Het is de afgelopen dagen gelukkig heel wat afgekoeld, want vorige week hoorde ik half Nederland kreunen en steunen over het warme weer, niet slapende kinderen vanwege de warmte, en meer ellende. Zwembadjes in de tuin waren niet genoeg om af te koelen, kinderkamers met temperaturen van meer dan 28 graden. Nu zijn er gelukkig een aantal fijne oplossingen, zoals hydrofiel hoeslakens en slaapzakken , maar er bestaan ook hele fijne koele zomerse dekbedden. Maar hoe weet je nu precies hoe warm een dekbed is? Ooit gehoord van TOG? We leggen je er graag meer over uit, zodat ook jij met een fijn dekbed de zomer door kunt.

Wat is TOG waarde?

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding etc. lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies. Om daarin een goede balans te vinden kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen. Als hulpmiddel, niet als wet.

Hou een maximum aan van 4.0 TOG om jouw baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Nu is deze binnenshuis meestal redelijk stabiel en gemiddeld, maar een natte luier isoleert bijvoorbeeld minder dan een droge luier. In niet-ademende kleding kan je baby vochtig worden en van met een vochtig huidje koelt hij af. Gewassen beddengoed en kleding hebben een lagere isolatiewaarde, betere luchtdoorlaatbaarheid en nemen beter transpiratievocht op dan nieuwe, ongewassen kleding.

Gemiddelde TOG waarden *

Rompertje zonder of korte mouw 0.2 TOG
Laken 0.2 TOG
Boxpakje/jumpsuit katoen 1.0 TOG
Oude deken (1 laag) 1.5 TOG
Nieuwe deken (1 laag) 2.0 TOG

* Volgens de Britse Textiel Technology Groep


Op basis van de waarden die diverse fabrikanten afgeven, geldt dit voor de meeste babyslaapzakken:
Zomerslaapzak 0.3 – 1.0 TOG
Winterslaapzak 2.5 – 3.5 TOG

 

Je ziet het, ook al is het warm, je kunt je baby gerust in een rompertje en onder een laken te slapen leggen. Het rompertje zal transpiratievocht opnemen en een stevig ondergestopt laken geeft je kindje een gevoel van geborgenheid. Dit geldt vooral voor jonge baby’s die erg onrustig slapen ’s nachts en het liefst ingebakerd zijn, of inbakeren gewend zijn. Mocht het nou heel lang heet zijn, dan is het misschien een goed moment om het inbakeren wat af te bouwen. Maar de meeste inbakerdoeken zijn 1.0 TOG, en kun je dus in principe tot 28 graden gewoon gebruiken.

Testen op TOG waarde gebeurt in Nederland door TÜV Rheinland in Enschede, een onafhankelijk testinstituut. Dit instituut geeft de volgende TOG waarden als richting:

24-27 °C < 1.0 TOG
21-23 °C 1.0 – 2.0 TOG
10-20 °C 2.0 – 3.5 TOG

Check de TOG waarde van jouw dekbed

Nu je weet welke TOG waarde je bij welke temperatuur nodig hebt, is het dus alleen nog maar van belang om te weten wat de TOG waarde van jouw dekbed is, of dat van je kind. Zo weet je zeker dat je nooit een te warm of te koud dekbed hebt, en je kleine lekker kan slapen.

 

 

Meer lezen over kids en slapen? Lees dan ook zeker onze andere artikelen:

 


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud