Is de eettafel in jullie huis ook dé plek waar alles gebeurd? Voor sommigen is dit de keuken, maar ik denk dat de meeste families hun eettafel gebruiken voor meer dan alleen eten. Er wordt huiswerk gemaakt. spelletjes gedaan, natuurlijk gegeten, maar ook gekleurd, geverfd, getekend en gestempeld. We spreken er de dag door, vragen wat op school het leukste was, en horen er te gekke verhalen en avonturen die ze beleven de hele dag door. We vertellen er verhalen en proberen ze er normen en waarden bij te brengen. De kids leren er Engels en we bellen en FaceTimen er met al onze familie die ver woont, en nog veel meer. De eettafel is dus echt wel een super belangrijke plaats in het gezin.

Hoe hou je een houten tafel mooi schoon?

Prachtige houten tafels zijn helemaal top, en doen het interieurliefhebbende hart, heel hard kloppen. Alleen vlekken…. Maar we kunnen natuurlijk moeilijk de kinderen verbieden aan tafel te gaan. De eettafel is namelijk toch een beetje het hart van het gezin. Dus daar wordt getekend, geknutseld, geverfd en gelijmd. Maar hoe maak je nu het beste een eiken tafel goed schoon? Door het zo natuurlijk mogelijk te doen natuurlijk! Want waarom allerlei agressief schoonmaakmiddel gebruiken op zo’n mooi stukje natuur in huis. Prachtig hout moet je niet willen bederven met heftige schoonmaak spullen. Het beste kun je sowieso eerst proberen het hout schoon te maken op een niet opvallende plek om te zien wat het schoonmaakmiddel doet met het hout. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Je kunt beginnen met een beetje schoonmaakazijn en lauw warm water. Met een sponsje (de zachte kant!) kun je dan alle stift vlekken en lijm resten gemakkelijk van de tafel af krijgen. Dus gebruik niet de ruwere kant van het sponsje, maar echt alleen de zachte.

Je kunt natuurlijk het beste gewoon de geknoeide pasta vlekken, en stift strepen, vermijden. Kies voor een doorzichtig plastic tafelzeil (hebben wij bij de Kwantum vandaan), of gebruik (grote) placemats als je met de kids gaat knutselen. Dat scheelt je een hoop schoonmaken, en misschien zelfs wel vlekken die er niet meer goed uit gaan. En anders moet je de vlekken maar omarmen. Het is gewoon bewijsmateriaal van een echt fijn gezinsleven vol met activiteiten en leuke herinneringen.

Hoe kies je de juiste grootte van de tafel?

Wij zijn inmiddels een gezin van maar liefst zes mensen, en daarbij hoort een al wat grotere tafel dan gemiddeld. Maar toch zijn er ook steeds meer gezinnen die kiezen voor een mega grote tafel, zodat iedereen eraan kan zitten, en er zelfs nog anderen bij passen zonder teveel moeite doen. Want slepen met stoeltjes, en gasten op de bank laten eten is zooooo 2000. Dus een super fijne grote tafel is wel heel handig. Maar dat zal niet in alle huizen passen. dus dan is het misschien een handige oplossing om een uitschuifbare tafel te nemen. Zo hebben wij een standaard Ikea tafel die in de kleinste stand iets minder dan 2 meter groot is, en op de grootste stand passen er met gemak 10 mensen aan de tafel. Maar zo heb je niet constant een enorme tafel in de eetkamer staan.

Wil je recht of rond?! Het is helemaal aan jou. Een ronde tafel oogt wat organischer, en geeft vooral minder gedonder aan tafel. Want van welke generatie je ook bent, de strijd om de beste plek aan tafel is gewoon een althoos durend iets. Aan een ronde tafel is zoiets makkelijk opgelost. Want er is geen hoofd van de tafel, en iedereen kan met elkaar praten. Want aan een ronde tafel zit je altijd tegenover elkaar. En niet alleen maar naast elkaar.

 

Meer lezen?

Happy Meals bomvol vitamine; Deze snacks moet je zien

Scandinavische inspiratie voor een natuurlijk en licht interieur #InteriorJunkie

De mooiste grote tafels voor grote gezinnen #BigFamily

 

© Shutterstock