Het is nog maar halverwege de maand en eigenlijk is je bankrekening nu al bijna leeg. Waar het allemaal heen is gegaan?! Eigenlijk heb je geen idee! Deze MoneyMakingMom heeft eigenlijk altijd genoeg geld. En dat komt omdat ik al jaren dezelfde trucs toepas. Zelfs met mijn uitgeef-trekjes (want ik hou gewoon van mooie spulletjes en leuke vakanties) houd ik elke maand geld over! Zelfs met vier kids houden wij aan elk einde van de maand geld over. Daarom deel ik de komende tijd fijne bespaar en budget tips met je, zodat ook jij wat meer financiële vrijheid krijgt. Enne, je kunt voor slechts € 1,99 een super fijn budget spreadsheet kopen in onze shop, waarmee je zonder veel gedoe precies kunt zien hoeveel geld er in gaat, hoeveel geld je overhoud en of je een beetje goed hebt gebudgetteerd.

1. Bekijk je leningen & schulden

Heel veel mensen in Nederland hebben schulden en zelfs leningen. Ja, ook wij hebben een schuld en eerlijk gezegd vind ik dat niet zo fijn klinken. Bij ons gaat het ‘gelukkig’ alleen maar om een hypotheek. Maar maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft zelfs problematische schulden. Wauw! Best veel mensen eigenlijk. In ons kleine rijtje huizen zou dat beteken dat twee huishoudens gewoon problematische schulden hebben. Best wel heftig niet?

Er zijn ook veel mensen die dingen op afbetaling kopen. Waarschijnlijk ken je wel de grotere webshops waarbij je ‘per maand’ een stukje van je nieuwe mooie okergele velvet bank betaald. Maar ja, ook dit is een lening. En een beste ook. De meeste van deze grote shops hebben leningen met rentes van bijna 15%! En dan te bedenken dat je op je eigen spaarrekening maar minder dan 1% rente krijgt. Daarom is het een goede zaak om eens het volgende te gaan doen, je lening berekenen.

Hoeveel ben je per maand kwijt aan die lening? Kun je je die 15% rente überhaupt wel veroorloven? Kun je niet beter met je eigen geld al wat meer afbetalen zodat je sneller van je lening af bent? Op een rekening van € 100,- betaal je dus, naast je afbetaling € 15,- extra! Moet je nagaan. De meeste mensen sluiten niet zo’n lening af voor alleen maar € 100,- Vaak gaat het om honderden soms zelfs duizenden euro’s. Zou je nog zo fijn zitten op je trendy bank als je wist dat je per maand eigenlijk €80,- extra over de balk smijt?

2. Maak een week menu

Dit is iets wat ik echt al járen doe. Maar dan niet perse uit bespaar overwegingen, maar meer omdat ik geen zin heb om elke dag te gaan bedenken wat we gaan eten.

Ik maak elke vrijdag een lijstje met wat we de komende week gaan eten, schrijf alle boodschappen op, kijk nog even in de kasten wat er nog meer op is. Of ik kijk eerst in de voorraad kast wat er nog staat en binnenkort op moet, kijk dan eens tussen de favoriete recepten en maak daarmee een week menu. Ook kan het handig zijn om eens in de folders te kijken naar goede aanbiedingen en daarmee maak je je week menu.

Naast dat het je geld scheelt, scheelt het je ook nog eens enorm veel tijd! Je hoeft namelijk maar 1x naar de winkel per week in plaats van elke dag. Geen gestress meer elke dag (of je moet het als hobby hebben om elke dag te verzinnen wat je gaat eten) over het nadenken over eten en boodschappen doen. Je kunt gewoon de ingrediënten pakken uit je voorraad en gaan koken.

3. Koop minder A-merken

Jarenlang kochten we elke week tot wel drie pakken Coolbest Mango Dream, voor bij het ontbijt. Echt heerlijk en ook nog eens super gezond. Tot we erachter kwamen dat ze bij de Lidl een soort gelijk drinken verkochten. Ander merk, maar toch bijna een hele euro goedkoper per pak. Dat klinkt misschien als een hele kleine besparing. Maar hey, €3,- per week besparen op één product is gewoon € 156,- op jaarbasis. En dat met alleen maar het veranderen van een 1,5 liter pak sinasappelsap.

Toen ik doorkreeg dat er steeds betere B-producten op de markt zijn, stapten we ook over van de Knorr wereld gerechten, naar die van de AH eigen merk of die van Lidl eigen merk. Ook dit scheelt zeker € 5,- per maand. Weer een € 60,- bespaard per jaar op één supermarkt product.

