Met kinderen kun je niet zomaar achterover zitten in je loungestoel en genieten van het zonnetje. Nee, een summerproof en vooral kindvriendelijke tuin zorgt ervoor dat je langer dan twee minuten heerlijk kunt zitten. Als jij er voor zorgt dat je kids zich prima vermaken, kun je zelf ook nog veel meer genieten van het heerlijke weer. Laat ze lekker spelen en zit zelf onbezorgd op je terrasje. Vandaag een aantal tips om een heerlijke summerproof en kindvriendelijke tuin te creëren.

Gevaarlijke planten uit de weg

Veel ouders denken hier niet als eerste over na, als ze het tuincentrum instappen om wat fleurige bloemen en planten op te halen. Maar eigenlijk is het bizar. We geven vaak een fortuin uit om ons kind veilig te laten zijn, denk aan een veilig autostoeltje, een goed bedje, een luchtdoorlatend matrasje, een veilige kinderwagen, traphekjes en ga maar door. Maar toch denken we dat we onze kids gewoon kunnen laten spelen in elk willekeurig stukje (gemaakte) natuur.

Toch zijn er een aantal planten die je echt beter niet kunt gebruiken in een tuin waar kinderen veel zullen zijn. Gelukkig bestaan er handige lijstjes met giftige planten, dus kijk daar eens tussen. Misschien is het wel tijd om wat giftige bessen struiken weg te halen, of je wildernis na te kijken op berenklauwen.

Een veilige omheining

Wij wonen vlakbij een wijkring, waar men 50 km/u mag rijden. Daarom besloten wij om de achtertuin heel goed af te sluiten. We hebben een soort jungle tuin, met veel struiken, grote oude bomen, en een groot stuk gras. Maar nieuwsgierige kinderen kunnen prima door de struiken heen glippen en staan dan voor je het weet naast de grote weg. Daarom besloten we zodra we hier kwamen wonen, in ieder geval alles veilig te maken, door een omheining te plaatsen. Zo heb je bijvoorbeeld tuinhekken bij HomingXL of een meter hoog gaas-hek wat je tussen de struiken plaatst. Zo kunnen de kids niet uit de tuin, en weet je zeker dat je niet door de struiken hoeft te kruipen om een ontsnapt kind voor een auto weg te trekken.

Genoeg speelgelegenheid

Soms zijn kinderen nog te klein om te spelen bij een speeltuintje in de buurt. Of je moet er constant bij willen zijn. Maar we kunnen gewoon eerlijk zijn. Niet elke ouder zit erop te wachten om een uur of anderhalf bij een speeltuin te staan en naar hun kind te kijken. Vooral als ze wat jonger zijn is het daarom handig om genoeg speelgoed en speeltoestellen in je tuin te hebben. En dat hoeft echt niet zo groot te zijn als het klinkt. Een hobbelpaard, een loopfietsje, een kleine glijbaan. Kinderen zijn gemakkelijk te vermaken met dingen die niet acht vierkante meter in beslag nemen.

Wij hebben zelf in de tuin het volgende:

  • waterbaan
  • zandbak
  • klein compact plastic klimtoestel met glijbaantje eraan
  • loopfietsje
  • ballen
  • een voetbaldoel
  • watertafel

Hiermee vermaken de kids (1 jaar, bijna 5 jaar en 6 jaar) zich prima mee. Lekker in het gras kruipen is voor de jongste natuurlijk al avontuur genoeg.

 

Wat is jouw ultieme tip voor een kindvriendelijke en veilige tuin?

Lees ook:


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud