Yes, we kregen weer super tof TipToi review materiaal toegestuurd. Wat waren de kids blij. Want bijna dagelijks wordt één van de bekende oranje ‘pratende’ stiften erbij gepakt om te spelen, ontdekken en leren. Daarom vind ik dit echt één van onze favoriete ‘speelgoed’ items die we hebben. Voor iedereen die nog nooit van TipToi heeft gehoord, zal ik straks even een korte uitleg geven, en anders kun je gelijk door scrollen naar de review over het spel ‘Al mijn dieren’ en het boek ‘Bij ons thuis’.

TipToi, interactief én leerzaam spelen

Wij focussen ons, in ons gezin, en hier op de blog, steeds meer en meer op spelend leren. Want spelen is leuk, maar iets leren terwijl je speelt is nog leuker. En ook beter voor je kind. Het leuke aan spelend leren is ook dat je kids nietsvermoedend hun brein aan het werk zetten. Dus in plaats van als een halve zombie naar een schermpje te staren, waarbij er gewoon letterlijk delen van de hersenen van je kind worden uitgeschakeld (yikes!).

TipToi is een educatie leersysteem, zoals ze dit zelf promoten, voor kinderen. Het bestaat uit een fel oranje stift, die reageert op punten in een boek, spel of zelfs wereldkaart. Je koopt een spel of boek, installeert het bijbehorende materiaal op je stift (via een USB kabeltje). Vervolgens kun je je helemaal te buiten gaan, en gaat er een wereld voor je open.

Wij kochten als eerste TipToi item de globe. Een plastic globe alleen dan super interactief. Hier spelen ze echt al drie jaar heel leuk mee, en je kunt behalve horen wat waar op de wereld is, ook spelletjes doen (zoek het juiste dier zo snel mogelijk op, wat is de hoofdstad van…. waar ligt de berg ….) . Dus voor onze 2 jarige dame is het leuk om de dieren geluiden te horen, voor onze 7 jaar oude zoon is het een echt aardrijkskunde les thuis.

Naast de TipToi globe, zijn er verschillende kartonnen boeken die ook elk hun eigen opties en leerdoelen hebben. Ook zijn er spellen die je met je kids kunt spelen. De Engelse Detective is ook favoriet, en zo kunnen de kids toch al heel wat meer Engels (door het spel, en andere early learning Engelse dingen we met ze doen) dan hun leeftijdsgenoten.  Ook hebben we diverse speelfiguren van TipToi. De Schleich dieren hebben een TipToi puntje op hun lijf, waardoor je diertje tot leven komt met de stift. Je kunt er ook prima mee spelen zonder de TipToi te gebruiken, maar hierdoor vind ik het echt nóg leuker om ze in huis te hebben.

Zoals je dus wel kunt lezen, wij zijn echte die-hard fans. En daarom waren we ook weer erg enthousiast toen we gevraagd werden een aantal nieuwe TipToi items te reviewen. So here we go.

TipToi spel ‘Al mijn dieren’ review

Het spel ‘Al mijn dieren’ van TipToi is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twee, wat weer perfect past binnen onze early learning methode. Het spel is gemaakt van stevige kartonnen puzzelstukken. Deze puzzelstukken maken een aantal verschillende puzzels van vijf stukken. In het midden zit het dier waar het om gaat, bijvoorbeeld het varken. Het spel legt je uit wat de bedoeling is, maar ik zal je vertellen wat je moet doen.

Het is de bedoeling dat je ‘jouw dieren puzzel’ zo snel mogelijk compleet krijgt. Kun jij raden welk eten een varken eet? Tip erop en kijk of jouw antwoord goed is. Is het goed, dan mag je het aan je puzzel leggen. En waar woont een varken? Wie zijn de baby’s van het varken? En hoe ziet de huid van een varken eruit? Als je je puzzel compleet hebt, heb je gewonnen.

En al puzzelend en opdrachten beantwoordend leert je kind meer en meer over alle verschillende dieren. Onze kids hebben inmiddels allemaal een lievelingsdier, want ook alle dieren hebben een leuk liedje er bij. En het dier met het leukste liedje wordt hier het vaakst gekozen.

Een ander spel is dat je het aantal baby’s van het dier bij het juiste cijfer moet leggen. Bijvoorbeeld vijf egel jongen, leg de vijf er naast. Dit is voor de oudste twee kids (6 & 7 jaar) natuurlijk te makkelijk, maar voor onze peuter is het heel goed om te leren tellen.

TipToi boek ‘Bij ons thuis’ review

Het boek ‘Bij ons thuis’ van Tiptoi is gemaakt van stevig karton, en daardoor ook heel geschikt voor kinderhandjes. Eerst moet je het boek ‘aanzetten’ op de eerste pagina, en dan kan het spelen en lezen beginnen.

Je kunt door het hele boek heen bij de familie Hoffman thuis mee leven met iedereen en alles wat ze doen. Lara, David en baby Finn zijn heel herkenbare figuren voor de kids, en alle kamers in het huis, en alle omgevingen die in het boek staan zijn echt heel goed herkenbaar. Hierdoor vind onze twee-jarige het heel leuk om te ‘helpen’ met de baby verschonen, door op de papa te tippen en te zeggen dat de baby verschoont moet worden. De geluiden en liedjes zijn heel erg vrolijk en afwisselend voor alle gesproken teksten.

Meer lezen?

De beste early learning DIY’s

DIY: hippe Pompoms in je interieur

DIY: bureau huisje voor in de kinderkamer

Zelf slijm maken, ons beste recept!

 

PIN IT

tiptoi spel boek reviewtiptoi spel boek review