Het nieuwe jaar is weer begonnen, en het is ook de afgelopen week bij ons in het Noorden erg koud geweest. De goede voornemens zijn bij de meeste mensen waarschijnlijk alweer de deur uit, maar ik probeer nog steeds hardnekkig aan een aantal goed voornemens vast te houden. Ik ben nog steeds elke dag aan het sporten (hooray!), probeer zo min mogelijk te snoepen (of in mijn geval snacken), en ik ben bezig met zoveel mogelijk geld te sparen. Waarvoor? Dat weet ik nog niet precies (al heb een wensenlijst van hier tot Oezbekistan), maar wat extra’s op de bank hebben is niet een overbodige luxe zeg maar. En ook daarom gaan we dit jaar door met wasbare luiers (besparing nummer één), wasbare zoogcompressen (besparing nummer twee) en probeer ik te letten op energie besparen. Want bij het doornemen van onze kosten van afgelopen jaar, viel me op dat vooral gas en elektra hoger waren dan we hadden bedacht/gepland. Dus daarom heb ik even wat rondgevraagd, rondgezocht en vooral rondgekeken in ons eigen huis. Hoe kunnen we nou daarop wat besparen… En de beste tips heb ik even voor je op een rijtje gezet. Mijn top energie bespaartips met kids dus. Heb jij ook een gouden tip?

Oma’s tip: trek extra warme kleren aan

De tip die je van je grootmoeder waarschijnlijk wel kent…. Trek gewoon wat warmere kleren aan. Ja, het is heerlijk als het overal in huis 21 graden is in de winter… Maar dat kost ook nogal wat. Dus ik heb ervoor gekozen om in de herfstvakantie wat te shoppen, en dan vooral voor extra warme winter truien. Want longsleeves zijn eigenlijk wel te koud als het binnen maar een graad of 19, maximaal 20 is. En anders doe ik de kids een t-shirtje onder hun shirt met lange mouwen aan. Zo gebruik je de zomerkleren ook helemaal tot ze echt af zijn  😉  O en laagjes, laagjes, laagjes. Ik kom regelmatig langs het schoolplein tijdens de pauze, en dan zie ik kinderen zonder jas rond rennen… Ja ook nu met het ijskoude weer. Waarom?! Ze hebben honderduizend dikke truien aan, dragen ski sokken en moeten een sjaal en handschoenen aan. Daarom geef ik mijn kids laagjes aan. Zo kan vooral dochterlief (die het dan koud, dan warm heeft) gewoon beslissen om een vestje uit te doen, of een vestje aan. Met het buitenspelen op het plein doet ze dus haar vest uit (longsleeves aan) en haar jas wel gewoon aan.

De verwarming ’s nachts helemaal uit

Ja, je leest het goed. Eigenlijk doe ik de verwarming ’s avonds om een uurtje of half negen al uit. Het huis is dan warm genoeg om het nog even voor de avond warm genoeg te houden. De verwarming hoeft niet ’s avonds aan te zijn. Een echte wens zou zijn om een slimme thermostaat te hebben, die je op bepaalde tijden aan en uit kunt zetten. Weet je in ieder geval zeker dat je het niet vergeet.

Toen we thuiskwamen van vakantie was het 13 graden bij ons binnen! Vreselijk! Buiten was het haast warmer dan binnen. Wat had ik toen dus graag een slimme thermostaat gehad, die we  op 100 km afstand konden vertellen dat ie vast aan moest, de ochtend voor we thuiskwamen. Ach ja, nu ging ik maar vlug alles uitpakken en wassen om het warm te krijgen.

Energie vergelijken

Jaaaa, het is saai en lastig, en heel veel energieleveranciers lijken ongeveer dezelfde aanbiedingen te hebben, en soms zie je door het bos de bomen niet meer. Maar energie vergelijken is toch wel heel erg handig. En het hoeft niet, zoals je zorgverzekering, alleen maar jaarlijks te gebeuren. Je kunt er ook prima voor kiezen om gewoon vanaf februari over te stappen naar een andere energie leverancier.

