze geweldig. Speel veel kiekeboe om je kindje te leren dat je niet echt weg bent als ze je niet meer kunnen zien.

Baby en dreumes

De ontwikkeling begint nu meer uiteen te lopen van kind tot kind. De één kan staan en misschien al een paar stapjes zetten, waar de ander net zelfstandig kan zitten. Alles op z’n tijd! Let er wel op dat je huis kindvriendelijk is nu je kindje steeds mobieler wordt. Eerst herkende je kindje je aan geur en warmte, maar nu kan hij je al beter zien, en dus herkennen. Net als mensen kan hij ook andere dingen herkennen. Je baby is nu druk met napraten en nadoen. Babyboekjes met plaatjes zijn ideaal om je kindje de dieren en kleuren te leren. Als je kindje een jaar oud is, haalt hij veel plezier uit het ontdekken van de wereld. Om dit te bevorderen is het leuk om een loopfietsje te hebben. Ook is water vanaf deze leeftijd ineens heel interessant. Met badspeelgoed zorg je ervoor dat het nog leuker wordt! Lekker in een watertafel mee spelen en kliederen, of gewoon, zoals het eigenlijk hoort, in bad.

Educatief speelgoed voor jonge peuters

Nu je kindje wat ouder is, is educatief babyspeelgoed minder interessant. Hij is namelijk van dreumes tot peuter gepromoveerd en is veel mobieler dan dat hij eerst was. Een peuter wil het liefst alles zelf doen en ziet hierbij nauwelijks gevaar. Klimmen en klauteren in de speeltuin behoort tot de favoriete bezigheden. Vanaf twee jaar is vingerverf geschikt en vanaf drie jaar kunnen kleurpotloden en klei worden toegevoegd. Verstoppertje is een superleuk spel, net als het bouwen van hutten met dekens.

Zoals je ziet is niet ieder speelgoed, geschikt voor iedere leeftijd. Het verschilt tevens sterk per kind wat hij of zij leuk en interessant vindt. Na ongeveer een half jaar gaat de ontwikkeling ook meer uiteenlopen. Kijk zelf wat wel en niet werkt, maar bovenal: spelen is leren! Dus zorg er vooral voor dat je kindje plezier heeft.

Meer lezen?

Wij schrijven meer over early learning, ander educatief babyspeelgoed en fijne speeltips die goed zijn voor de ontwikkeling van je kids. Kijk en lees zelf maar verder

De beste early learning DIY’s

TipToi Al mijn dieren spel, Bij ons thuis boek

Genius kartonnen speelgoed van Lilliputiens  Trendy Tuesday

Met de KaboogaBike maak zelf je eigen (loop)fiets

educatief babyspeelgoed educatief babyspeelgoed

educational babytoys

educational babytoys