Elk jaar weer krijgen wij de Sporthopper mee van school. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit alleen maar lokaal is, maar ik hoor het meer en meer om ons heen. Je kunt dan voor een aantal lessen meedoen met een sport, of zelfs sporten, naar keuze. Je betaald of helemaal niets, of alleen maar een klein bedrag. De uitgelezen kans dus om kennis te maken met diverse sporten. En wat ik nou leuk vond…. Dat je bij de Albert Heijn kennelijk ook sportles cadeau kan krijgen. Hoe gaaf is dat?
Zo heb ik eigenlijk altijd al een keer willen kijken of Krav Maga wat voor mij is, en hoe moeilijk sporten op een matje op het water eigenlijk is. En zou ik willen weten hoe goed mijn surf skills zijn. Want na 1 middagje windsurfen ging mij dat redelijk goed af, maar ja. Tegen de tijd dat ik alles goed onder de knie had was de tijd alweer om. Of misschien is wielrennen wel wat voor mij. Eerlijk gezegd betwijfel ik dat laatste een beetje, aangezien ik een beetje bang ben op de fiets (ander verhaal, andere keer misschien). Maar goed. Een sport proberen dus.

Welke sport is nou de juiste?

De meeste ouders weten al nog voor hun kind 1 jaar oud is, welke sport ze hun kind op willen doen. Ja dat is dus het ‘probleem’. Wij als ouders hebben een bepaald idee, een visie of zelfs een zelf niet verwezenlijkte droom voor onze kids. Waar wij graag in de eerste klasse voetbal hadden gespeeld, maar bij de F-jes al niet mee konden komen, hopen we dat onze zoon vervolgens dan maar de sterren van de hemel speelt bij Barcelona. En na al dat geschop in je buik weet je zeker dat jouw kleine er op z’n tiende met een zwarte band van door gaat.
Maar toch loopt dat meestal niet zoals je gedacht had. Want jullie nieuwe Messi houdt veel meer van hockey, en die ninja baby blijkt toch beter in  schaken te zijn….

De verkeerde sport kiezen

En hoe kom je er nou achter wat wel echt bij je kind past? Door dus verschillende proeflessen te nemen. Want je wilt ook niet elke zaterdagochtend om 8 uur op een nat veld staan juichen naar een kind dat helemaal niet wil voetballen, en liever in het zwembad ligt te waterpolo-en. En als ze eenmaal op een sport zitten, dan haal je ze er vaak ook niet zo snel meer af. Want ja, de contributie voor het hele jaar is al betaald. Beetje zonde geld… Maar ook zonde voor de beweeg ervaring van je kind. Want sporten met tegenzin is heel erg zonde. Bewegen moet leuk zijn (natuurlijk niet perse altijd, ik bedoel wij hebben ook wel eens geen zin in sporten). Maar een jaar lang op een sport zitten die je niet leuk vind is voor niemand leuk. Of wat dacht je van alle sport uitrusting die je hebt aangeschaft (voor niets..)

De juiste sport kiezen is best makkelijk

Maar gelukkig is de juiste sport kiezen ook weer makkelijk. Want je kunt dus gewoon proeflessen aanvragen. Bij bijna elke sportvereniging kun je trouwens op eigen houtje gewoon een proefles aanvragen. De meeste verenigingen geven met alle liefde jou een kijkje in hun sport en in hun vereniging.

Dus dat ik een keer ga windsurfen, of ga suppen hier op het meer in de buurt is nu niet meer geheel ondenkbaar. Dus een bezoekje aan de online watersportwinkel JOBE is dan niet uitgesloten! En voor dochterlief gaan we een keer kijken op turnen, ballet, paardrijden en judo. Voor onze oudste zoon is judo misschien een goed plan (want worstelen met je drie zusjes is natuurlijk niet zo’n geweldig idee) en schaken is goed om zijn slimme koppie bezig te houden. Met de twee kleintjes gaan we een keer peuterdansen proberen en peutergymmen viel goed in de smaak.

Door verschillende sporten te proberen kun je zelf zien wat het beste bij jouw kind past. Als er twinkeltjes in de ogen komen, ze stralend vertellen hoe het was, dan weet je vaak al genoeg.

Meer lezen?

Waar gaat jouw droomreis met de kids naar toe?

Weg met de rotzooi! Hallo nesteldrang of Hallo minimalisme?!

Garage van Grimms vs. FisherPrice garage; weg met het plastic #MinimalistMama

PIN IT

© Shutterstock