Coole ouders, of geitenwollensokken ouders… Nou ja, een beetje van beiden misschien. Want alleen ouderwetse, of geitenwollensokken ouders hebben wasbare luiers toch? WRONG. Bewuste ouders die geld willen besparen, en die beter voor het milieu willen zijn (ik beken gelijk, dat was niet de reden voor ons) en hun kind sneller uit de luiers willen. Dat zijn de ouders die wasbare luiers gebruiken. En ik hoor weer bij de club. Ja, weer… Want bij de oudste twee heb ik ongeveer 1,5 jaar wasbare luiers gebruikt, tot ik besloot dat papier toch wel erg makkelijk was, helemaal in combinatie met de kinderopvang aan huis die ik toen had. De papieren luiers waren namelijk toch al in huis, en ik verdiende meer dan genoeg, om diezelfde papieren luiers niet alleen voor de kids van de opvang te gebruiken, maar voor die van mezelf. 

Maar nu onze bijna niet meer baby meer geld kostte dan de andere twee kids, vanwege het niet meer kunnen geven van borstvoeding van week twaalf, begon ik even te kijken naar het budget. En wat bleek. Ik was voor haar voor luiers in de aanbieding zelfs, nog ongeveer € 40,- tot € 50,- kwijt. Per maand! Wat een horror-ontdekking, helemaal omdat ze ook nog eens voor € 25,- per maand aan melkpoeder nodig had…. Tijd voor een drastische verandering vond ik. Misschien is het allemaal te wijten aan de zwangerschapshormonen, maar ik ben weer begonnen aan de wasbare luiers.

Waarom wasbare luiers

Nou goed, de kosten waren hier dus echt mijn grote struikelblok. € 50,- per maand weggooien vond ik steeds grotere onzin. Het is waar, helemaal weggooien deed ik het natuurlijk niet, want het scheelde mee en hoop schoonmaken, zo’n baby met luier om de billen, in plaats van eentje helemaal zonder. Maar toch. Dat moest anders kunnen.

Omdat ik natuurlijk al een keer wasbare luiers had gekocht wist ik ongeveer hoeveel ik kwijt zou zijn aan een set katoenen luiers. Vorige keer had ik het merk Bambino Mio in huis, en dat systeem beviel erg goed.

Dus hup Marktplaats op, en kijken of er ergens een goede set werdt aangeboden. Nieuw had ik het ook wel kunnen aanschaffen voor € 400,- maar dat vond ik nogal aan de prijzig kant. Alhoewel je dat er met 8 maanden dus al wel uit zou hebben. Maar het is toch een wat grotere klap, dan acht keer een maand aan papieren luiers kopen.

Dat wasbare luiers beter voor het milieu zijn heb ik al even genoemd, en dat blijft natuurlijk waar. Al dat afval dat geproduceerd wordt door die kleine babybillen.

Het enige nadeel vind ik dan het wassen. De meeste moeders verklaren je voor gek, als je zegt dat je wasbare luiers hebt. Ieuw, ga je dan de poep allemaal uitspoelen enzo, en dan met de hand wassen en dan nog in de wasmachine? Uh nee.

Wasbare luiers veel werk?

Ik heb een systeem waarbij er een inlegdoekje in de luier zit, welke je gewoon door de wc kunt spoelen. Zo kun je poep gewoon weggooien in de wc, en plas zit alleen in de katoenen luier. De overbroekjes die waterdicht zijn worden over het algemeen niet eens vies, behalve als je echt een spuit luier hebt, of een kleintje dat tandjes krijgt en van gekkigheid niet meer weet hoe je normale porties ontlasting afgeeft  😉

De katoenen luiers gaan dus als ze vies zijn in de luieremmer, met daarin een waszak. Is die luieremmer vol (na ongeveer 12-15 gebruikte luiers is dat vaak zo) dan gooi ik de waszak met katoenen luiers en al, met de andere witte was, in de wasmachine. Waspoeder erbij, géén wasverzachter, want dan nemen de luiers niet zoveel vocht op!) en machientje aan… Na een uurtje haal ik de schone boel eruit, zie ik ben nog steeds nergens vies geworden, en hang ik alles aan de lijn buiten op. Of als het koud en nat is, gewoon binnen. Binnen een dag is het allemaal weer droog en kan ik de boel gaan opvouwen.

