Tegenwoordig horen we er steeds meer over groen leven. Maar wat is groen leven nu precies? En kun je groener leven met een gezin door bijvoorbeeld zonne-energie te gebruiken? In dit artikel deel ik graag mijn tips met je. Lees je mee?

Waarom groener leven met je gezin?

Hoe vaak zien we wel niet treurige beelden op tv of internet van een oceaan vol plastic, afval wat gedumpt wordt en de vleesindustrie. Het is belangrijk om je daar bewust mee bezig te houden en dit ook toe te passen op je gezin. Je kunt je kinderen al vanaf jongs af aan bijbrengen waarom het milieu en groen leven belangrijk is. Uiteindelijk is het toch de toekomst van je kinderen, waarvoor we nu allemaal groener zouden moeten leven.

Een paar handige tips

Wist je dat je met een paar kleine handelingen in je dagelijkse routine een stuk groener kunt leven? Hier een paar tips die je gemakkelijk kan toepassen in je levensstijl:

1 Afval scheiden. Dit doe je wellicht al, maar het is een stuk beter voor het milieu om het afval te scheiden. Je kunt de plastic zakken gratis afhalen bij o.a. een supermarkt of de gemeente om je plastic in te scheiden. Zorg daarnaast voor een grote kartonnen doos voor al je papierafval. Restafval kan in de prullenbak.

2 Nog beter dan afval scheiden, is afval verminderen. Door minder spullen verpakt in plastic te kopen, heb je ook minder plastic dat je weggooit (en in de oceaan kan belanden). Afval verminderen is dus altijd beter dan scheiden. Maar afval scheiden is een heel goed begin.

3 Eet zoveel mogelijk biologisch. Biologisch is niet alleen lekkerder, het is ook nog eens beter voor je. Biologische bedrijven maken namelijk geen gebruik van pesticiden en gebruiken minder energie. Beter voor mens én milieu.

4 Kleding ruilen/langer gebruiken. Vrouwen en moeders houden nou eenmaal van shoppen en daar horen ook nieuwe kleren bij. Maar het is veel beter voor het milieu, om minder kleding te shoppen. Probeer daarom je kleding langer door te dragen of ruil het onderling met vriendinnen/familie. Ook kun je de kleding van je kinderen zodra ze niet meer passen te koop zetten. En voor het geld dat je daarmee krijgt, kun je weer (tweedehands) kleding kopen. Zelf koop ik regelmatig merk kleding tweedehands. Omdat het gewoon kwalitatief beter is, kun je er ook langer mee. En tweedehands is het een stuk beter betaalbaar. Zo dragen we heel veel kleding zonder er eigenlijk ook maar iets voor te betalen. We kopen een tweedehands broek voor € 5,- en een half jaar later of een jaar later verkopen we diezelfde broek weer voor € 5,- Bovendien is er geen nieuw materiaal aan te pas gekomen, wat weer extra groen is.

Zoals je ziet is groener leven met een gezin helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Gewoon beginnen met wat kleine aanpassingen en je draagt zo al je steentje bij (of laat je plastic weg uit de oceaan, het is maar net wat je voorkeur heeft).

Zonnepanelen

Wanneer er nu nieuwe huizen worden gebouwd, worden deze bijna allemaal standaard geleverd met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn steeds meer te zien om ons heen, en dat is maar goed ook! Zonnepanelen brengen elektriciteit op, waardoor je minder elektriciteit hoeft te gebruiken. Zonnepanelen zijn even een flinke investering, maar daarna haal je het er jaarlijks uit qua kosten. Soms zijn er zelfs bepaalde regelingen, zoals wanneer je een huis koopt, dat je zonnepanelen mee kunt laten financieren. Laat je hier dus goed over informeren! Dit kan bijvoorbeeld met de zonnepanelen bij zonnepanelen.net

Wat doe jij aan groener leven in huis?

Lees ook:

Minimalistische, duurzame en groene kraamcadeau tips!

De natuur in je interieur halen, fijne inspiratie voor de #InteriorJunkie

Greenstory: het herbruikbaar notitieboek voor al je kids uitspraken, wensenlijstjes en to-do’s #MinimalistMama


© Shutterstock