Met vier kids heb je van bijna elk speelgoed item al wel minstens één exemplaar, en met de tweede verjaardag van onze tweede dochter (en derde kind) is het weer een gedoe om leuke cadeau’s te vinden voor haar verjaardag. Want …. we hebben alles al. En omdat we zo min mogelijk onbruikbare cadeau’s willen wordt het nog een heel stuk lastiger om iets leuks te vinden. Met onbruikbaar bedoel ik, we hebben al zeven ballen (en hoeven dus geen achtste), plastic rommel dat na vier keer spelen kapot is, of niet meer naar om wordt gekeken (ben ik al uit huis aan het verbannen) en speelgoed dat niet echt educatief is of de verbeelding van de kids aanspreekt. Ik hou steeds meer van speelgoed waar je echt veel verschillende kanten mee op kunt, die sportief zijn, of juist leerzaam. Iets waar je zeg maar ook echt wat aan hebt. Open-end speelgoed, zoals de regenboog van Grimms of Kapla. Duplo en Lego, waarmee je zelf dingen na bouwt (leerzaam), of zelf bedenkt (creatief en oplossingsgericht werken) Ik heb al wel wat leuke duurzame en groene kraamcadeau’s bedacht én gekregen met het kraamfeest van onze jongste, dus de hoogste tijd om weer eens wat verjaardagscadeaus te delen waar je ook echt iets aan hebt, zelfs als je ‘alles al hebt’.

Grote cadeau’s

Als je alles al hebt, dan heb je waarschijnlijk heel veel kleiner speelgoed. Cadeautjes onder de € 20,- zeg maar. Een leuke kleinere set van Duplo, of een paar auto’s, ballen, knikkers, bellenblaas en nog veel meer. Of nog ‘erger’ de cadeautjes van onder de vijf euro die bij de Action vandaan komen. Laat ik gelijk zeggen dat ik ook heus wel bij de Action shop, en ook wel eens voor onder de vijf euro. Maar de meeste kinderpartijtjes wordt je doodgegooid met leuk uitziend speelgoed, wat vervolgens soms zelfs tijdens het feestje al kapot gaat.

Daarom kiezen wij er steeds vaker voor om grote cadeau’s te vragen. Het is iets meer geregel, maar dat geeft niet. Zo kreeg onze dochter die nu bijna twee wordt, voor haar eerste verjaardag de toffe en stylische ballenbak van Misioo cadeau. Kostte een lieve duit (ik dacht iets meer dan €100, inclusief 400 ballen en verzending) maar ze hebben er echt elke dag plezier van. Zodra ze uit bed stapt duikt ze erin, en voor het slapen gaan wil ze ook altijd nog minstens één keer in het ballenbad. En dan overdag natuurlijk ook nog lekker ermee spelen. Zo krijgen onze oudere kids voor hun verjaardag vaak een grotere set Lego (die ze anders nooit zelf kunnen kopen met hun eigen centjes), of een mooie fiets.

Onze grote cadeau tips:

Sportieve cadeau’s

Veel speelgoed is gemaakt om binnen mee te zitten spelen. Maar eigenlijk is het ook hartstikke goed om speelgoed te hebben dat je kids juist lekker aan het bewegen zet. Een sportief cadeau kan trouwens ook een lidmaatschap voor een voetbalclub zijn, of 10 turnlessen. Voor peuters hebben ze in bijna elke grotere gemeente wel dingen als peuter dansen, of peuter gym. Je kunt voor de kleinste kids ook een aantal lessen baby-zwemmen cadeau vragen. Samen ‘sporten’ is nog veel leuker. En met de onderstaande cadeau’s gaan je kids zeker weten wat meer naar buiten, en lekker hun energie kwijt raken, in plaats van als een stelletje zombies naar een scherm staren.

Onze sportieve cadeau tips:

Open end play speelgoed

Als je zoals wij wat minder speelgoed in huis wilt, maar wel wil dat je kids zich goed vermaken, dan is open end speelgoed heel fijn. Neem bijvoorbeeld Kapla. Het is o zo simpel, gewoon wat houten balkjes, maar je kunt er oneindig veel toffe dingen mee doen. Huizen bouwen, torens maken, wegennetwerken maken, dierenhokken en nog veel meer. Open end speelgoed is om het kort te zeggen, gemaakt met niet één doel. Je kunt er allerlei kanten mee uit, en stimuleert zo dus de verbeelding en creativiteit van je kids. Maar ook met plastic speelgoed kun je soms hartstikke leuk open end play hebben. Denk aan Magformers of Lego/Duplo.

Onze open end play speelgoed tips:

Interactieve games

Zelf hou ik niet heel erg veel van kinderen en electronica, maar je wilt natuurlijk je kinderen wel media-wijs opvoeden. Het zou toch wel erg handig zijn als ze weten hoe een computer werkt, wat een tablet is en kan, en hoe je telefoneert. Nee, onze kids zitten niet hele dagen op de iPad, maar ze mogen er wel regelmatig op de tablet. We hebben erg leuke interactieve apps trouwens. Denk aan de verschillende sets van Play Osmo (review lees je hier) of de interactieve houten letters van Marbotic (bekijk hier de filmpjes).

Sinds kort kun je trouwens met de Nintendo Switch LABO ook uit karton allerlei toffe voorwerpen bouwen, en hele coole spelletjes doen.

Een uitje of een ervaring cadeau doen

Maar wat misschien nog wel het allerleukste is… een uitje, een beleving of een ervaring cadeau doen. Want speelgoed komt en gaat, ervaringen en herinneringen blijven bestaan. Onze kids willen bijvoorbeeld graag een dagje uit, of pony rijden, naar de TT in Assen, en zo hebben alle kids wel iets wat ze leuk vinden om te doen. Je kunt ervoor kiezen om een eenmalig uitje te doen (denk aan een dierentuin bezoek, of een pretpark) of een abonnement op een favoriet uitje. Onze kids kregen vorig jaar met kerst een abonnement op Slagharen cadeau, we hebben daar het hele jaar wel 30x plezier van gehad. Zo heb je ook abonnementen op binnenspeeltuinen, dierentuinen of sport clubjes. Of misschien heb je wel een heel erg creatief kind, en wil ze graag een bloemschikcursus, of schilderworkshop van tien lessen te volgen. Je ziet het alweer, er is echt heel erg veel mogelijk, als je gaat denken in ervaringen en uitjes.

 

EN…. heb jij nog goede tips voor kinderen die ‘alles al hebben’?