Nu de eendjes nesten bouwen, de bloembollen uitbloeien en de vogels druk in de weer zijn, lijkt het wel zelfs de kids hun familie willen uitbreiden. En dan bedoel ik niet met een baby, maar met een beest. Oké, een huisdier. Zoals je al wel uit mijn ondertoon kunt opmaken ben ik niet al te dol op dieren in huis, dus het is elke keer weer ellende zodra ze over een huisdier beginnen. En met ze bedoel ik eigenlijk vooral dochterlief. Onze zoon maakt het niet zoveel uit of er een konijn in huis is of niet, maar onze dochter… Aj aj aj. Laatst begon ze weer over dat ze een wit met zwart konijntje wil. Niet zomaar een konijntje, nee wit met zwart en eentje die klein bleef. Dus laten we het maar eens hebben over huisdieren. De voor’s (ik zal er hard over moeten nadenken en rondvragen 😉 ) en de tegen’s zal ik dus eens even voor je op een rijtje zetten. Dan kun je zelf beslissen wat het beste is voor jullie gezin….

Voordeel: Leren zorgen voor een dier

Verantwoordlijk zijn voor iets of iemand is goed voor de ontwikkeling van je kind. Linda, van de blog Go or No Go vind het voordeel van een huisdier vooral dat ze leren zorgen voor een beestje. Ze zijn betrokken in het leven van een ander, en leren zo ook dat je iets aandacht moet geven, voer en liefde. Wat ze zelf misschien niet doorhebben, maar ze krijgen dat ook, anders doen zij het niet goed in het leven. Zo leren ze het dus zelf, het verzorgen van, het geven om en het aandacht schenken aan.

Nadeel: Jij bent degene die uiteindelijk voor het dier zorgt

Wat ik toch een veelgehoord argument vind, is dat uiteindelijk de ouders het meest voor een huisdier zorgen. En daar ben ik dus bang voor. Leuk hoor zo’n konijn, maar ik zie het al helemaal voor me. Straks acht konijnenhokken in de tuin, en ik tot onder mijn oksel in de konijnenkeutels en vies geplast stro. En eerlijk gezegd deed ik er ook aan mee. Ik kreeg ooit voor mijn verjaardag een stel vissen en een kom. Natuurlijk met als voorwaarde dat ik zelf de kom zou schoonmaken. Ik was toen zelf al minstens 10 jaar oud, maar toch kan ik de keren dat ik de kom zelf verschoonde op vier handen tellen. Aangezien dat toch zeker elke drie weken gebeuren moest, kan ik alleen maar gokken hoevaak mijn moeder het voor me heeft gedaan. Ook heb je natuurlijk de kosten van een huisdier. Denk aan een dierenarts, dierenvoer, verzorgingsproducten en meer. Gelukkig kun je ook wel goedkoper dierenvoer kopen. Je zou ook in een fijne online shop dierenvoer kunnen bestellen. Scheelt je weer een ritje naar de winkel, en het wordt op de stoep bezorgd. Geen gesjouw met kilo’s eten en toch voor een fijne prijs.

Dat scheelt misschien in de overweging een huisdier te nemen. Dat je waarschijnlijk het grootste gedeelte van de zorg toch op je neemt, maar dat zou je ook weer een gedeelte kunnen uitbesteden,

Voordeel: Vriend voor het leven

Ook hebben ze iemand die altijd naar ze luistert, en door heeft wanneer het kind ergens mee zit. Natuurlijk niet als we het hebben over goudvissen of hamsters, maar een hond, kat of paard schijnt toch best goed door te hebben als er iets mis is. Daarbij kun je je hart uitstorten bij een huisdier, zonder dat ‘ie zal zeggen dat je gek bent, of iemand die gelijk met een oplossing komt. Dat merkt ook Bianca, van de blog Fulltime mama. Zelf heeft ze een huis vol dieren en haar kids zijn gek op alle beesten die er zijn. Een echte ervaringsdeskundige dus, die zegt dat haar kinderen ook echt onvoorwaardelijke liefde krijgen en geven aan hun huisdieren.

Nadeel: Poep, plas, haren en stank

Oké, mijn grootste ‘haat’ tegen huisdieren komt denk ik door alle  hondenpoep die langs de kant van de weg ligt, en in de speeltuinen waar mijn kids willen spelen. Ik weet dat er een opruimplicht is, maar zolang die niet gehandhaaft wordt, blijf ik een hekel houden aan honden en katten die te pas en te onpas overal zitten/staan te schijten. Mocht ik ooit president worden dan komen er dieren-vrije wijken, of plekken aan de rand van de wijk waar het toegestaan is je dier uit te laten en verder nergens… Ook Marjo, van Mar JoYa deelt mijn ‘zorgen’. Al dat loslopend wild… O en heb je door dat ik het nog niet eens heb gehad over al dat gepoep, geplas, alle haren en stank in je huis?!?! Hier houd ik gewoon wijselijk mijn mond over. Iedereen weet volgens mij wel dat eigenlijk niemand daarop zit te wachten. Ja, zelfs de mensen die zeggen dat ze het niet erg vinden dat hun hond voor de honderdste keer op het kleed plassen… Ook die hebben liever een schoon kleed 😉

Voordeel: Huisdieren geven je meer zelf vertrouwen

Heb je kinderen met ADHD of autisme? Dan kun je met honden zelfs speciale trainingen volgen waarin ze de hond leren om juist daarmee om te gaan. Maar huisdieren geven dus ook vertrouwen. Het leert je kind minder angstig te zijn, dat merkt ook Judith van PinkPress. Sinds zij hun puppy Stormy in huis hebben ziet ze al heel wat verschillen in haar twee meiden. En je kunt natuurlijk ook nog een grappie knal roze hondenriem om je lieve beestje doen, om echt te laten zien dat ‘ie bij jou hoort.

Nadeel: Een huisdier is niet voor eeuwig

Ja het is heel leuk als jouw kind een huisdier heeft als beste vriend. Maar een huisdier, mits je een papegaai neemt, gaat niet zo heel lang mee. Of het loopt weg, wordt (ik hoop dat je dat nooit meemaakt) doodgereden of zelfs ontvoerd. Helemaal als je een mooi duur Perzisch katje hebt. Er zal dus altijd een einde komen aan die mooie vriendschap. Sommige kinderen zullen daar snel overheen komen, maar andere zullen heel lang een trauma hebben, of zelfs nooit meer een ander dier willen. Je zult daarin dus zelf moeten kijken wat jouw kind wel en niet aankan. En vergeet niet… hamsters gaan niet elke winter dood, ze hebben een winterslaap (personal experience, maar dat is een heeeeeel ander verhaal  😉 ).

 

Dus wat denk jij?! Hebben we alle voor en nadelen goed op een rijtje gezet? Of heb jij er nog een paar. Vul het gerust aan, en ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel huisdier-liefhebbers en huisdier-barbaren er zijn onder ons .

 

 


© Shutterstock en © Bianca