Ik hoor het echt overal om me heen… Mama’s kunnen en mogen nooit ziek zijn. Dikke BS* als je het mij vraagt, want natuurlijk worden mama’s ook ziek. Hallo, heb je wel gehoord en gelezen hoeveel virussen er wel niet rond gaan. Alsof moeder immuun hiervoor zijn. Dat is natuurlijk de ideale wereld, maar ik ben toch wel echt aan het pleiten voor een aantal ‘mama-mag-ook-ziek-zijn-dagen’. Want ja, het is ontzettend vervelend als je ziek bent als moeder, want eigenlijk heeft iedereen je keihard nodig.

En daarom laat ik je vandaag niet alleen maar zien dat je best wel eens jezelf toestemming mag geven om ziek te zijn, en hoe je die dagen dat je ziek bent allemaal het beste kunt overleven. Dus leer van deze 5 grote fouten die zieke moeders maken, en ga een stuk relaxter en sneller door je ziekte periode (**) heen. De beste tips voor moeders die ziek zijn dus.

1. Mama’s kunnen nooit ziek zijn

WRONG! Je zit echt zoooo ontzettend fout als dit je insteek is. Want als mama’s nooit ziek kunnen zijn, wat doe je dan als je je een beetje onprettig begint te voelen? Dan ga je in de struisvogel stand. Je steekt je kop in het zand, en probeert alle eerste signalen die je lichaam afgeeft te negeren. NIET DOEN DUS! Want hoe eerder je luistert naar dat stemmetje dat zegt dat je rustiger aan moet doen, hoe sneller je weer herstelt. Ooit gehoord van een moeder die maar door en door en door ging, tot ze er letterlijk bij neer viel? Niet alleen moeders hebben hier last van trouwens, heel veel mensen vergeten te luisteren naar hun eigen lichaam. Dit is één van de grootste veroorzakers van stress en burnouts in Nederland.

Dus zodra je een eerste pijntje voelt, of hoofdpijn de kop op steekt, luister er naar en neem een stapje terug. Die vaat kan morgen ook wel. Duik lekker op tijd in bed.

2. Maar ik moet zorgen voor de rest

Helemaal waar. Speciaal als je jongere kinderen hebt zijn ze vrij afhankelijk van jouw aanwezigheid. Ja, je kunt moeilijk de hele dag in bed liggen, als je zoals ik twee kids onder de 3 jaar in huis hebt. Maar wat je wel kunt doen is het zorgen voor, zoveel mogelijk te minimaliseren. Doe alleen dat wat echt echt echt nodig is. De vloer hoeft echt niet gedweild te worden als je ziek bent, of je moet er net op hebben overgegeven natuurlijk. Bij buikgriep is het wel van belang dat je de toilet zo hygiënisch mogelijk houdt, maar dat doe je door snel even wat bleek of ander schoomaak-spul in de wc te kieperen.

3. Voor jezelf zorgen is egoïstisch

Als je dit denkt dan kan ik je geen ongelijk geven. Egoïsme is namelijk dat alles om jou draait. Als moeder ben je volgens mij echt degene die het minst aan zichzelf denkt, en staat jouw ego al sinds je 2 streepjes op een pisbalkje zag staan, op de derde plek of verder naar beneden.

Maar juist omdat je zoveel zorgt voor anderen is het zo belangrijk dat je dus ook goed voor jezelf zorgt. En dat kan alleen als je ook echt aan jezelf denkt. Zo stap ik in principe nooit later dan 22:00 uur ’s avonds in bed, omdat ik de volgende ochtend vroeg opsta. Dat kan alleen maar als ik aan mijn 8 uur slaap kom. En vroeg opstaan kan alleen als je dan dus eerder op bed ligt. Ja, ik kan best om 4:30 uur opstaan, als ik om 23:30 in bed lig. En dat gaat ook echt wel langer dan een week goed. Maar mijn lichaam heeft gewoon iets meer dan 5 uur slaap per nacht nodig, en die van jou ook. Dat brengt me gelijk op het volgende puntje…

moeder ziek tips

4. Rust nemen met kids is onmogelijk

Als je een newborn hebt, dan kan ik je geen ongelijk geven. Voor mij voelde het zorgen voor zo’n pasgeboren frummel ook echt wel alsof ik niks anders kon doen. Super leuk hoor dat advies van de verloskundige om tegelijk met de kleine te gaan slapen, maar als ik dan ging slapen, dan gebeurde er helemaal niks!

Toch is het eigenlijk best wel mogelijk om rust te pakken, zelfs als je zoals ik vier kids hebt rondlopen. Allereerst kun je eens kijken of wanneer je kids nog overdag slapen, dan met ze mee te slapen. Ja ik weet het… Als ze slapen kun jij ein-de-lijk eens doen wat je met kids om je heen niet kunt doen. Maar wat voor belangrijke dingen zijn dat nou eigenlijk? Dweilen, stofzuigen, de was opvouwen of strijken? Zo belangrijk is dat allemaal niet als je je niet lekker voelt.

Dus zodra je de eerste signalen krijgt dat je het rustiger aan moet doen, kruip je gewoon lekker met de kids in bed. Of het nou 11 uur ’s ochtends is of 16 uur ’s middags. Dat strijken doe je maar weer wanneer je beter bent.

Heb je oudere kids die niet meer overdag slapen, dan heb je waarschijnlijk de luxe dat ze naar school gaan. Als je dan nog geen tijd weet te vinden om even te liggen, dan weet ik het ook niet meer…

Natuurlijk kun je ook gewoon ’s avonds eerder naar bed gaan. Dit klinkt allemaal zo simpel en dat is het ook. Maar vaak zijn we zo blij dat de kids eindelijk slapen, dat we dan zelf even uitgebreid de tijd nemen om te ‘un winden’. Even relaxen, wat kletsen, wat kijken, wat gamen, wat lezen…. Maar voor je er erg in hebt is het alweer half elf, en liggen je kinderen al uren te slapen, terwijl jij beneden op de bank zat. Ben je niet lekker of zelfs ziek, ga dan gewoon een keer om 20 uur naar bed. En nee, die flauwekul dat je niet kunt slapen geloven we niet. Gewoon je mobiel wegleggen, ogen dicht en slapen jij.

5. Alsnog uitgebreide maaltijden koken

Moeders is ziek… Het enige wat je nodig hebt als je ziek bent is kippensoep. Nog steeds weten wetenschappers niet precies waarom kippensoep zo’n geneeskrachtige werking heeft, maar feit is dat je van kippensoep vaak heel erg opknapt. Dus laat dat drie-gangen-diner dat je voor ogen had, of wat je man verwacht, of wat de kids zo lekker vinden, maar even achterwege. Vandaag staat op het menu gewoon lekker makkelijke kippensoep. Desnoods haal je het gewoon uit een kant en klaar zakje. Als je ziek bent is er veel meer toegestaan dan normaal.

Of laat manlief/één van de grote kids een zak patat halen. Jij bent ziek dus jij wilt toch niets eten. En de kids gaan niet dood van een dagje fastfood. Waarschijnlijk vinden ze het alleen maar leuk! En jij hebt er geen werk aan. Want wie heeft er nou behoefte aan nog een uur of langer in de keuken te staan, wanneer je eigenlijk alleen maar op de bank of in bed wilt hangen.

Je kunt in deze tijden ook gewoon eten laten bezorgen, of je kiest ervoor om even de weekboodschappen een keer door een supermarkt bij je voor de deur afzetten. Vaak hebben ze zelfs een aanbieding, dat je bij bestelling van een bepaald product gratis bezorging hebt. Dus als je echt niet lekker bent, bespaar je de moeite om elke dag naar de winkel te gaan. Gewoon even op schrijven wat je denkt de komende dagen nodig hebt, online bestellen en de volgende dag in huis.

En ben jij zo’n moeder die altijd maar door gaat en ‘niet ziek kan zijn’?

Ik ben quilty as charged… Ook ik bega wel eens één van deze fouten, maar door dit lijstje hoop ik toch dat ik de volgende keer alles goed doe.

(* BullSh*t)
(** in dit artikel heb ik het alleen over virussen, zoals een buikgriep, hoofdpijn, verkoudheid etc. en niet over langdurige ziektes)

Meer lezen?

Knuffels: waarom zijn kinderen er nou zo onwijs gek op?! (en worden ouders er zo gek van)

Groener leven met een (jong) gezin #GoingGreen

Minimalistische, duurzame en groene kraamcadeau tips!

PIN IT

moeder ziek tips

moeder ziek tips

© Shutterstock