Soms komen niet de muren op je af, maar alle spullen! Heb je dat ook wel eens? Speelgoed overal waar je kijkt, boeken, tijdschriften, de broodkorstjes van het ontbijt tijdens het avondeten nog op de grond, blokjes op de trap en stiften op de tafel (én de witte stoelen!) … Zucht. Soms lijkt er gewoon geen einde te komen aan de wasjes, de vloer vegen, zuigen, dweilen, speelgoed oprapen, stinksokken van de grond halen, en het niet kunnen vinden van de schoolbekers. De meeste zullen zeggen dat het er bij hoort, maar ik ben inmiddels van gedachtekoers aan het veranderen… Want is dat wel zo? Hoor je als moeder echt zoveel tijd per dag te besteden aan opruimen en schoonmaken? Of willen we liever eigenlijk die tijd besteden aan de kids, of misschien wel aan die ene hobby die ligt te verstoffen, of een klein beetje me-time. Ik ging op onderzoek uit, en onderzocht of mijn pas ontstane hekel aan spullen ‘alleen maar nesteldrang’ is of dat ik toch een Minimalistische Mama wordt… Ik volgde de cursus ‘Ruim Je Leven Op’ en las oneindig veel artikelen over ‘Less Is More’ en ‘Minimalist in 10 stappen’… Maar of ik daar nou wijzer van werdt… Ik neem je de komende weken mee in mijn reis naar minder, en onderzoek of het alleen de zwangerschapshormonen zijn (geweest) of dat het een blijvend dingetje is.

Less Is More

Een steeds meer gehoord statement, maar vaak niet gemaakt door mensen met kinderen. Want kom op… Vanaf het moment dat je in verwachting bent wordt je overladen met dingen die je zogenaamd allemaal nodig hebt. Bij je eerste verloskundige bezoek kom je met een boekwerk thuis, minstens tien flyers, zeven tijdschriften en nog een stapel informatie boekjes waar je u tegen zegt… Less zei je?

We zullen het niet hebben over de veel ge-Googlede ‘baby-uitzetlijsten’ met daarop alle dingen die je nodig hebt voor wanneer de kleine komt. De lijst houdt nooit op, en als je dan nog aan bekenden, vrienden en familie vraagt wat er nog meer nodig is, dan zullen ze allemaal wel iets hebben wat je persé moet aanschaffen voor de kleine komt.

Kun je als ouders eigenlijk wel met weinig spullen door het leven gaan? Wat doe je op verjaardagen? Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw, een pas behaald zwemdiploma, de Avondvierdaagse… Letterlijk overal komen spullen en cadeautjes aan te pas tegenwoordig. Zodra school straks weer begint zullen ze de eerste dag wel weer met een stapel papieren thuiskomen (ondanks een handig digitaal schoolsysteem, waar kennelijk alle leerkrachten nog aan moeten wennen),. Elke dag schooltassen met schoolbekers, fruitbakjes en broodzakjes. Dat er mensen bestaan die aan Zero Waste doen lijkt mij gewoon onmogelijk! Maar goed, ik sta tijdens mijn onderzoek overal voor open.

‘Ruim Je Leven Op’ Cursus als startpunt van de reis

Goed, genoeg van de rotzooi en ik wil een opgeruimder huis en een makkelijker leven. Maar waar begin je dan? Spullen wegdoen? Alles weggeven, alles sorteren, dingen bewaren… Misschien toch ook maar niet te hard van stapel lopen… En waar begin ik eigenlijk met opruimen. De keukenkastjes? Het speelgoed… Pfff… al die vragen terwijl er nog drie kids rondlopen/kruipen die de aandacht vragen. Ik wist al wel snel dat ik die niet in mijn eentje zou kunnen oplossen zo snel als ik wilde.

Hulp van buitenaf dus. Maar wie… Gelukkig kwam ik de ‘Ruim Je Leven Op’ cursus van ‘Goed Leven Academie’ tegen. Iris is een opruim-coach en samen met een aantal andere cursisten hadden we een besloten Facebook groep. Goede begeleiding en gelijkgestemden in één klap dus! Klinkt als een ideaal startpunt of niet?