Badderen doen we één keer in de week

Yes, sinds een maand of drie hebben we een prachtige badkamer, mét super fijn bad! I love it!! Echt ik kan niet meer zonder. Maar….. Badderen in een grote badkuip kost een hoop meer, dan zo’n klein babybadje. Daarom heb ik besloten dat we één keer per week badderen (andere dagen mag er gewoon gedouched worden). De twee grootste meisjes gaan tegelijk in het grote bad, dan stop ik babylief er ook nog even bij (aangezien zij het na een minuutje of vijf wel voor gezien houdt). Dan de oudste twee dametjes omstebeurten afdrogen en aankleden, en dan gaat er nog een bups heet water in het bad. Zo heeft zoonlief die dan als laatste gaat, ook nog lekker warm water, maar hoeven we niet 4 keer het bad helemaal te vullen.

Ja, het is misschien een beetje ouderwets (je weet wel, zaterdag — wasdag, eerst vader, dan moeder, dan de kinderen op volgorde van leeftijd in bad, dus de laatste zat in zwart water) maar soms zit er gewoon best veel wijsheid in oude gebruiken, niet?! O, en ik ga natuurlijk niet in het water van de kinderen zitten. Zaterdagavond is mijn home-spa avondje. Lekker ontspannen als de kids in bed liggen, en een heerlijk vol en nieuw bad met lekker heet water (want daar hou ik gewoon erg van).

Gratis energie benutten

In de winter schijnt het zonnetje misschien niet heel erg, maar meer dan je denkt. En deze gratis energie kun je heel goed benutten. Voor je eigen gezin heb je niet heel veel zon uren nodig om je zonnepanelen eruit te krijgen. En als je teveel zonne-energie over hebt, kun je ervoor kiezen de meter te laten zakken, of terug te leveren aan het grote energie net, en hiervoor dus geld te ontvangen. Je kunt zonnepanelen tegenwoordig zelfs aan de deur kopen (echt waar, ik ken iemand die zonnepanelen verkoopt!) . Makkelijker wordt het niet. Wil je echt groen doen? Denk dan aan zonnepanelen kopen bij Greenchoice en wordt zelf een groene energie-leverancier!

Douchen in minder dan vijf minuten

Brrrrrr… misschien ken je het (nog) wel. Van die campingdouches, waar je een muntje voor nodig hebt, en je kan vervolgens met één muntje precies drie minuten douchen. Je tenen zijn bij wijze van nog niet eens nat, en de douche is alweer gestopt. Heeeeeeel irritant, maar eigenlijk was het best een leuk behendigheidsspel. Krijg je alles gesopt en uitgespoeld in minder dan drie minuten? En dat kan eigenlijk best. Dus als je dan vier kids hebt, zoals wij, dan kost het je als je maar vijf minuten per kind doucht, maar 20 minuten aan stromend warm water…. Zeg maar hallo besparing!

Lichten uit, kaarsjes aan

Een week of drie geleden zaten we noodgedwongen een aantal uur zonder stroom. Een tragisch ongeluk in een electricitietshuisje zorgde ervoor dat de halve wijk de namiddag en het begin van de avond zonder stroom zat. Nu is dat in de zomer niet echt een probleem, maar in de winter is het hier toch wel donker om 17 uur ’s avonds. Dus wat doe je dan?! Nou de lichten hoefden we niet meer uit te doen, dat werdt voor ons gedaan, en de kaarsjes gingen aan. Eigenlijk best wel heel erg sfeervol en romantisch zelfs!

En wist je dat 200 waxine lichtjes (goed voor effe snel rekenen 200×4 branduren = ) maar liefst 800 uur licht geeft? En 200 waxine lichtjes kosten maar € 2,- Ik denk eerlijk gezegd niet dat je daarvoor een lamp 800 uur kan laten branden

 

Heb jij nog een goede tip? Ik ben van plan om binnenkort nog een deel twee te schrijven (aangezien ik toch meer tips en inspiratie had dan ik dacht), dan neem ik jouw beste tips ook mee  😀

 

 

 


© Shutterstock