Is het in jullie huishouden ook vaak een chaos? Vergeet jij vaak wanneer alle gezinsleden hun afspraken hebben? Of loop je regelmatig achter de feiten aan? Als je op één van deze antwoorden JA hebt gezegd, dan zou ik je meer willen vertellen over Purposeful plannen. Zo zul je meer rust en ruimte in je gezin creëren. Wij gebruiken hiervoor de Purpuz Family Planner maar je kunt hier natuurlijk je eigen draai aan geven. Ik laat je graag meer zien over deze planner maar leer je ook hoe je purposeful plant voor het hele gezin!

Wat is purposeful plannen?

Purposeful plannen is iets wat elk gezin zou kunnen helpen om met meer intentie en bewust hun leven te ordenen en plannen. Wat wij vaak doen is onze afspraken opschrijven in een agenda, of op papier ergens. Maar is de volgorde wel juist? En hoe kun je nou echt met intentie en heel bewust je afspraken plannen, en hoe zorg je dat je met meerdere mensen toch een flow in je planning kunt hebben…

1. Plan white space in je planner/agenda

White space? Say what? Nou laten we het lekker Nederlands houden. Plan gewoon wit ruimte, lege plekken in je agenda. Eén van de grootste valkuilen in plannen is, dat we gewoon teveel in plannen. Je zet afspraak na afspraak in je planners en vraagt jezelf dan af hoe het kan dat je toch constant aan het rennen bent. Je hebt toch alles netjes erin gezet en alles op een rijtje gezet?

Dat klopt, je hebt misschien alles wel netjes in je agenda staan, maar hey, als je blijft rennen als een hamster in zijn rad, dan kun je eigenlijk je planner ditchen, en meegaan met de rest van de stroom. Als je echt bewust wilt omgaan met je tijd, en dus heel bewust je tijd wilt plannen, dan moet je de eerste stap niet overslaan.

Ga eens aan de slag met het zoeken naar plekken in je agenda waarop je eigenlijk niets wilt moeten doen. Ik doe dit bijvoorbeeld op de woensdag en zaterdag. Deze dagen plan ik eigenlijk geen afspraken in. Het zijn de twee dagen waarin ik oplaadt, tijd vrij maak om gewoon te doen wat er die dag in mij opkomt. Zo ging ik gisteren gewoon op de bonnefooi naar mijn opa en oma, nam mijn kleintjes mee en had echt een fantastische ochtend en middag. Iets wat niet meer uit onze ‘memory boxes’ te pakken valt. Dat kon alleen omdat ik die dag vrij had gehouden van werk afspraken, en huishoud verantwoordelijkheden. Ik kon zonder schuldgevoel gewoon weg, want ik had al die dingen de rest van de week gepland.

Het hoeven geen hele dagen te zijn, je kunt ook kiezen voor een uurtje per dag, of 3 avonden in de week. Als je maar goed kijkt naar wat jij nodig hebt, en niet probeert om je white space te plannen tussen je afspraken en verplichtingen door. NEE, je lege ruimte plan je als eerste. Hierna ga je pas aan de slag met het kijken hoe je dan je afspraken wilt plannen.

2. Welke MUST DO afspraken heb jij?

Natuurlijk zijn er afspraken en verantwoordelijkheden die je moet doen. Je kunt er niet omheen dat de was gedaan moet worden, je zult de kids naar school moeten doen, je hebt werktijden waarmee je rekening moet houden. Schrijf deze als tweede op een papier. Nog niet in je planner dus, want ik wil hier eerst wat over zeggen in stap 3.

3. Vraag je af of je teveel MUST DO afspraken hebt

Kijk nog eens kritisch naar je MUST DO afspraken lijst die je net gemaakt hebt. Is dit echt iets wat je perse moet doen, of zijn er dingen die je nog kunt schrappen, verplaatsen of kunt her-overwegen. Mocht je bijvoorbeeld 6 trainingen of lessen voor je kids per week hebben, vraag je dan eens af of je dat ook écht moet! Want als jij elke dag heen en weer aan het vliegen bent tussen de karate les, zwemles en een voetbal training, dan zul je altijd het gevoel hebben opgejaagd te zijn. Ja…. zelfs als je alles met een perfecte planner inplant, zul je stressvol blijven.

In dit huis geldt eigenlijk de regel dat de kids voor groep 3 géén buitenschoolse verplichte activiteiten doen. Ik wil dat ze gewoon lekker kunnen spelen, afspreken met vriendjes, naar buiten kunnen en ook thuis op de bank hangen. Het enige wat ik misschien nog zou toelaten is op zwemles gaan (alleen waren onze oudste twee geen water ratten, dus die gingen na groep 3 ‘pas’ op zwemles).

De jongere kids hebben dus alleen peuterschool en we gaan af en toe naar een sport instuif. Maar dat doen we alleen als we daar zin in hebben, het is geen verplichting.

Voor de oudere kinderen hebben we gezegd dat ze eerst hun zwemdiploma moesten halen voor ze op een andere sport gingen. Muziek mag ook of iets anders educatiefs, maar niet meer dan dat! Ik kijk ook heel bewust naar hoeveel ze moeten trainen, wedstrijden spelen etc.

Maar kijk ook naar je eigen ‘MUST DO’s ‘. Zijn die echt MUST DO’s. Moet je naast je werk ook nog perse 5x per week wilt sporten, en nog van jezelf moet afspreken met je vriendinnen. Dat zijn geen ‘MUST DO’s.

Als alles belangrijk is, is eigenlijk niets belangrijk

Astrid – Purposeful Plannen

4. Zet je intenties voor die week

Je denkt dat je nu misschien aan de slag kunt gaan met de rest van je afspraken. Maar nee! Ho stop! Zet eerst een intentie voor die week. Wat wil je deze week doen, hoe wil je je voelen aan het eind van deze week? Wat zou je graag hebben bereikt?

Dit hoeft niet voor elke week hetzelfde te zijn natuurlijk. Mijn intentie voor deze week is bijvoorbeeld dat we samen genieten van Pakjesavond, het uitbrengen van de Kerst Bundel op CoolestKidOnTheBlog, en een nieuwe bestelling plaatsen voor mijn webshop over stickers voor het Ikea DUKTIG keukentje. Dit betekent dat ik sommige dingen wél doe, en andere dingen juist laat deze week. Mijn huishouden bijvoorbeeld heeft deze week geen prioriteit. Maar juist omdat ik die deze week alleen bijhoudt, staat voor volgende week een uur power cleaning op de agenda. Zo blijft het dus wel in balans.

Intenties voor je week kunnen dingen zijn die je gedaan wilt hebben, maar ook een gevoel wat je aan het eind van de week zou willen overhouden.

5. Plan nu je WANT TO DO’s in je agenda

Nu je weet wat je wilt bereiken en/of hoe je je wilt voelen aan het eind van de week is het tijd voor de WANT TO DO’s. Nu weet je namelijk precies hoeveel tijd je hiervoor over hebt. En of het past bij de intentie van deze week.

Als voorbeeld… Deze week moet ik productief zijn in mijn bedrijf, en wil ik in het weekend kunnen genieten. Dat betekent dat ik deze week niet zoveel tijd heb om vrijwilligerswerk te doen, dat ik ’s avonds meer aan het werk ben dan normaal en dat ik de zaterdagavond niet bank hang, maar met de kids Pakjes avond vier.

Zo zie je maar weer dat je door het bewust worden van hoe je deze week wilt ervaren, je ook je want to do’s zult moeten aanpassen per week. Of zelfs per dag. Maar dit geeft veel vrijheid en zal je meer rust geven. Omdat je weet dat de dingen die je wel in je planner zet, ook echt zullen toevoegen aan de waarde van je week. En je zullen brengen naar die intentie van de week.

Onze tool voor het purposeful plannen van onze weken, de Purpuz Family Planner

Sinds kort heb ik de nieuwste family planner van Purpuz in huis. Eindelijk een planner waar ons hele gezin op past. Want meestal stoppen familie planners bij 4 of 5 personen. Dus tja… Niet super handig. Officieel is deze planner ook gemaakt voor 5 personen, en is er nog een extra kolom voor notities of iets in die richting. Maar wij gebruiken deze zesde kolom dus gewoon voor een extra persoon. Zo heeft iedereen een eigen hokje. Misschien ga ik dit nog aanpassen naar alleen ikzelf en de kids. Want eigenlijk heeft manlief momenteel buiten zijn werk niet echt afspraken, en anders kan ik die altijd nog in de laatste kolom zetten als aantekening. Je hebt dus in de Purpuz Family Planner vijf grotere vakken, en een zesde die iets smaller is.

Het fijne aan deze Purpuz Family Planner vind ik trouwens ook dat je gewoon eigenlijk 2 A3 pagina’s per week hebt. Namelijk de onderste pagina als week planner, en de pagina erboven is voor alle andere dingen. Bijvoorbeeld je huishoud taken, andere to-do’s, een plek voor notities, een to call/mail plek en helemaal links zie je je maaltijden voor de week. Zelf doe ik aan meal planning, dus dit is een makkie. Ik heb nu zelfs al de maaltijden voor de eerste week van januari ingepland zoals je ziet. En in het midden is een plek voor je groceries met een dot grid achtergrond. Je zou hier natuurlijk ook nog wat leuks kunnen tekenen, een mooie quote handletteren of weet ik het wat. Maar dit heb je dus voor élke week. Super fijn, heel overzichtgelijk en gewoon mega handig dus.

Wij zijn dus echt wel oprecht enthousiast over deze Family Planner van Purpuz. Het heeft veel dingen die je dan in andere familie planners net mist, dus echt een fijne optie.

Hoe plan jij je week in? Gebruik je daarvoor een papieren planner, of een digitale? Of heb je uberhaupt geen planner en ben je meer een ‘ik wordt geleefd’ type?

Meer lezen over plannen?

Hoe wij met ons grote gezin een georganiseerde chaos hebben

Purpuz Planner & Happy Planner: planners die het leven makkelijker én leuker maken