Lang leve kinderbijslag! Echt even serieus, waar zouden we zijn zonder kinderbijslag? Wij zouden in ieder geval elke maand een hoop minder geld te besteden hebben aan alle kosten van onze schattige kopietjes. We zijn in Nederland maar ontzettend gezegend met zo’n geweldig systeem waarin elke ouder evenveel geld krijgt elk kwartaal om te voorzien in de levensbehoefte van onze kiddo’s. Ik deel vandaag wat tips en trics om te sparen voor je kind, niet voor een autorijbewijs (want geloof me, tegen de tijd dat onze kids auto mogen rijden, hebben ze geen rijbewijs meer nodig  😉  ) , maar voor de dingen die er echt toe doen.

Open een eigen rekening voor je kind

Zodra onze kids geboren waren, ging ik een week of zes later met ze naar onze bank toe om een spaar-en betaal rekening te openen voor ze. En dit is wel waarom… Met drie (straks vier) kinderen is het gewoon handig om voor elk kind een aparte rekening te hebben. Zo houd je gemakkelijk overzicht over wat er naar wie gaat, en wat je voor wie spaart.

Zo storten we elke keer de kinderbijslag op elke rekening apart. Het ene kind heeft het ene jaar gewoon meer behoefte aan nieuwe kleren, of verzorgingsproducten dan het andere.

Ook hebben we er een betaalrekening bij. Zo betaal ik alle dingen die ik voor onze zoon koop, alleen maar met zijn eigen pinpas. Ja het is even lastig, omdat ik nu met maar liefst zeven verschillende pasjes met zeven verschillende pincodes rondloop, maar het is ook zo handig. Ik heb nooit meer dat mijn geld zomaar verdwijnt, omdat ik her en der wat spullen voor de kids heb gekocht, ik weet precies waar het heen is gegaan.

Maak elke maand een vast bedrag over

Om echt handig te sparen voor je kind laat je gewoon elke maand een standaard bedrag afschrijven van je eigen rekening. Onze kids krijgen allemaal elke maand eenzelfde bedrag op hun spaarrekening geschreven. Zo hoef ik er niet over na te denken, het gebeurd aan het begin van de maand, zodat er nog genoeg geld op de rekening staat, en alles helemaal automatisch. Zo heb je elk jaar toch meer gespaard dan je misschien had gedaan als je het handmatig moest overmaken. Tenminste, als je zo bent als ik… Een goed voornemen maar door de drukte van het leven gewoon vergeten dat je het zou doen. Bovendien kost het veel moeite om het geld terug te boeken (mocht je deze maand niet willen sparen) dus wordt er sowieso gespaard. Of je nu zin hebt of niet.

Wist je trouwens dat je bij verschillende banken verschillende spaarrente’s hebt? Ondanks dat het de spaarrente niet heel erg hoog is, is het toch wel fijn om eens te vergelijken tussen verschillende banken. Geen zin zelf alles uit te zoeken, en te vergelijken? Maak dan dankbaar gebruik van bijvoorbeeld Geld.nl waar ze alles op een rijtje hebben gezet voor je. Zo haal je het meest rendement uit het spaargeld.

Gebruik overtollige kinderbijslag als spaargeld

Heb je aan het eind van het kwartaal nog geld op de betaalrekening van je kind staan? De ene maand hebben we dat niet, of heeft één kind nog ruim € 100,- over, en de ander heeft die maand geld tekort gehad… Maar alles wat aan het einde van het kwartaal over is, boek ik over naar hun eigen spaarrekening. Of dat nou € 10,03 is of € 163,21. Het precieze overgebleven bedrag gaat naar de spaarrekening. Zo hoef ik niet na te denken over wat ik anders er misschien mee ga doen, of dat de kids misschien toch nog iets nodig hebben.

Als het niet is gebruikt, dan was het niet nodig toch? En zo kun je eventuele tekorten van een ander kwartaal weer opvangen met het spaargeld. Zo kost een flesvoeding baby dat zeven luiers per dag vol poept over het algemeen meer dan dat de kinderbijslag ons uitkeert. En een meisje van vier dat een groei-stop heeft houdt dit kwartaal misschien geld over, maar volgend kwartaal schiet ze zo in één keer een hele kledingmaat voorbij.

Een buffer opbouwen met ‘overtollig geld’ is dus een heel slim idee.

Hoeveel moet je sparen voor je kind?

Dat is helemaal aan jou en je situatie. Ik snap dat er gezinnen in Nederland zijn, die de kinderbijslag als gezinsinkomen moeten gebruiken en dat is prima. Maar de meeste van ons zullen zonder kinderbijslag kunnen rondkomen, als het gaat om normale kosten als huur, boodschappen, gas, licht, electra etc.

De overtollige kinderbijslag sparen kunnen we dus bijna allemaal. Dat is al een heel stuk. Probeer anders eens voor een maand of drie elke maand een standaard bedrag te laten overboeken van € 5,- per kind. Als je erover nadenkt is het niet zo heel veel, en de meeste van ons geven minstens € 5,- per maand per kind uit aan rotzooi speelgoed dat na twee keer kijken kapot is. Gaat € 5,- per maand sparen goed? Verhoog dan het bedrag per kind een beetje. En zo ga je door tot je op een comfortabel bedrag zit. Probeer het gewoon een kwartaal uit, die € 5,- .

Wat moet je minimaal gespaard hebben?

Is er een magisch bedrag dat je minimaal op je spaarrekening van je kind moet hebben staan? Ik denk van wel. Zoals je eigenlijk minstens drie maanden aan levenskosten op je eigen spaarrekening zou moeten hebben staan (voor het geval iemand een baan verliest, iemand in de ziektewet belandt, de droger en wasmachine het op hetzelfde moment begeven, de auto uit elkaar valt en ga zo maar door), heb ik ervoor gekozen om minstens een kwartaal aan ‘kinderkosten’ op de spaarrekening te hebben staan. Natuurlijk kan niet iedereen met zo’n startbedrag beginnen, en krijg je je allereerste kinderbijslag vaak pas na een kwartaal of soms zelfs half jaar (als je kind net na een uitbetaling is geboren) nadat je kind geboren is. Die eerste maanden zul je dus alles zelf moeten kunnen opvangen. Ben je dus nu zwanger, spaar dan nu vast elke maand een beetje voor de kosten die je zult hebben de eerste maanden van je baby’s leven, waarin je nog geen kinderbijslag ontvangt.

Meer lezen over sparen voor jezelf of voor je kind?

Sparen jullie voor je kind, en zo ja, doe je dat automatisch of doe je dat elke maand handmatig… Let me know

 

 

 

Meer lezen over (be)sparen?

 


 

© Shutterstock

Dit bericht is in samenwerking met NIBC