Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame manieren om hun huis anders te verwarmen. Want dat we over een aantal jaar allemaal van het gas af moeten zijn, dat weten de meeste mensen wel. Dé reden waarom wij in onze nieuwe keuken trouwens kozen voor elektrisch koken en het gas alvast achterwege lieten. Maar hoe kun je je huis nu op een duurzame manier gaan verwarmen en het gas vermijden?
Stoken in een pellet kachel
Je kunt natuurlijk een pellet kachel aanschaffen. Of in je open haard pellets gebruiken. Pellets zijn heel erg samengeperste stukjes afval hout (snippers) waardoor je niet meer zelf hoeft te slepen met stukken hout. Bovendien is het een stuk goedkoper dan je huis verwarmen met gas. Het scheelt gemiddeld per jaar €500,- als je het vergelijkt met het gasgebruik.
Dus het is niet alleen handzamer, neemt het minder ruimte in vergeleken met hout blokken en is het goedkoper dan gas. Pellets kunnen dus een prima oplossing zijn.
Toch zijn er ook tegengeluiden, want pelletkachels zouden nogal vervuilende uitstoot hebben. En je zult vast ook wel eens een ‘Rijdende Rechter’ aflevering gezien hebben over de overlast van buren met pelletkachels. Ach je natuurlijk niet overal rekening mee houden.
Daarom is het op zich een hele goede oplossing voor huizen die slecht geïsoleerd zijn en in een buitengebied liggen. Bijvoorbeeld een prachtige maar oude en koude boerderij of ander monumentaal pand.
Minder stoken is nog beter
Wat mijn beste tip is, is dat je gewoon minder stookt. Wij hebben eigenlijk de verwarming alleen aan staan op de kinderkamers als ze er spelen. Onze eigen slaapkamer is altijd rond de 17 graden (prima slaap temperatuur trouwens). Ook is de verwarming in de badkamer niet echt aan. En je kunt een heleboel koukleumen blij maken met gewoon een lekker dikke trui, warme sokken of sloffen en een dekentje op de bank. Ook wel net zo gezellig eigenlijk.
Hoef je ook niet elke avond de verwarming omhoog te gooien naar 20/21 graden.
Steek er nog een paar duurzame kaarsjes bij aan en je hebt een reuze gezellig, warm en knus thuis gecreëerd.