Wil jij binnenkort voor het eerst een kindje, of wil je je bestaande gezin nog meer uit bereiden? Wij deden dit maar liefst vier keer (oeps, niet zo heel erg minimalistisch dus, haha) en hebben daarom hele fijne tips om op een zo minimalistisch mogelijke wijze een goed begin te creëren voor jullie gezin. Tips uit de praktijk van een, inmiddels toch echt wel, ervaringsdeskundige, zoals je in onze eerste tip gelijk al zult zien.

Pas je verzekering waar nodig aan

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is daarom niet minder belangrijk. Zo raakten wij bijna twee jaar geleden onverwacht zwanger van ons vierde wondertje. Het was net 1 januari geweest en we hadden onze verzekering voor zwangerschap en geboorte gewoon heel laag gezet. Of laag… gewoon helemaal niets extra verzekerd. Want ik betaal liever niet voor iets waar we geen gebruik van maken. Gelukkig kun je de eerste maand nog je zorgverzekering aanpassen naar boven en dat is wat wij deden. Net op tijd dus. Want hoeveel recht je hebt op kraamzorg, of je een kraampakket krijgt en of je ook een bevalling in het ziekenhuis vergoed krijgt zonder medische indicatie, kunnen allemaal afhangen van het pakket dat je kiest. Neem bijvoorbeeld een zorgverzekering van FBTO, waarbij je kunt kiezen voor het ‘gezinsplanning’ pakket. Daarmee ontvang je onder andere een vergoeding voor de eigen bijdrage kraamzorg en een medisch kraampakket

Vaak betaal je maar een paar euro per maand extra. Alleen een kraampakket al kost iets van €29,95. Een kraamverzorgster kan tot € 40,- per uur kosten als je haar zelf moet betalen. Dus dat zijn echt wel bedragen waar je even bij stil moet staan. Helemaal als je toch besluit om zonder medische indicatie in het ziekenhuis te bevallen. Een ziekenhuisbed kost echt een handvol geld. Dus voor die paar euro per maand extra, kun je jezelf ook echt heel erg veel geld besparen dus.

Een goed begin…

Mij werdt altijd vertelt dat je door langdurig gebruik van de pil (anticonceptie) vaak lastiger zwanger raakte, wanneer je eenmaal kinderen wilde. Dus toen ik stopte, ging ik uit van het jaar dat het zou duren voor mijn lichaam klaar was voor een zwangerschap… Well,, they were wrong. We waren niet binnen een jaar zwanger… We hadden binnen een jaar een levendige baby in onze armen liggen.

Ja, baby’s zijn niet te plannen (ook daar kunnen we over mee praten, maar dat is voor een andere keer) , maar toch ook wel weer een beetje. Zo is het heel gemiddeld om ergens in het eerste jaar ‘proberen’ zwanger te raken. Soms gelijk de eerste keer, en soms na een jaar proberen.

Gelukkig kun je op een hele handige manier alles bijhouden. Ik gebruik zelf de app Flo, hierin kun je heel handig je menstruatie bijhouden, maar ook andere zaken, zoals symptomen, temperatuur en meer. Hierdoor berekent de app ook automatisch wanneer je vruchtbare dagen zijn, en wanneer je volgende menstruatie eraan zit te komen.

Zo weet je dus precies wanneer je ‘aan de bak’ moet, wil je een klein prachtig wondertje in de armen sluiten over negen maanden.

Wat heb je echt nodig?

Vergeet alle kraamlijstjes, en vooral de uitzet-lijst van elke denkbare babywinkel. Want wij weten natuurlijk ook wel dat als je een babywinkel beheert, je wilt dat de klant zoveel mogelijk koopt. Dus hoe meer je op het ‘broodnodige-hebbeding-lijstje-voor-met-hormoon-volgestouwde-vrouwen’ kijkt, hoe meer je zogenaamd zou moeten kopen.

Het enige wat je, wat deze minimalistische mama betreft,echt nodig hebt is het volgende:

  • een slaapplek (in een wiegje/cosleeper/ledikantje)
  • een verschoonplek (dat kan een commode zijn, maar ook een hydrofiel luier op een bank)
  • luiers + doekjes (wasbare luiers kun je heel veel hergebruiken, en anders kun je wegwerpluiers in de kleine maat kopen, aan ongeveer 3 pakken heb je in ieder geval voor de eerste paar weken genoeg)
  • kleding (in ieder geval 10 setjes kleding, voor elke dag een en een paar extra. Kies voor een capsule wardrobe voor kids dan heb je nog minder nodig)
  • vervoersmiddel (kinderwagen, draagdoek, Maxi-Cosi)
  • een plek om je kindje te wassen/badderen (een badje, opvouwbaar badje, tummy tub, emmer of gewoon met jou onder de douche)

Nog meer tips en trics lezen?

De ultieme minimalist vakantie paklijst voor (grote) gezinnen

Cadeautips voor kinderen die alles al hebben en wat leuk’s nuttigs willen #MinimalistMama

Garage van Grimms vs. FisherPrice garage; weg met het plastic #MinimalistMama

Greenstory: het herbruikbaar notitieboek voor al je kids uitspraken, wensenlijstjes en to-do’s #MinimalistMama