Onze tweede dag in Duitsland gingen we naar SEALife Oberhausen toe, in de hoop Nemo & Dory te spotten, en natuurlijk angstaanjagende haaien te vinden. Met de belofte van SEALife dat er meer dan duizend dieren te zien zouden zijn, moest dat dagje uit wel heel leuk worden! Dit keer wisten we heel goed waar we het beste konden parkeren, bij CentrO, P3 (hele handige parkeerplaats, alles goed aangegeven en het aller-dichtstbij SEALife. Helaas regende het pijpenstelen en waaiden we bijna weg, waardoor zelfs dat kleine stukje lopen geen echt pretje was, maar het mocht de voorpret niet drukken. We nemen je mee, laten je de leukste dieren zien, geven je wat tips en laten je weten wat wij ervan vonden.

Genoeg te zien in SEALife Oberhausen?

Bij de ingang stond er op ongeveer 20 meter van de ingang een bordje met ‘wachtrij vanaf hier 30 minuten’. Ahhh dat was schrikken! Gelukkig was er helemaal geen wachtrij, en konden we gelijk door naar binnen lopen, en hoefden we niet in de regen buiten te staan. Maar kennelijk staat er soms wel zo’n rij, anders plaats je zo’n bordje natuurlijk niet. Dus misschien dat het in de zomer wat drukker kan zijn, maar dat hebben wij niet meegemaakt.

Aan het begin van SEALife kun je gelijk even op de foto met een levensgroot kreeft, en daarna stap je binnen in de wondere wereld die zich onder het wateroppervlak afspeelt. Helaas zijn er geen kluisjes, dus moesten we al onze spullen meesjouwen. Dat vond ik zelf niet heel handig, omdat het binnen toch best warm genoeg was om zonder dikke winterjas te lopen. Er was wel een garderobe, maar dat vind ik geen fijn idee, omdat deze onbewaakt was. Dus even wat improviseren met jassen en tassen en we konden verder.

Naast vissen, zijn er ook zeepaardjes, schildpadden, inktvissen, een octopus, een reuze schildpad, roggen, haaien, zeesterren, otters en nog veel meer. De schildpadden hadden even een tijdelijk verblijf, want het schildpadden gedeelte werdt verbouwd. De otters waren in een buitenverblijf, en hadden zich goed verstopt. Dus eerst zagen we ze alleen in het binnengedeelte waar ze heerlijk aan het slapen waren alle twee (zoveel waren er dus niet, maar ze waren wel heel schattig). Dus toen we weer naar binnenliepen besloten ze uit hun schulp te kruipen. Heel vrolijk kwamen ze naar buiten gehuppeld en deden hun otter-ding. De kids keken hun ogen uit, en nu gelukkig vanachter het glas, lekker binnen in plaats van buiten in de mot regen.

Alle beesten zaten in grote nette aquaria, en de ‘ruiten’ waren groot genoeg om te kijken. De meeste aquariums zijn laag genoeg voor een vierjarige om naar binnen te kunnen kijken. Heel af en toe moet je ze even op tillen om alles goed te kunnen zien. Bij de grotere ruiten en in de tunnels zijn soms zitplekken zodat je echt even rustig om je heen kunt kijken. Wel fijn want de hele tijd op de benen staan is soms wel wat vermoeiend.

De kwallen hadden een kleine plek met een bol glas waar doorheen gekeken kon worden, en de kids vonden dat maar allemachtig interessant. Van die zwevende aparte wezens.

Natuurlijk zit er opbouw in het soort beesten, maar zoonlief wilde direct naar de haaien. Dus het duurde voor hem een beetje lang voor we er eindelijk waren. Maar dan had je ook wat. Een prachtige tunnel waar ontzettend veel vissen en andere waterdieren waren. Onder een reuze zeeschildpad doorlopen was een hoogtepunt voor beide kids, want zo’n mega grote schildpad hadden ze nog noooooooooit gezien.

We konden er wel úren zitten maar we moesten natuurlijk ook nog de rest van SEALife bekijken. Dus door naar het volgende onderdeel. We zouden hier later nog wel even terug komen om verder te kijken en alles te bewonderen.

En toen konden we door naar de ‘babyhaaien’ kraam kamer. Volg de haaien op de grond en we kwamen er. Je moest even een stukje lopen maar toen kwamen we bij een mega groot open aquarium terecht waar allemaal baby haaien en andere kleine vissen zwommen.

Een mooie grote open ruimte en in het midden een soort bol glas, waar je doorheen kon kijken. Wel even door een heel laag tunneltje kruipen (niet echt geschikt voor papa’s en mama’s dus, maar voor een goede foto moet je wat over hebben 😉 Maar het is wel geweldig. Je zit namelijk met je hoofd ‘in het water’ en hebt zo een uniek uitzicht op alle baby haaien!

Voor de kleinere kinderen is er een soort poefje waar ze op kunnen staan, dus een prachtig uitzicht is beloofd!

Genoeg te doen in SEALife Oberhausen?!

Natuurlijk wil je ook naast het kijken iets te doen hebben. Tenminste als je met jonge kinderen bent is iets actiefs doen of beleven haast een must. Dus natuurlijk laten we je zien wat er allemaal te doen valt.

Allereerst kun je in de tweede ruimte een vissen fossiel uit het zand tevoorschijn toveren met een vegertje. Het is een klein fossiel, en je moet wel goed kijken, want je zou zo voorbij de bak lopen.

Bij de otters waren er een aantal voelborden, om echt te voelen hoe een haai en een otter voelen.

Je kunt er ook met een soort bibberspiraal (is dat het juiste woord?!) de visnetten omzeilen, zodat de vissen niet worden gevangen.

Ook kun je er met een soort lichtbakken zien wat er allemaal in de buiken van dieren terecht komt, als er afval in de oceaan wordt gedumpt.

En eigenlijk was dat alles wat er te doen was. Behalve natuurlijk het leukste doe-plekje, namelijk de voel-poel. Ik moest wel even slikken omdat ik gelijk de beelden van de voelpoel uit de film Dory voor me zag, maar het viel allemaal reuze mee. Je kon hier geen haaien of roggen aaien, het was meer ervaren. Dus geen Dolfinarium praktijken, en het was een stuk kleiner dan gedacht (met het Dolfinarium beleef gedeelte in gedachten). Twee kleine bakken, met daarin een echte krab, koraal, een levende spons (uh ja, ik wist niet eens dat sponzen leefden!) en nog een aantal andere dingen.

De kids vonden het eerst wat spannend maar uiteindelijk durfden ze allebei hun handen in het water te steken en wat beesten en dingen aan te raken.

Wat ik zelf heel jammer vond ik dat na het haaien gedeelte er een soort video vertoning was (in het Duits)  waar de kids snel aan voorbij liepen, en je vervolgens in de winkel terecht kwam. Dat maakte dat je niet meer terug kon, dus we konden niet meer terug om verder te kijken in de grote tunnel, of nog eens bij de baby haaien te kijken. Het abrupte einde vonden wij echt een beetje een domper. Je kwam na het winkeltje terecht in een klein restaurant waar nog wel wat te zien was van het grootste aquarium, maar we zijn er niet langer dan vijf minuten gebleven.

In datzelfde restaurant kun je dus ook je boottocht boeken. Op de site stond dat je voor € 5,- een ticket kon kopen voor de boot met de glazen bodem. Deze vaart dan op het tropische mega aquarium. Maar toen we zagen wat die boot precies inhield en wat je extra kon doen, leek het ons weggegooid geld. Het was meer een soort vlot dat in het midden van het aquarium lag (wat vanaf het restaurant niet eens heel groot leek) met een soort gat in het midden. Ik dacht zelf dat het echt meer een boot was die zou varen, met een helemaal glazen onderkant, dus we hebben naar mijn idee niks gemist. Helemaal niet als je zou bedenken dat je voor een standaard gezin (twee volwassenen en twee kinderen) € 20,- extra kwijt bent voor een niet heel spannende ervaring. Dus koop van dat geld liever een leuk souveniertje zou ik zeggen 😉