Nu ons gezin nog meer uitbereiding verwacht, krijgen we vaak de vraag of we dat wel kunnen veroorloven. Niet alleen aan ruimte en tijd, maar ook aan geld. Want de algemene gedachte is dat kinderen gewoon duur zijn. Dat kinderen geld kosten kun je natuurlijk niet omheen. Maar niet elk kind kost evenveel geld, en soms is het zelfs voordeliger om meer kinderen te hebben. Dit zette me in ieder geval aan het denken over waar we eventueel kunnen gaan besparen dit jaar en volgend jaar (als het weer tijd is om nieuwe contracten aan te sluiten, oude op te zeggen, te kijken naar verzekeringen etc.). Met deze trucjes zul je zelf zien dat het best mogelijk is om te besparen, zelfs met een groot gezin.

Gebruik een goede energievergelijker

Vaak is het lastig om te zien waarom de ene energie leverancier beter is dan de ander. Tarieven gaan niet altijd boven service, en dat maakt het lastig. Want geloof mij, als je geen stroom hebt dan betaal je liever per maand wat meer, en dat er gelijk een ‘mannetje’ op de stoep staat die ervoor zorgt dat alles het weer doet, dan dat je drie dagen zonder stroom zit omdat de service bar slecht is. Je moet dus eens gaan energievergelijken. Op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier is dus niet altijd gemakkelijk, maar met een vergelijker kom je er wel.

Loop je abonnementen langs

Vaak heb je onbewust allerlei abonnementen lopen. Een abonnement op een krant die je niet op tijd hebt afgesloten, of net als ik… Een abonnement op de trein (zo’n 40% kortingskaart) terwijl ik al járen de auto pak in plaats van de trein. Gewoonweg omdat ik elke keer net te laat erachter kwam dat ik dat ding moest opzeggen. Elk jaar is dat toch €50 die eigenlijk in rook op gaat, of je moet er dan gebruik van gaan maken terwijl het niet nodig is. Bekijk ook je telefoon abonnementen eens. Ik heb nu bijvoorbeeld een abonnement voor € 14,- in de maand, waarbij ik 1 GB aan internet heb, en onbeperkt bellen en sms-en. Daarvoor betaalde ik € 12,- voor 300 min/sms en 500 MB. Zie je het verschil? 500 MB meer, en bellen en sms-en onbeperkt voor maar € 2,- meer! Heb je geen zin of weet je dat je het toch niet zult doen? Trek er dan één dag voor uit om alles bij langs te lopen. Heb je dat gelijk gehad, en wie weet bespaar je in één dag wel een paar honderd euro uit.

Maak gebruik van nacht/weekend tarief

Wist je dat veel huizen een nacht/weekend stand hebben op de energie meter? Als je dan je energie gebruikt tussen 23:00-06:00 en in het weekend (23:00 uur vrijdagavond – maandagochtend 06:00 uur) betaal je stukken minder. Ik weet niet hoeveel procent minder, maar volgens mij lag het op de helft minder aan kosten.

Wat houdt dat in voor een gezin dat gewoon functioneert, en niet als hamsters door het leven gaat? Wij zetten de vaatwasser aan om 23:00 uur ’s avonds, en ik doe de was in het weekend. Of ik gooi ’s avonds een was erin, doe de uitgesteld start aan, en was ’s nachts. Je zou er ook voor kunnen kiezen om ’s avonds te wassen en dan ’s nachts te drogen.

Hierdoor besparen we elke week veel uit, door alle grote machines en apparaten ’s nachts te laten draaien. Voordeel vind ik zelf dat je ’s ochtends gelijk de was kunt ophangen/opvouwen en de vaatwasser kunt leeghalen. Niks fijner dan de dag beginnen met fris gewassen wasgoed, of een leeg aanrecht, toch?

Wat is jouw ultieme (energie)bespaar tip?

 


© Shutterstock