Een online cursus blijft natuurlijk een online dingetje, je ziet elkaar niet in het echt… tenminste… Dat zou je zeggen. Maar in de Facebook groep deed Iris regelmatig een Facebook Live video, waarin je vragen kon stellen etc. Dus toch nog echte interactie met echte mensen. Heerlijk! Zo konden we gelijk al onze struikelblokken delen, om advies vragen en ook vooral onze overwinningen delen. Want nadat de eerste week begon met een email met inlogcodes voor de academie konden we aan de slag. Voor elke week zijn er een aantal video’s waarin Iris een thema aanpakt, en er zitten handige werkboeken (PDF) bij.

Wat ik zelf wel fijn vond is dat je niet vooruit kon werken. Ik heb zelf namelijk nog wel eens de neiging om op z’n Japans achteraan te beginnen uit nieuwsgierigheid en dan naar voren te werken. Maar als je een proces volgt dan is het natuurlijk handig gewoon aan het begin te beginnen. De video’s van de week worden dus elke week dus vrijgegeven. Zo kun je je goed focussen op de week waar je echt bent. Natuurlijk gebeuren er ook zat dingen waardoor je misschien een beetje achterstand op loopt. En zo ook ik… We hadden schoonfamilie die langskwam dus begon ik steeds meer en meer achter te raken. Gelukkig kun je de video’s van de afgelopen weken gewoon blijven volgen, en was er in de groep ook genoeg begrip voor.

Je hebt trouwens een heel jaar toegang tot alle video’s en werkboeken dus mocht er echt iets tussendoor komen (een baby, een verbouwing, een verhuizing of alledrie tegelijk, zoals wij) dan kun je gewoon op een later moment alles op z’n gemak terug kijken. Ideaal dus!

Marie Kondo of nesteldrang

Gelukkig kon ik gelijk aan de slag met de cursus. Dus hup. de handen uit de mouwen en puin ruimen. Of het helemaal Marie Kondo ging, kan ik niet zeggen. Iris heeft er wel wat over uitgelegd en ook andere manieren van puinruimen gegeven. Want niet elke methode werkt in elk gezin. En daar kwam ik ook achter. Als ik eenmaal in een ‘mood’ zit dan moet ik gewoon lekker doorpakken en niet gestoord worden. Dus ik heb tijdens het puinruim proces af en toe een oppas gehad, zodat ik lekker ongestoord kon doorpakken.

Want spullen uitzoeken met drie kids die in één keer allerlei ‘nieuwe’ spullen ontdekken is alles behalve ideaal. Gelukkig ging dat op deze manier helemaal prima. De kids beneden en buiten met de oppas, terwijl mama in alle rust boven de handen uit de mouwen steekt.

Ik kan waarschijnlijk niet ontkennen dat het ‘ontspullen’ ook aan de nesteldrang ligt. Hormonen die een nestje willen bouwen hebben natuurlijk ruimte nodig. En ruimte was er niet, omdat er zoveel spullen in huis zijn. Dus de combi nesteldrang en een goede opruimcoach zijn golden! Maar ook zonder allerlei rare zwangerschapshormonen kun je prima aan de slag.

Gratis online training + kortingscode op ‘Ruim Je Leven Op’

Wil jij nou ook een goede start hebben, dan kun je nu € 10,- korting krijgen op de online cursus ‘Ruim Je Leven Op’. Gebruik dan ‘ cool ‘ als kortingscode. De cursus met Facebook groep start weer op 23 september, dus wil je het nieuwe jaar opgeruimd en helder ingaan, dan is dit hét moment om dat te doen.

Wil je liever eerst even zien wat je ongeveer kunt verwachten? Volg dan gewoon de compleet gratis training  en begin je handen uit de mouwen te steken. Of je nu een minimalistisch leven wilt gaan leiden of gewoon zat bent van de hele dag opruimen en schoonmaken, met deze cursus kun je echt een vliegende start maken. En natuurlijk volg je gewoon mijn reis naar minder (met meer kids  😉  ) .

Zou jij je een leven met minder kunnen voorstellen? En hoe zou jouw ideale t(h)uis eruit zien?

 


© Shutterstock