De meeste mensen zullen denken dat plastic altijd onder de niet duurzame categorie vallen. Maar daar ben ik het  niet mee eens. Ik denk dat LEGO en Duplo ontzettend duurzaam plastic zijn. Bovendien willen ze de nieuwe sets gaan maken op basis van plantaardig materiaal! Yay! Maar behalve deze nieuwe vooruitgang ben ik toch eigenlijk wel het schoolvoorbeeld van duurzaam plastic. Wij speelden in de jaren ’90 met de LEGO van mijn ouders (die toen echt alleen nog maar uit primaire, en basis blokken en poppetjes bestond). Inmiddels spelen onze kids als ze bij opa en oma zijn naar hartelust met ‘onze LEGO’. Je weet wel, de eerste versies van de nieuwere poppetjes. Met niet veel verfijnde trekjes zoals nu, maar al wel met heel veel nieuwe leuke sets. Zo had ik LEGO Belville (misschien ken je het wel) wat nu niet meer te koop is, en kreeg mijn broertje cowboy en indianen sets en zelfs de eerste dinosaurus LEGO. Niets vergeleken met de Jurrasic World LEGO die onze zoon nu zelf krijgt voor verjaardagen, maar goed. Al met al kun je dus wel stellen dat wij al vier generaties (en misschien zelfs al wel 5) met LEGO spelen. En dat, omdat het gemaakt is van zulk stevig en tijdloos materiaal, het gewoon van generatie op generatie doorgeschoven kan worden.

LEGO als bron voor creatief en inzichtelijk denken

Ik ben dus echt mega LEGO fan zoals je waarschijnlijk al wel merkt. En dat komt ook omdat er zo oneindig veel speel mogelijkheden mee zijn. Of je nou begint met Duplo, en voor peuters herkenbare werelden maakt die ze kunnen na spelen, of met je zoon een set van 1000 stukjes in 2 uur tijd in elkaar knutselt. Het zorgt voor extra inzichten en creatief denkvermogen. En dat is waar ik als bewust opvoedende moeder erg blij van wordt. En nog blijer wordt ik van het feit dat LEGO gewoon helemaal uit elkaar kan. YES! Dat kunnen we van de meeste andere plastic speelsets niet zeggen. Zo staat de halve kamer van de meisjes vol met Littlest Petshop huizen/hotels/cruiseships en meer. De Duplo en LEGO daar in tegen kunnen we gewoon lekker uit elkaar halen en opbergen. Ideaal. En met LEGO bouw je eindeloos veel bouwwerken. Wist je trouwens dat er een duurzame extra spel mogelijkheid op de markt is?

Anders bouwen met LEGO

Een tijdje geleden kregen wij van Brikkon twee prachtige houten speelsets toegestuurd waar we nog weer op een andere manier kunnen spelen met onze plastic steentjes. Brikkon maakt van dunne houten plaatjes platte DIY pakketten waarmee je in een handomdraai prachtige bouwwerken maakt. Of je nou kiest voor de boomhut set, of het kasteel, de brug of de huisjes van de stad. Je kunt er eindeloos veel mee bouwen.

De houten plaatjes kun je als een soort 3D bouwwerk in elkaar steken (daar heb je echt niet heel erg veel bouw of constructie skills voor nodig trouwens, wees gerust). Hierop kun je vervolgens met je eigen LEGO steentjes gaan bouwen.

Wat ik zelf dan ook weer super vind is dat alles in een mega plat pakketje wordt verstuurd (vandaar dat je het ook zelf in elkaar moet zetten), waardoor de CO2 uitstoot van het bezorgen beperkt blijft. Het past gewoon door de brievenbus, dus wat mij betreft ook echt een ideaal verjaardagscadeautje voor de verjaardag waar je niet naar toe kan gaan, maar toch niet met lege handen wilt blijven. Kaartje erbij en je bent klaar.

Brikkon duurzame LEGO speeloplossing

Eerlijk gemaakt speelgoed?

Brikkon is een coöperatie van vijf ontwerpers/makers (en ouders!) uit Rotterdam. Niet alleen bedenken zij er alle Brikkon producten, zij maken ze ook in Rotterdam. Van het eerste idee tot het instellen van de machines, van gebruikerstesten tot de verpakkingen. Kwaliteit is dus gegarandeerd.

