It’s the most wonderful time of the year… Tenminste als je alle reclame spotjes moet geloven. En nou net al die reclame spotjes proberen je ervan te overtuigen dat je toch echt bakken vol geld moet uitgeven aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Want hey, het is Black Friday, Sinterklaas en ook alweer bijna Kerst. Dus hup gooi al je geld overboord, koop spullen waar je twee weken later niet meer naar omkijkt, en alleen maar extra rommel en chaos in huis geeft.

O nee, dat is niet hoe wij het doen. Elk jaar proberen wij cadeau’s te kiezen die én duurzaam en van waarde zijn. En dan heb ik het niet over bedrag dat we eraan spendeerden. Want soms zijn juist de kleine/goedkope dingen de dingen die het langst bijblijven. Daarom geef ik je vandaag zomaar, gratis, allerlei fijne duurzame cadeau ideeën voor de komende feestdagen.

Een sieraad voor het leven

Diamonds are a girls best friend toch? Nou wellicht is dat waar, maar wat als ik je vertel dat er een nog betere optie is voor vrouwen die een sieraad cadeau vragen? Wat dacht je van een prachtige initialen ketting? Zo draag je altijd de initialen (voorletters) van je geliefden bij je. Of als je echt iets van waarde wilt geven voor iemand die in rouw is, of graag een herinnering aan een geliefde wil hebben. Dan is het geven van gedenksieraden het perfecte duurzame cadeau. Want zo’n prachtig sieraad zal iemand een leven lang willen dragen. Omdat dit soort sieraden niet aan mode getrouw zijn, kun je ze tot in de eeuwigheid dragen.

Als je een sieraad voor het leven geeft, is het wel goed om te kijken naar de huidskleur en de ondertoon van iemands huid. Niet iedereen staat zilver mooi, sommige mensen zijn gemaakt voor goud(kleur). Warme ondertonen passen perfect bij goud, koele ondertonen staan zilver erg mooi. Zo weet je zeker dat het persoonlijke sieraad dat je laat maken ook écht prachtig zal staan.

Geef een boom cadeau

Als tegengeluid op alle Black Friday deals kun je tegenwoordig ook bomen planten in plaats van cadeau’s kopen. Een super goede optie voor mensen die liever hun geld steken in de aarde, dan in materiële zaken. Ook zijn er diverse platforms en organisaties waar je bomen kunt planten tijdens de feestdagen (en het hele jaar door).

Help een arm gezin door een dier cadeau te geven

Je kunt ook dieren cadeau doen in derde wereld landen. Bijvoorbeeld een geit schenken aan een gezin in Mongolië, zodat ze de geit kunnen melken. Of een kip cadeau doen aan een gezin in Oeganda, waar ze elke dag eieren van kunnen verkopen, kuikens kunnen fokken en deze weer kunnen verkopen. Dit alles kan via Compassion (en er zijn veel meer dieren die je cadeau kunt geven). Ook super goed om eens als gezin te doen, om zo ook je eigen kinderen te leren hoe het is in een ander land. Waar die mensen van leven, hoe je überhaupt met met dieren een inkomen kunt genereren. Een educatief en sociaal cadeau voor iedereen dus.

Ga samen wat leuks doen, in plaats van iets te geven

Eigenlijk willen we allemaal meer tijd. Tijd met elkaar, tijd voor geliefden, tijd om te lachen, om samen te delen. Tijd aan tafel met een heerlijk maal. En tijd is niet te koop. Maar toch kun je wel elkaar tijd geven voor de feestdagen. Spendeer je geld een keer niet aan een fysiek cadeau, maar koop er een ervaring mee.

Dat kan schaatsen met je kinderen zijn, of een mooie fotoshoot in de herfstbladeren of een mooie kerstbomen bos. Het kan een dag lang Kerstmarkten bezoeken zijn (zonder iets te kopen, maar dat geld te steken in warme chocolademelk, of een heerlijke lunch samen). Ga samen met je opa en oma naar die dierentuin waar ze vroeger als kind graag kwamen. Trakteer je moeder op een workshop koken in de Italiaanse keuken. Neem je broer mee een dagje indoor skiën. Uiteindelijk zijn de cadeau’s waar je zelf bij bent of waar veel liefde in zit de cadeau’s die we eigenlijk allemaal super graag willen. En zo’n herinnering (en de foto’s en video’s die daarbij horen) zijn pas een echt duurzaam cadeau.

Op zoek naar meer duurzame inspiratie?

Duurzaam, zacht en hypo-allergeen ondergoed voor iedereen

Fijne duurzame kraamcadeau’s die ook nog eens praktisch zijn

Pellets, een duurzame oplossing voor jouw huis?

Sustainable fashion kopen? Let dan hierop