De kat is het meest gehouden huisdier in Nederland. In Nederland zijn er zo’n 2,5 miljoen. Het lijkt in eerste instantie alleen maar leuk, een kat of kleine kitten. Dat is ook zo, maar er zitten ook nadelen en kosten aan het hebben van een huisdier. Denk er daarom goed erover na voordat je een kat in huis neemt. Wij zetten de voor- en nadelen even voor je op een rijtje.

Verantwoord

Met een kat in huis neem je ook een verantwoordelijkheid. Het gezin moet er mee instemmen dat er dieren in huis wonen. Een kat is sterk gebonden aan de woning. Katten gaan niet graag naar een opvangadres vanwege bijvoorbeeld een vakantie. In deze situatie is een andere optie om de kat thuis te laten en hem of haar te laten verzorgen door iemand anders. Het nemen van huisdieren heeft ook een prijskaartje. Gemiddeld bedragen de kosten voor het houden van een kat zo’n €50,– per maand. Katten kunnen behoorlijk oud worden. Je moet dus wel degelijk rekening houden met een behoorlijke vaste kostenpost. Een kat is in aanschaf vaak niet zo duur, maar de doorlopende kosten zijn wel iets om rekening mee te houden.

voor en nadelen kat in huis

Een eigen meubel stuk, of je eigen meubels stuk


Een kat is een klimmer. Een kat zit graag hoog om de boel in de gaten te houden. Dit kan ten koste gaan van de bank, stoelen en gordijnen. Een kat kun je overigens leren om dat niet te doen, maar dat vergt wel het nodige geduld. Een krabpaal biedt een mooi alternatief. De kat krijgt dan een eigen meubel. een katten krabpaal moet wel afgestemd worden op het dier. Zorg dat de krabpaal stevig genoeg is. De keuze in krabpalen en krabtonnen is groot. Hoge kattenpalen met drie verdiepingen met een krabton of plafond krabpalen die je op maat kunt stellen tot aan de hoogte van het plafond.

Een katten krabpaal is dus zeker wel aan te raden… Je hebt eigenlijk de keuze, geef je je kat een eigen meubel stuk, of heb je lievers je meubels misschien stuk?!

Leren zorgen voor

Natuurlijk leer je je kids ook een heel groot stuk zorgen voor als je eenmaal een huisdier hebt. Katten hebben eten nodig, water, een ’toilet’ en ook aandacht. Je moet ze soms kammen of behandelen tegen vlooien. Eigenlijk leer je je kind op deze manier dat het leven niet meer alleen om hen draait. Maar dat ze als een huisdier willen, ook daadwerkelijk ervoor zullen moeten zorgen.

katten in huis voor en nadelen

Stress verlagend

Wat een bewezen feit is, is dat kinderen die een kat (of ander zacht huisdier) hebben, minder stress ervaren. Door het aaien van een zachte lieve kat worden namelijk hele fijne anti-stress hormonen aangemaakt. Zeker in deze gekke COVID 19 tijd waarin zoveel dingen voor kinderen ook stressvol kunnen zijn is een fijn huisdier dus helemaal geen gek idee.

Een maatje om tegen aan te praten

Ook heel goed voor je mentale welzijn is zo’n kat. Je kunt namelijk oneindig tegen je kat praten, je gevoelens delen, je verdriet eruit gooien zonder dat je er commentaar op krijgt, of ongevraagd advies naar je hoofd geslingerd krijgt. Katten zijn ook hele gevoelige beesten waardoor ze soms wel precies lijken te weten wat je nodig hebt.

Een mentale boost nodig? Neem dan lekker zo’n schattige knuffelaar in huis!