Een natuurspeeltuin, helemaal hip en hot! Wil je tijdens de vakantie met je kids naar een goedkoop uitje, dat ook nog eens super tof en zelfs educatief kan zijn?! Laat je kids lekker uitrazen in een natuurspeeltuin. De natuurspeeltuin is steeds meer in opmars. Weg met de felgekleurde plastic speeltoestellen, en we verwelkomen de boomstronken, water partijen, stenen en modderpoeltjes. Ook kun je op diverse plekken in Nederland een blote voetenpad lopen (zonder kinderwagen, dus neem een fijne draagdoek mee). Met zoveel leuke opties, vonden wij het hoog tijd om eens de leukste natuurspeeltuinen (en blote voetenpaden) op een rijtje te zetten…. Kijk dus zeker of er in jullie buurt eentje zit, of daar waar je op vakantie gaat. Veel speel plezier alvast!

Natuurspeeltuin ‘de Klimkuil’ – Wierden

natuurspeeltuin

Bedacht en ontworpen door kinderen! Wat kan er nou beter zijn dan een speeltuin gemaakt door de kids zelf? Dit leuke speelbos, en de klimkuil zijn bedacht door kinderen van de Sjaloom school. En daarmee is het waarschijnlijk één van de kindvriendelijkste natuurspeeltuinen die ik me kan bedenken. Via paden van boomsnippers wordt je van speelplek naar speelplek geleid, en in de Klimkuil zelf is genoeg te beleven, met water, zand, modder en nog veel meer. Een uitgebreid verslag van Madelon lees je hier.

‘Heumensoord’, een natuurspeeltuin – nabij Nijmegen

natuurspeeltuin

Nog een leuke speelplek in dit grote natuurgebied, waar tijdens de Nijmeegse vierdaagse het ‘soldatenkamp’ wordt opgeslagen. Op de grote vlakte hebben ze sinds kort een aantal leuke natuurlijke speel elementen toegevoegd. Een zandglijbaan, touwbruggen, boomstammen rollen en sjouwen en zelfs een muziek spel. Papa’s Wereld schreef  een fijn artikel over deze natuurspeeltuin, dat je hier kunt lezen.

Speelbos Schuytgraaf – nabij Arnhem

natuurspeeltuin

Als je dan toch in de regio Nijmegen/Arnhem bent, ga dan ook eens naar het iets minder bekende Speelbos Schuytgraaf. Met ongelooflijk veel waterpartijtjes, hindernissen, slinger touwen en bruggetjes is dit misschien wel de meest avontuurlijke natuurlijk speeltuin in het rijtje. Josan ging naar deze natuurspeeltuin met haar drie meiden heen (waarvan er eentje in een draagzak zat, want ook dit ‘pad’ is niet echt kinderwagen vriendelijk) en maakte heel behendig een aantal prachtige plaatjes van dit speelbos.

DoePark Nooterhof, met natuurspeeltuin – Zwolle

natuurspeeltuin

Als echte blauwvinger, wist ik natuurlijk wel van dit DoePark af, maar ik ben er nooit geweest (dat krijg je als je bijna negen jaar geleden beslist te verhuizen naar het hoge noorden). Gelukkig schreef Marije er een gastblog over, en de volgende keer dat wij naar Zwolle gaan, neem ik de kids zeker mee naar dit DoePark. Zo is er naast een geweldige waterspeeltuin, met eindeloze speelmogelijkheden, ook een Theehuis met heerlijke streekproducten, en kun je in het hoogseizoen allerlei leuke activiteiten meedoen bij deze natuurspeeltuin.

Blotevoetenpad – Brunssum

natuurspeeltuin

Wil je lekker terug naar het echte oer gevoel? Ga dan eens naar een blotevoetenpad. Schoentjes uit, en gaan met die banaan. Niet alle stukken van blotevoetenpaden zijn begaanbaar voor kinderwagens, dus een draagzak is wel weer handig. Gelukkig staan er bij dit blotevoetenpad in Brunssum genoeg bankjes (met prullenbakken) om even uit te rusten en wat te verorberen, om vervolgens gauw weer verder op avontuur te gaan. Laura ging op pad met haar kids en vond het ge-wel-dig.

