Als je bijna achttien wordt, krijg je meer verantwoordelijkheden. Een belangrijke taak die hoort bij volwassen worden is het aanvragen van je eigen zorgverzekering. Wellicht heb je hier tot nu toe nog niet echt over nagedacht, omdat je automatisch was meeverzekerd met je ouders voor ziektekosten. Nu de leeftijd van achttien jaar steeds dichterbij komt, is het handig om je vast te verdiepen in de mogelijkheden en om te weten hoe een zorgverzekering nou precies in elkaar zit.
Kies je voor een basisverzekering of voor een aanvullende verzekering, en hoe kom je erachter welk pakket bij jouw gezondheidssituatie past? Dat lees je in dit blogartikel! 

Het verschil tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

Vaak vragen jongeren zich af wat nou precies het verschil is tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering, en welke van de twee ze moeten kiezen. Dit is geheel afhankelijk van hoe jouw gezondheidssituatie eruit ziet. 

Basisverzekering

De basis ziektekostenverzekering vergoedt alleen de noodzakelijke zorgkosten, zoals de rekeningen voor de huisarts, medicijnen of voor het ziekenhuis. Dit pakket is voor mensen die over het algemeen geen gezondheidsklachten hebben vaak de voordeligste optie, omdat de premie laag is. De zorgpremie is het maandelijkse bedrag dat je verplicht moet betalen aan je ziektekostenverzekeraar. Vanuit het basispakket worden geen zorgkosten vergoed voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapie of oogzorg. Je neemt dus een risico als je alleen de basisverzekering afsluit, omdat je bij onverwachte zorgbehandelingen deze rekeningen uit eigen portemonnee moet betalen.

Uitzonderingen

Voor de vergoedingen vanuit het basispakket zijn er een aantal uitzonderingen. Heb je te maken met een chronische aandoening die op de lijst van chronische ziekten staat, dan krijg je automatisch wél recht op bijvoorbeeld een fysiotherapie basisverzekering. De behandelingen voor de fysiotherapie worden dan wel vergoed vanuit het basispakket vanaf de 21e behandeling.

Aanvullende verzekering

Heb je vaak problemen met je gebit, of maak je bijvoorbeeld hoge kosten voor je bril of contactlenzen, dan kan het voordeliger zijn om je aanvullend te verzekeren. De aanvullende verzekering vergoedt de kosten die niet zijn opgenomen in het basispakket. Zo is er een aanvullende tandverzekering of een aanvullende zorgverzekering voor brillen of lenzen. Ook zijn er aanvullende pakketten met extra fysiotherapie of voor alternatieve zorg. 

Hoe weet je welke zorgverzekering bij je past? 

De allereerste keer je zorgverzekering aanvragen is best spannend. Je vraagt je misschien af hoe je nu al kunt voorspellen hoe je gezondheidssituatie er het komende jaar uit zal zien. Dit kun je inderdaad niet precies voorspellen, maar je kan wel een realistische inschatting maken over je zorgbehoefte op basis van je gezondheidssituatie van de afgelopen jaren. Als je dit lastig vindt, vul dan eens de zorgwijzer online in. Door vragen over je gezondheid te beantwoorden, zie je welke verzekering voor jou de beste optie is. 

Veel succes!  

Meer lezen over geld en besparen?

9 tips om geld over te houden aan het eind van de maand – MoneyMakingMom

Geld besparen tijdens het kleding kopen

Dé perfecte budget keuken voor gezinnen

Tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering