Meer dan één keer per dag wordt één van onze gezinsleden wel gecomplimenteerd op zijn of haar volle bos haar. Natuurlijk heb ik zelf een bovengemiddeld lang en volle bos donkerblond haar, maar ook de kids en manlief zijn hiermee gezegend. Waar onze oudste dochter het eerste jaar bijna kaal bleef ( 🙁  ) is dat nu gelukkig helemaal goedgekomen. Mooie pijpenkrullen tot aan het onderrug, en ook de jongste dochter heeft al een bos haar waar je u tegen zegt. Toen onze oudste (zoon) geboren werdt had hij al een heleboel donkere haartjes. Ideaal en super mooi zou je zeggen. Maar vijf volle bossen haar, vraagt natuurlijk ook om een regelmatige knipbeurt. En laat dat nou net zo’n extra kostenpost zijn waar je liever niet 5x per twee maanden aan wilt denken. Toen ik onze zoon voor het eerst naar kapper bracht, schrok ik me echt wezenloos van de prijzen. De ‘spectaculaire aanbieding’ voor kids op woensdagmiddag kostte me nog steeds € 12,50 ! Jeetje, als ik elke maand (en met een beetje rekken, twee maanden) € 12,50 kwijt zou zijn, dan zou ik toch een spaarpotje daarvoor moeten aanleggen. Om het nog maar niet te hebben over de knipbeurt van manlief, die gewoon tussen de € 20 – € 30 kosten per keer. Toen hadden we alleen maar één kind, dus waren we met z’n drieën. Maar nu we bijna met z’n zessen zijn, werdt het hoog tijd om eens op een rijtje te zetten hoe wij besparen op het knippen van vijf volle bossen haar.

Minder (vaak) knippen

Dit klinkt misschien veel te logisch, maar daarom waarschijnlijk een tip waar je zelf helemaal nog niet zoveel aandacht hebt besteed. Onze mannen zouden eigenlijk wel elke maand naar de kapper moeten. Zo snel groeien hun haren en vooral in de zomer willen ze niet met een dikke bos haar rondlopen als het niet hoeft. Wat ik dus vaak doe is gewoon in plaats van elke maand, elke twee maanden de mannen te knippen. In de zomer wordt het gewoon net ietsjes korter, zodat ze langer met hun kapsel rond kunnen lopen. Voor mezelf plan ik ongeveer één keer per half jaar een knipbeurt in. What?! Ja, ik zou eerder kunnen gaan om de puntjes eraf te halen, en ja waarschijnlijk zou mijn haar er nog prachtiger uit zien als ik elke maand even een opfrisbeurt, maar het is gewoon niet nodig. Eens per half jaar knippen scheelt me dus 10x naar de kapper gaan (keer ongeveer € 30,- per keer) wat al een heleboel geld is voor slechts één persoon in ons huishouden.

De meisjes zijn zelfs nog nooit geknipt! Ja, dit is geen grap, ze zijn nog nooit geknipt, De jongste is nu net 15 maanden dus dat is op zich niet heel erg gek, maar de oudste is alweer vijf jaar, en nog niet naar de kapper geweest. Waarom niet?! Ze heeft gewoon géén dode puntjes! En met haar dubbele kruin is het gewoon een ramp om er echt een kapsel in te knippen. Verder is ze dol op haar lange haren, dus we laten het mooi zo. Mochten er dus wel dode puntjes aankomen, dan zal ik er een schaar in gaan zetten. En daarmee komen we gelijk op tip nummer 2.

Leer zelf haren knippen

Ja, dit is een ietsjes ingewikkeldere tip dan de eerste, dus mocht je hier nou van afschrikken, dan lees je gewoon verder naar tip 3. Maar toen ik doorkreeg dat mijn mannen zéker elke 2 maanden een knipbeurt nodig hadden, besloot ik te investeren in een thuisopleiding voor kappers, een goede tondeuse en wat YouTube video’s.

Want tegenwoordig kun je bijna alles leren via Social Media. Omdat mannenkapsels niet heel erg moeilijk zijn, heb ik maar gewoon de tondeuse gepakt, een paar filmpjes bekeken, teruggespoeld, nog een keer bekeken, langzamer afgespeeld en toen maar gewoon begonnen. Ja het is ontzettend eng om de eerste keer je kind of man te knippen…. Ontzettend eng! Ik stond echt bijna letterlijk te shaken, maar dat verpest een kapsel natuurlijk sowieso. Maar soms moet je gewoon beginnen. Je kunt uren kijken, vragen, lezen en informatie opnemen, maar je zult toch een keer moeten beginnen.

Mijn grootste tip als je aan het begin zelf wilt gaan knippen is om een goed kappersschort te kopen (dit kan gewoon online, en degene die ik kocht kostte geloof ik nog geen € 8,-). Zo houd je gewoon alle kleren zo goed als schoon, en zeker als je vaker wilt gaan knippen zul je dat gewoon nodig hebben.  En zorg ervoor dat je knipt, terwijl je buurtkapper nog open is. Zo kun je eventuele foutjes desnoods door hen laten oplossen. Gewoon om iets achter de hand te hebben. Dat haalde voor een groot gedeelte van de stress weg, zo van, als het mis gaat, dan betaal ik maar alsnog € 12,50 om hem te laten bijknippen. Gaat het wel goed, dan heb ik mooi dat geld om ergens anders aan te besteden.

De eerste paar keren gaat het misschien nog niet zo geweldig als je had gehoopt, maar als je elke maand knipt (omdat het nu kan, omdat het geen geld kost) kun je elke keer even oefenen om zo nog beter te worden. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit commentaar gehad op de kapsels van de mannen, dus kennelijk kan ik goed genoeg knippen.

Maar toch ben ik nog niet dapper genoeg om mijn eigen haar te knippen, gaan we snel door naar tip 3.

Naar de kapper met korting

Ik ben en blijf een gierige Hollander die wil besparen waar het kan! Dus ook op mijn halfjaarlijkse kappersbezoekjes. Zo kun je bijvoorbeeld een Kappersbon vragen (desnoods voor je verjaardag), of een kortingscode, van bijvoorbeeld bespaardeals gebruiken. Zo bespaar ik elke keer weer minstens € 10,- per knipbeurt voor mezelf, afhankelijk van wat ik precies laat doen. Je kunt bij sommige kappers ook gebruik maken van een knipkaart, een soort strippenkaart, waarbij je meerdere knipbeurten in één keer koopt, met een korting op elke knipbeurt.

 

Wat is jullie ultieme bespaar-tip als het gaat om het knippen van het hele gezin?

 

 


© Shutterstock