Waterpret in natuurspeeltuin Bosland – Dommelvallei

natuurspeeltuin

Zoek je voor tijdens de warmere dagen een prima natuurspeeltuin? Dan ben je in Bosland helemaal op de juiste plek. Want naast een fijn ‘buggy-proof’ wandelpad, en een schatzoektocht, kun je er heerlijk spelen en je vermaken met meer dan genoeg waterpartijen. Een extra setje kleding is dus zeker niet overbodig. Kijk maar eens wat er gebeurde met het zoontje van Tamara, in haar blog over Bosland.  😉

Het Woeste Westen – Amsterdam

natuurspeeltuin

Nog zo’n leuke speelplek. Je kunt er naast heel veel spelen, ook nog lekker broodjes bakken, mais poffen, of lekkere marshmallows boven het kampvuur! Wil je liever proberen wat visjes of kikkers te vangen? Dan kun je een visnetje lenen om ook de onderwaterwereld te ontdekken. Travel blogger Saskia schreef over deze natuurspeeltuin en heeft nog veel meer leuke uitjes op haar website staan.

Het BelevenissenBos – Lelystad

natuurspeeltuin

Het BelevenissenBos in Lelystad is bij uitstek een dag vullend gratis uitje in de polder. Naast de lieve paardjes in de paardenwei, en ontzettend veel wandelpaden, is er ook een super grote natuur speeltuin. Of eigenlijk meer een obstacle course, want er zijn veel hindernissen over watertjes en andere spannende avonturen te beleven hier in deze natuurspeeltuin in Lelystad. Maya schreef er meer over.

Tiengemeten, natuurspeeltuin op een eiland – Zuid Beijerland

natuurspeeltuin

Een speeleiland in de buurt van Zuid Beijerland, dat is wat de Tiengemeten is. Met een boot erheen (die één keer per uur vaart, let dus wel goed op de vaartijden) is al een avontuur op zich en daarna begint het grote modderfeest. Extra kleding is hier geen overbodige luxe, al kun je jezelf wel afspoelen bij de buitendouche. Omkleden kan in de kleedhokjes, dus aan alles is gedacht in deze natuurspeeltuin. Hongerig van al het spelen in de modder en het scheppen in het zand? Eet dan een lekkere pannenkoek of ga op bezoek in het Rijn Poortvliet museum (je weet wel, die van de kabouters). Marguerita ging er met haar kids heen en nam alles onder de loep.

OERRR natuurspeeltuin in Otterloo

natuurspeeltuin

Ben jij gek op zandverstuivingen in combinatie met een fijn speelbos? Dan is deze OERRR speelplek nabij Otterloo helemaal een go to. Naast hutten bouwen en rennen door de mega zandbak, is er nog veel meer te doen. Is het wat slechter weer, dan is er ook een binnenspeeltuin, en er is ook een mooie ‘gewone’ speeltuin bij het restaurant. Meer over deze speelplek lees je bij Kids Er Op Uit.

België – Hobbeldonk in Heist-op-den-Berg

natuurspeeltuin

Oké, laten we ook onze Zuiderburen niet vergeten. En wie weet ga jij wel op vakantie naar het prachtige België, en ben je in de buurt van Heist-op-den-Berg, dan ben je bij deze natuurspeeltuin helemaal op de juiste plaats. Fijne zandspeelplekken, een mooie wilgen tunnel en nog veel meer. Jessica heeft een mooie foto reportage en wat meer tekst en uitleg hier geschreven.

België – Stropersbos in Sint-Gillis-Waas

natuurspeeltuin

Nog een leuke speelbos, waar je trouwens ook uuuuuuren kunt lopen. De natuurspeeltuin heeft maar liefst twee speelzones, en is uitermate geschikt voor een fijn gratis uitje in de buurt van Sint-Gillis-Waas. Kimberley ging er heen met haar gezin, en legde wat leuke momenten vast.


Na een hele lijst vol leuke plekken, heb je vast iets gevonden waar je deze zomer lekker heen kunt gaan met je kids. Nog meer natuurspeeltuinen vinden? Kijk dan op deze site waar de meeste natuurspeelplekken in Nederland staan.

Meer lezen?

Mijn tuinverbouwing wensenlijstje: kindvriendelijk, praktisch en natuurlijk #OutdoorMomma

De tofste Mud Kitchen’s (voor water-en zand pret) op een rij #OutdoorMomma

Tegen de zon beschermen, maar ook de zon benutten #GoingGreen

Cadeautips voor kinderen die alles al hebben en wat leuk & nuttigs willen #MinimalistMama