Ga jij binnenkort op kraamvisite? Na vier kids zelf te hebben gebaard, weet ik absoluut wat fijn is om te krijgen (en te geven) in zo’n kraamweek. Want er zijn toch echt ook wel wat kraamcadeau’s waar niemand op zit te wachten. Wellicht maak ik daar nog wel een andere blog over. Maar deze praktische en duurzame kraamcadeau’s licht ik vandaag graag uit voor je. Heb jij nog een goede aanvulling? Dan hoor ik dat ook heel graag, via Instagram (@natuurlijkastrid) of hieronder in de comments. Let’s go

Praktisch kraamcadeau #1 Hydrofiel doeken

Je kunt er echt geen genoeg van krijgen. Hydrofiele doeken. Ze zijn voor een nieuwbakken moeder (maar vooral de baby) een absolute go-to tijdens alle uren op een dag. Ik gebruikte zelfde hydrofiele doeken voor op het aankleedkussen (voor het geval er een ongelukje gebeurde, dan hoefde ik niet gelijk het aankleedkussen-hoes te verschonen), om de baby mee af te drogen, als schaduw doek (in de kinderwagen). Maar ook als XXL spuugdoek, je moet wat met baby’s die last hebben van reflux. En natuurlijk kocht ik de allerzachtste hydrofiel doeken, mijn persoonlijke voorkeur zijn bamboe doeken, om als dekentje te gebruiken. Vooral in de zomer erg fijn, als je de baby toch wat wilt bedekken, maar het eigenlijk te warm is voor een normaal dekentje.

Numero 2, een warme hap

Niks is zo fijn als het krijgen van een warme maaltijd. Of eentje die ingevroren is. Wat in Amerika heel normaal is (een meal train) is in Nederland nog een beetje een te nieuwerwets. Ik pleit al jaren voor kraamcadeau’s als deze, want het concept is zo simpel, maar zo hartverwarmend. Als je op kraambezoek gaat neem je gewoon een complete maaltijd mee voor het kraamgezin (vraag wel even of er allergieën zijn). Deze kunnen ze dan die avond direct opeten, of lekker invriezen en gebruiken wanneer de kraamhulp weg is. 

Toen ik pas bevallen was, was een uur in de keuken staan (met een kleintje non stop aan me geplakt) echt het laatste waar ik naar uit keek. Dus zie en hoor ik wel vaker dat er dan maar een snelle hap op tafel wordt gezet. Zonde, want je wilt je lijf juist na zo’n bevalling ondersteunen met goede, gezonde en voedende maaltijden. Dus als je geen goed kraamcadeau weet, kom dan lekker met een pan eten aan. Daar wordt iedereen blij van.

Houten speelgoed, duurzaamheid ten top!

Wil je toch met speelgoed aan komen zetten? Dan is houten speelgoed echt een must. De levensduur van houten speelgoed is gewoon vele malen langer (en als er wel iets stuk gaat, kun je dat vaak met een beetje houtlijm en geduld prima fiksen). Dan heb ik het nog niet eens over de toxische stoffen die in de meeste plastic speelgoed items zitten gehad. Maar daar hoef je je met houten speelgoed gelukkig geen zorgen om te maken. 

Wat dacht je van een toffe houten trein? Om het nog persoonlijker te maken kun je ook nog zo’n trein personaliseren door de naam, geboortedatum en gewicht bijvoorbeeld op de trein te laten schilderen of drukken. Dan heb je gelijk twee vliegen in één klap! Een duurzaam kraamcadeau & een persoonlijk cadeau.

Daarnaast ben ik groot fan van het houten speelgoed van Grimms en Grapat omdat het makkelijk uit te bereiden is, en van super kwaliteit is. 

Als je dus indruk wilt maken, en een kleine ecologische afdruk wilt achterlaten tijdens het geven van jouw kraamcadeau, kies dan voor één van deze drie duurzame & praktische kraamcadeau-ideeën.

Meer ‘groene’ blogs lezen?

Duurzaam, zacht en hypo-allergeen ondergoed voor iedereen

Onze top 5 van houten kindermeubels en duurzaam speelgoed! #MinimalistMama

Pellets, een duurzame oplossing voor jouw huis?