Brikkon duurzame LEGO speeloplossing

Voor de Brikkon-producten  wordt hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen gebruikt. Prachtig materiaal dat zonder kunststof in een platte kartonnen verpakking wordt geleverd. Daarnaast is het natuurlijk helemaal mooi als je kinderen dankzij Brikkon hun oude bouwstenen weer uit de kast halen.

Speel-en bouwmogelijkheden van Brikkon

Wij kregen dus de kasteel en boomhut set. Hiermee konden onze kinderen (6 en 8 jaar) gelijk erg goed uit de voeten. Voor de allerjongsten bestaat er ook een Duplo set waarmee je met Duplo stenen kunt bouwen trouwens. De kasteel set bestaat uit het kasteel (duh) en een toffe katapult. Op de beschrijving stond dat je daarmee wel 2 meter ver kan schieten, maar onze kiddo’s maakten er een wedstrijd van. Het record staat op 8 meter (omdat het huis niet langer is). Dus alleen al met dat kleine stukje houten speelgoed hebben ze zich een uur vermaakt.

Ze probeerden er een Angry Birds spel van te maken (dus schieten met de LEGO blokjes op poppetjes en andere bouwwerken). Het richten was wel iets moeilijker dan ze dachten maar het idee was leuk. Dus veranderen ze van plan en werdt het een ‘wie-schiet-het-verste’ wedstrijd. Ook leuk natuurlijk!

Brikkon duurzame LEGO speeloplossing

Zoonlief maakte voor deze review foto sessie een jungle boomhut. Met bruine steentjes, toffe botanische planten en allerlei plateaus vanwaar de poppetjes alle dieren in de jungle konden bekijken met hun verrekijker. Toen dochterlief beneden kwam werdt de boel uit elkaar gehaald en wilde mevrouw er een dieren-red-boom-hut van maken. Helemaal prima. Dus de wat meer meisjes-achtige LEGO werdt van de kamer gehaald en natuurlijk alle diertjes die ze zo gauw kon vinden.

Hierdoor werdt voor mij al snel duidelijk dat dit echt speelgoed is waar je onwijs veel kanten uit kunt. Want wie zegt dat een boomhut een boomhut moet zijn? Het kan ook gewoon dierenasiel ‘on steroids’ zijn. Of een onderzoekscentrum voor het jungle team. Of de uitvalbasis voor de vermoeide poppetjes die naar dino’s aan het jagen waren. De kids maakten elke keer weer wat anders ermee.

O. en zie je dat leuke detail? Een schommel voor iedereen die even wat relaxed in de boomhut wil vertoeven. En natuurlijk een ladder om naar boven te komen. Ik had zelf trouwens liever gezien dat deze precies paste tussen de inkepingen in de boom, want nu stond ie elke keer los. Dus misschien dat daar nog verandering in komt, en anders staat die ladder gewoon wat minder stabiel.

Ook het kasteel kun je eindeloos veranderen. Hier werdt het een echt jongenskasteel, maar met de juiste blokjes en een beetje fantasie maak je er ook zo het ijspaleis van Elsa van.

Brikkon, ook voor echte kunstenaars

Naast bouwen, kun je ook op de Brikkon sets kleuren en tekenen. Nu heb ik ontzettend kleur grage artiesten thuis, maar ik heb ze even weerhouden hiervan. Want als het er eenmaal op getekend of gekleurd is, gaat het er natuurlijk niet meer af. En ik vond eerlijk gezegd dat hout nou juist zo’n mooie natuurlijke en rustige uitstraling hebben. Maar goed, de mogelijkheid om je creatieve uitspattingen ergens kwijt te kunnen is er ook nog!

Wij geven de Brikkon speelsets een dikke 9!

Meer lezen over duurzaam speelgoed?

Grimms houten speelgoed; halve schijven + stapeltoren

De beste cadeau-ideeën voor actieve peuters

Spelen met bouw en constructiemateriaal voor ontdekkers

PIN MEE

Duurzaam spelen met lego en brikkon

Duurzaam spelen met lego en brikkon