Zoals je kunt zien, een A merk vervangen door een ander (B) merk, kan echte keiharde cash opleveren!

Weten hoe kinderen met hun zakgeld om gaan?

Knabs Klaslokaal maakte een aantal handige filmpjes voor en door kids over geldzaken.

4. Ga minder naar de winkels

Bij ons zit eigenlijk alles om de hoek. De bibliotheek, de sporthal, het consultatie bureau, en zelfs een gemeente loket zitten allemaal naast het winkelcentrum. Super handig en makkelijk maar ook erg lastig tegelijk. Want voor elke activiteit kom ik gewoon bij de winkels in de buurt.

Heel lastig dus om niet even snel de Action of de Hema in te duiken als je toch in de buurt bent. Zorg er dus voor dat je winkels vermijd. Want je kunt niets kopen als je niet in de winkel bent of niet soms?

5. Laat je pinpas thuis

En neem geen cash mee! Heh zonder geld op stap? Klinkt een beetje eng of niet soms? Maar hoe vaak heb je nou eigenlijk je geld echt nodig? Wie geld bij zich heeft geeft het uit. Zo simpel is het.

Ik ga heel vaak op stap zonder pinpas. Want vooral die pinpas heeft de neiging meer geld uit te geven dan ik wil. Omdat ik niet zie met eigen ogen hoeveel geld ik eigelijk uitgeef. €50 pinnen is heel anders dan vijf briefjes van €10,- overhandigen aan de cassiere.

Wel heb ik altijd voor nood een €20,- bankbiljet bij mij, in mijn telefoon hoesje. Dus het is ook geen ramp als ik wel besluit om geld uit te geven, maar het is echt mijn ‘nood biljet’. Ik maak er een soort sport van om die zo lang mogelijk niet uit te geven.

6. Geef jezelf 14 dagen bedenktijd

Je kent het vast, je hebt een 14 dagen bedenktijd… Oftewel, na aankoop van je product mag je het 14 dagen houden en terug sturen en krijg je je geld weer terug van de shop waar je kocht.
Maar… Wat nou als je jezelf 14 dagen bedenktijd geeft voor je een product koopt. Oftewel… Zie je iets leuks? Laat het dan twee weken in de koelkast staan (niet letterlijk natuurlijk) en kijk of je het dan nog steeds wilt. Grote kans dat als je het toch al niet nodig het, je er na twee weken uberhaupt niets meer van weet. En als je het na 2 weken nog steeds graag wilt en nodig vind, dan is het een super wel overwogen keuze.

Wedden dat je op deze manier allerlei impuls aankopen uit de weg gaat. Voor dure zaken geef je jezelf 14 dagen bedenk tijd.

7. Wacht 72 uur met kopen

Natuurlijk ga je niet over elk klein dingetje twee weken nadenken. Daarom de ’72-uur-wachten-regel’. Deze regel / beperking geldt voor kleinere aankopen onder de €72 euro. Kost het minder dan €72,- ? Dan mag je het na 72 uur kopen. Is het een hoger bedrag? Wacht dan nog even net wat langer.

8. Weg met de nieuwsbrieven

Je kent het wel… Elke dag een mailtje of tien van shops en bedrijven waar je je ooit voor een nieuwsbrief hebt ingeschreven. Of nog erger… Je wist helemaal niet dat je je inschreef voor hun nieuwsbrief. Waarschijnlijk heb je gewoon ooit een keer een aankoop gedaan en daarmee niet uitgevinkt dat je ook de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Gelukkig is het verplicht een uitschrijf-optie in de emails te plaatsen, dus zou je je makkelijk van ongewenste nieuwsbrieven moeten kunnen ontdoen. Uitschrijven dus! Scheelt je een hoop ‘leuke aanbiedingen’ die je eigenlijk helemaal niet nodig had. En je spaart ruimte in je mailbox.. Win win!

9. Lekker niet meer thuisbezorgd

Thuisbezorgd? Of uit eten?! Nope, jij maakt vanaf nu gewoon je eigen thuis restaurant… Pak grootmoeders recept, of een van een hippe food junkie en ga eens uit eten in je eigen huis. T’is net zo iets als vakantie in eigen tuin. Het kost je geen drol, maar met een beetje voorbereiding heb je alsnog een heerlijke maaltijd en een ‘uit-gevoel’.

Je laat de kids eerder eten, zet ze vervolgens achter een film (in een andere kamer) en gaat daarna (romantisch) met je lief (of alleen) uit eten in je thuis restaurant. Kaarsjes aan, muziekje op de achtergrond en heerlijk zelfgemaakt eten op tafel. Enjoy!