Want het Bambino Mio systeem moet je wel zelf vouwen. Je hebt twee vouwen, een makkelijk (je vouwt hem in drieën in de lengte op) of de iets moeilijkere vouw, die meer katoen aan de voorkant heeft (ideaal voor jongetjes/meisjes die veel plassen). De moeilijkere vouw is lang niet zo moeilijk, en kan ik inmiddels gewoon weer met de ogen dicht.

Vijftien luiers zijn gevouwen in minder dan vijf minuten, en dan kunnen ze weer  de kast in.

Tijd die ik er per week mee ‘kwijt’ ben schat ik op het volgende:

  • verschonen – 2 minuten per luier
  • wassen – 2 minuten
  • ophangen – 10 minuten
  • opvouwen – 10 minuten
  • drogen – 1 dag (maar goed, ik sta niet een dag te koekeloeren naar de was, ik doe ondertussen mijn ding  😉  )

Per week ben ik dus 25 minuten bezig met de luiers. Maar ik hoef niet meer naar de winkel (hallo minstens 30 minuten per week) voor luiers, en de was doe ik toch al. Dus dat minder dan een half uurtje per week vind ik het de moeite waard.

Wat wasbare luiers nou besparen…

Ik kocht op Marktplaats de hele set (van geboorte tot potty zoals die heet), met luiers voor newborn’s tot kids van 15 kg (en ja ik hoop toch echt dat ze tegen die tijd uit de luiers zijn)  met allemaal extra broekjes en luiers voor…. tromgeroffel… € 150,- ! Dat was alles.

Dus de komende drie jaar (want baby nummer vier komt ook over minder dan vijf maanden eraan)  heb ik alle luiers voor twee kids voor maar € 150. Even snel rekenen…

Normaal ben je ongeveer € 10,- per kind per week aan luiers kwijt. Helemaal in die eerste weken, dan is het misschien nog wel meer.

52 weken per jaar, keer twee kinderen, keer twee jaar = 208 weken aan luiers

Dat aantal weken keer € 10 per week aan luiers, is maar liefst € 2.080. Ja!! Met twee kids in de luiers kun je bijna een tweedehands autootje kopen! Ongelooflijk.

Dan heb ik het niet eens gehad over de waskosten, dus laten we voor alle redelijkheid € 80 eraf halen, zodat er geen opstandige anti-geitenwollensokken ouders nu over me heen komen vallen, omdat ‘het wassen’ ook geld kost. Oké, dan alsnog ben je € 2000,- verder.

Haal daar de € 150,- aan aanschaf kosten van de wasbare luiers vanaf en je hebt nog steeds een mooi potje over, waarmee je heel veel andere leuke dingen kunt doen.
Had ik je trouwens als vertelt dat ik dezelfde set (die ik met de eerste twee heb gebruikt) voor € 399,- op Marktplaats heb verkocht?! Laten we zeggen dat ik deze keer niet zo’n geluk heb en hem voor de helft verkoop, dan heb ik dus zelfs nog € 50,- winst!

Hou je allemaal nog bij? Misschien niet… Maar onthoud dan… Met slechts 25 minuten ‘werk’ aan de wasbare luiers per week (die in verhouding net zoveel is als dat je besteed aan het kopen van papieren luiers) bespaar je in twee jaar tijd maar liefst € 2000,- !

En dat lieve mensen, was voor mij de doorslag! Wij zijn weer aan de wasbare luiers… En omdat ik er toch enthousiast over ben, zal ik in de toekomst misschien wat andere wasbare katoenen of bamboe luier merken uitlichten, misschien ook wel niet. Maar ik geniet er zeker van, dat ik niet meer naar de winkel hoef voor papieren luiers….

 


© Shutterstock