Sparen is tegenwoordig niet meer heel interessant als je dat doet bij een normale bank. De hoogste tijd dus om dat eens onder de loep te nemen. Onze kinderen hebben inmiddels een fijn potje spaargeld bij hun kinderrekeningen staan, maar manlief bedacht dat het misschien wel eens wijs zou zijn om te kijken of we dit geld niet beter konden investeren.

Je hebt voor investeren in Bitcoins wel bepaalde kennis en tools nodig, zoals een Bitcoin Wallet. Niet iedereen vind het fijn om alles zelf te regelen, van het kopen van Bitcoins, tot het in de juiste wallets zetten. Gelukkig kun je gebruik maken van de services van bijvoorbeeld Bitcoin Meester, die heel veel van dit soort zaken uit handen neemt. Uiteraard kost dat ook iets, maar als je al het denkwerk niet ziet zitten, is dat een super fijne tussenoplossing, waarbij je nog altijd meer geld overhoudt, dan het gewoon op een spaarrekening te zetten.

Waarom kiezen voor je spaargeld ergens anders investeren?

Momenteel is het rente percentage gewoon op de gewone rekening maar 0,01%, en op de Groei Groter rekening ook maar een tiende van een procent. Namelijk maar 0,10%. Sommige ouders zullen zeggen, nou dat is toch mooi meer dan niets. Maar wij kiezen er voor om hier eens anders naar te kijken. Want wat als je met bijvoorbeeld Bitcoin een ‘rente’ percentage van maar liefst 10% hebt?! Afgelopen jaar heeft manlief in Bitcoin geïnvesteerd met ons eigen geld, waarbij het allerlaagste bedrag aan winst, gewoon meer dan 10% was.

Dus wat voor ons wel duidelijk was, is dat al het geld op een spaarrekening zetten niet perse erg winstgevend is. Want wat doen banken met het spaargeld van onze kids? Dat investeren ze zelf. En wat krijgen wij daarvoor terug? Mmm, niet heel veel soeps dus.

Kun je zelf Bitcoins kopen?

Nu denk je waarschijnlijk, maar hoe doe je dat dan? Wat is een Bitcoin eigenlijk, en hoe koop je zoiets? Bitcoin is eigenlijk het antwoord op een hele complexe vraag. Wie deze vraag kan oplossen, krijgt Bitcoins. Dit noemen we ook wel ‘minen’. Het minen van Bitcoins is iets waar je heel veel computers en elektriciteit voor nodig hebt. Je zou dit dus zelf kunnen doen en proberen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om Bitcoins (of een gedeelte ervan) te kopen. Op het moment van schrijven is één Bitcoin ruim €43.000. Er zijn dus niet veel mensen die een hele Bitcoin kopen, de meeste ‘huis-tuin-keuken-investeerders’ zullen een stukje van een Bitcoin kopen van een miner. Je kunt hiervoor op diverse platforms terecht, let er wel even op dat je ook met iDeal kunt betalen (als je geen credit card hebt).

Hoeveel geld zou je moeten investeren in een andere currency?

Voor iedereen zal dit antwoord natuurlijk anders zijn. Maar wat als ik je vertel dat je als je je geld op je spaarrekening zet, je het eigenlijk óók investeert? Ja je leest het goed. Sparen is ook een gok. Zoals we allemaal hebben gezien, kan een financiële economie gewoon in eens instorten. Er zijn momenten waarop je nog net niet (en soms zelfs wel) geld moet bijleggen om je geld op een spaarrekening te hebben. Banken kunnen failliet gaan, systemen kunnen klappen. Dus om nou al je geld op een spaarrekening te zetten is niet zo verstandig. Net zoals dat niet verstandig is, is het ook niet verstandig om al je geld te steken in een andere currency, zoals Bitcoin.

Je moet altijd direct kunnen bij minimaal 3 maanden om te leven. Dus als je als gezin bijvoorbeeld €2000,- aan uitgaven hebt per maand, dan zul je minimaal €6000,- voor handen moeten hebben. Bitcoins kun je natuurlijk altijd wel verkopen, maar de kans dat je het precies op het verkeerde moment (met verlies dus) moet verkopen is aanwezig. Geef jezelf daarom wat ruimte, en zorg ervoor dat je dit geld voor de grijp hebt, zodat je je zekerder kunt voelen over je investering in Bitcoins.

Daarnaast is het altijd goed om je geld te spreiden. Niet alleen online currency’s zijn een goed idee, investeren in goud of zilver is ook een mogelijkheid. Ik vind het zelf fijn om de video’s en blogs van Tibor te bekijken, die hier meer over vertelt (en veel meer andere interessante feiten en zaken over het leven in het algemeen). Het spreiden van jouw financiële middelen is verstandig, omdat je dan altijd geld hebt waar je bij kunt, wanneer dat nodig is.

Meer lezen over geld & (be)sparen?

Geld besparen tijdens het kleding kopen

9 tips om geld over te houden aan het eind van de maand – MoneyMakingMom