Een moestuin is dé plek om lekker te wroeten, een frisse neus te halen en meer over de natuur te leren! Yes! Na een aantal succesvolle seizoenen van ‘de moestuintjes’ van de AH, begon het moestuinieren in Nederland weer een beetje hip te worden. En niet helemaal zonder reden natuurlijk. Want een eigen moestuintje is hartstikke leuk. Niet alleen maar omdat je er je eigen groenten en zelfs fruit uit haalt (hallo verpakkingsvrij voedsel), maar ook omdat je lekker in de frisse buitenlucht met de handjes aan het werk bent. Het goede nieuws is… Het is weer moestuin seizoen! Tenminste, dat zeggen ze. Helaas is het nog altijd niet echt mooi lente weer geweest sinds februari, maar dat kan alleen maar beter worden zullen we zeggen. Vanaf maart kun je al wel bezig met het maken van je eigen moestuin. En wij doen dit jaar daar graag aan mee. Maar niet meer met de moestuintjes van de supermarkt, maar we gaan voor het meer ‘echte’ werk. Helaas heb ik nooit echt groene vingers aangeleerd. Ook al had ik wel ooit een schooltuintje (bestaan die nog?), dat is allemaal niet echt blijven hangen. De afgelopen twee jaar hebben wij verwoede pogingen gedaan om de groene sprietjes die we op de vensterbank hadden staan, te laten uitgroeien tot volwassen planten. Maar er was iets wat niet goed ging. Verder dan tientallen sprieterige groene in een mooie vierkante meter moestuin kwam het namelijk niet. Erg frustrerend als je het mij vraagt, want die eerste sprieten leken erg hoopgevend. Dus na een week droop iedereen lichtelijk teleurgesteld af, en wachtte we tot het volgende seizoen moestuintjes, in de hoop dat deze het beter zouden doen.
Dit jaar een professionele amateur moestuin
Dit jaar gaan we over een heel andere boeg. We gaan écht moestuinieren. Ik vind dit namelijk echt iets wat alle kinderen een keer zouden moeten doen/leren. Moestuinieren zorgt namelijk niet alleen voor zelfvoorzienend zijn, maar is ook erg goed om de stress gehaltes omlaag te halen. Met de handen in de aarde wroeten zorgt er dus voor dat alle mentale onkruid ook wordt gewied.
Toen Chantal, van Ouders van Nature & Moestuinieren met Kinderen, ons dus vroeg of wij haar super cursus Moestuinieren met Kinderen wilden volgen. Aangezien een beetje rommelen, en rond zoeken op het internet de afgelopen twee jaar geen voortvarende moestuin opleverde, leek dit mij een uitgelezen kans. Want Chantal weet heel goed waar ze het over heeft. En de inhoud van de cursus beloofde gelijk al erg veel goeds! Elke week stuurt zij namelijk een nieuwe les toe, waardoor je ook echt de tijd hebt om alles wat je geleert hebt in de praktijk te brengen.
Moestuinieren met kinderen, dé online cursus voor ouders en scholen
Natuurlijk kun je een online cursus volgen met de kids voor in je eigen tuin. Maar ook voor scholen is deze cursus echt super leuk! Het is stiekem mijn droom, om een moestuin bij ons op school te krijgen. Eentje waar alle groepen af en toe in kunnen wieden, planten, wormen zoeken, en natuurlijk oogsten. Of een prachtige wilde bloemen tuin, waarin de mooiste soorten bloemen groeien. Voor elke juf een eigen pluk boeket, elke week vers uit de bloemen tuin. Oké, ik ben vooruitstrevend, maar er zijn genoeg scholen op zoek naar leuk educatief materiaal. En een online cursus moestuinieren is zo ontzettend leuk! Behalve de online cursus (die je dus op eigen tempo kunt volgen het hele jaar door), kun je ook prachtige kaarten bestellen met allerlei extra info en activiteiten, in een mooie houten doos. Speciale activiteiten gericht op de onderbouw, en bovenbouw. Deze kaarten zijn los te koop, en gelukkig op stevig en afneembaar materiaal gemaakt. Geen probleem dus als ze in de losse aarde belanden, of er wat water overheen wordt gegoten.
Elke week krijg je een handige update, als er een nieuwe les online staat. Je krijgt elke week genoeg (en soms best wel heel erg veel) informatie over het in elkaar zetten van de moestuin.
De eerste weken (online) moestuinieren zijn van start
De eerste week begonnen we met de les over bodembedekking, en hoe maak je eigenlijk een teeltplan. Voor iedereen die niet weet wat een teeltplan is, of wat wisselteelt inhoudt, is er gelukkig ook een hoofdstuk dat daar uitgebreid op in gaat. Zo kun je dus als amateur prima aan de slag met deze cursus.
Gelijk na de eerste les wist ik al wat we de voorgaande jaren moestuinieren verkeerd hebben gedaan. Onze moestuin stond voor het grootste gedeelte van de dag niet lekker in de zon. Ook had ik geen rekening gehouden met het feit dat wij ontzettend slechte grond hebben. Door alle schaduw missen er heel wat noodzakelijke voedingsstoffen in onze moestuin.
We moeten dus maar eerst aan de slag met het vinden van een juiste plek voor onze nieuwe moestuin. Gelukkig helpt Chantal daar erg goed mee. Voor vragen kun je trouwens in de gesloten Facebook groep terecht. Super handig, voor als je even niet weet wat te doen, of als je een andere vraag hebt. Foto’s delen van je eigen moestuintje en de vooruitgang kan daar natuurlijk ook.
Wat ik zelf erg leuk vind is dat er echt ontzettend veel info in elke les zit. Je moet er dus echt de tijd voor nemen en ermee aan de slag gaan. Nu laat mijn gezondheid dat momenteel even niet toe, en gelukkig zit het weer een beetje tegen. Maar zodra het allemaal kan, kan ik niet wachten om te starten met het opzetten van onze eigen eerste echte goede moestuin.
Met de hulp van Chantal gaat dat dit jaar zeker lukken. En natuurlijk ga ik bij school eens aankaarten dat een moestuin op school echt broodnodig is. Even lekker ontspannen, leren in de buitenlucht en natuurlijk de lekkerste groente, fruit en bloemen van eigen bodem.
Moestuin updates de komende weken
Natuurlijk vinden wij het hartstikke leuk om onze moestuin met jullie te delen. Dus de komende weken zullen we af en toe een update geven. Ik hoop dus dat wij na de zomer (of misschien lukt het voor die tijd nog) ook een stukje van de school moestuin te kunnen laten zien, en we gaan zeker kijken of we ergens een plekje kunnen vinden voor een bloemen pluk tuin. Want ik houdt zelf ook ontzettend van veldboeketten, dus hoeveel leuker is het om ze uit eigen tuin te halen?
Met de hulp van de online cursus Moestuinieren met Kinderen weet ik in ieder geval zeker dat we heel veel meer kans maken op een echte goede oogst. En dat als ik vragen heb, ik deze gewoon kan stellen aan iemand (‘juf Chantal’ dus) die er echt verstand van heeft.
Voor iedereen die dus ook alleen maar licht groene vingers heeft is dit een hele fijne cursus, en ik hoop dan ook dat jij met je gezin of met de school ook met deze cursus gaat werken! Op naar een wereld waarin moestuintjes weer helemaal hot en happening zijn, en waar onze kinderen weer weten waar bloemkool en radijsjes vandaan komen.
Meer lezen over groen en duurzamer leven?
Groener leven met een (jong) gezin #GoingGreen
Onze top 5 van houten kindermeubels en duurzaam speelgoed! #MinimalistMama
Dé duurzame en creatieve manier van spelen met LEGO: Brikkon speelsets
Mijn tuinverbouwing wensenlijstje: kindvriendelijk, praktisch en natuurlijk