Had jij net als ik weer een slapeloze nacht? Eén van de kids wakker, of een kleintje dat sowieso nog elke nacht wakker wordt. Hier bedacht onze jongste dat voor half één slapen voor baby’s was, en dat mevrouw al bijna 1 jaar is, en daar dus niet meer aan doet. Er natuurlijk geen rekening mee houdend dat deze mama de volgende dag vroeg op moest staan, de scholen (hier) weer begonnen zijn en er een volle dag gepland staat. Verschrikkelijk om je dag met een achterstand te beginnen. Ik werdt met hoofdpijn wakker, met veel te weinig slaap (een uurtje of vijf) en een kind met een ontstoken oog. Yup, Hello Monday. Gelukkig heb ik af en toe wel wat trucjes achter de hand om me wat sneller weer fitter te voelen. Dus ik deel ze even met je, want volgens mij hebben we allemaal wel eens zo’n nacht, sommige van ons meerdere achter elkaar, en anderen zitten al jaren in de vicieuze cirkel van weinig slaap. Dus als dit iets voor jou is, of je vriendin, of collega, tip ze dan even. Want zelfs met heel weinig slaap kun je toch je dag doorkomen. Zelfssss als het maandag is   😉

Anti hoofdpijn mixje

Jup, ze bestaan. Zoals je gebakken eieren eet tegen een kater, zo kun je het beste twee glazen citroen water nemen tegen hoofdpijn, van een slapeloze nacht. Waarom? Vaak hebben we hoofdpijn omdat we eigenlijk uitgedroogd zijn. En weet je waar dat vocht ook vandaan getrokken wordt? Uit je hersenpan. Het vocht tussen je hersenen en je schedel (dat beetje vocht beschermt je hersenen dus van het beuken tegen je schedel) is dus best belangrijk.

Veel oorzaken van hoofdpijn liggen dus eigenlijk bij vocht tekort. Dus wees verstandig, eet een appel per dag, en vul ’s ochtends je vocht voorraad eventjes aan.

Ga naar buiten

Wat een geluk dat het vandaag niet keihard regent, dus deze tip komt vandaag wel goed uit. Als je net als ik toch de kids naar school moet brengen, loop dan eventjes wat verder. Als ik me niet zo top voel, dan loop ik graag langs de vaart, hier zo’n kwartier vandaan. Even de frisse wind door je haren, de lucht opsnuiven, en letterlijk wat frisse lucht door je hoofd heen laten gaan. Ruimte maken van creativiteit, nieuwe energie en meer. Bovendien helpt een beetje bewegen om de goede hormonen op gang te helpen.

Siësta!!

Ben je net zoals ik, zwanger en/of in ‘bezit’ van een aantal kleintjes? Dan is het soms gewoon verstandig om met slaaptekort wat extra bij te slapen wanneer dat kan. Voor mij is dat elke middag tussen 13:00-13:30 uur ongeveer, wanneer de kids weer naar school zijn en de kleinste haar middagslaapje doet. Ik weet bijna elke dag zeker dat dat half uurtje het stil is in huis, en ik kan doen wat ik wil. Het huishouden, bloggen, chillen, een boek lezen, de was en meer. Maar ik kies ervoor om elke dag dat half uurtje te pakken om te rusten. Nu kan het nog, over een maand of 4 is daar weer een newborn, die totaal geen schema heeft, en ik die half uurtjes ’s middags waarschijnlijk wel kan vergeten.

Laat de boel de boel…

Ja, er staat een afwas, ja er liggen broodkruimels op de grond en ja waarschijnlijk wachten er nog vier of vijf wasjes op je. Maar who cares? Zolang iedereen kleding heeft om aan te trekken en er een glas is om water uit te drinken… Soms moet je jezelf toestemming geven om niks te doen. Niks, behalve opladen. Door het doen van iets wat je leuk vind. Hou je van tuinieren? Duik dan (met of zonder kids) de tuin in, heb je liever een goed boek, lees een beetje. De afwas staat er over een half uurtje ook nog. De mijne is nog nooit weggelopen en die van jou vast ook niet. Als je iets weet waarmee jij jezelf een beetje kan opladen, dan heb je daarna weer tijd voor diezelfde afwas. Af en toe moet je gewoon even de boel de boel laten.

Doe iets geks

Oké, niet te gek. Maar iets wat je normaal gesproken niet doet. Als je thuis bent met de kids, dan zijn de meeste dagen hetzelfde. Je geeft ze eten, je geeft ze drinken, je helpt met aankleden, brengt ze naar school (of niet), maakt nog meer eten klaar, verschoont tien luiers, droogt tranen en lost ruzies op. E L K E   D A G . Om een beetje uit je sleur te komen, en je slapeloze nachten achter je te laten is het soms goed om even iets geks te doen. Iets wat je normaal niet doet. Ga met de kids fietsen naar een speeltuin waar je lopend nooit heen zou gaan. Ga picknicken buiten, of met slecht weer leg je een kleedje midden in de woonkamer. Hou een verplichte pyjama dag voor iedereen. Doe een keer ’s avonds een spelletje met de kids, in plaats van de tv aan. Er zijn genoeg dingen die je sleur kunnen doorbreken, als je maar even wat creatief bent.

 

Zo zie je maar weer… Ik kan je geen extra uren slaap beloven, al zou ik het graag willen. Wie weet dat je ooit in de toekomst gewoon een potje met slaap in de schappen van de Lidl kunt kopen, voor nu moeten we het doen met wat we hebben. Heb jij nou ook nog een ultieme tip?! Laat het ons weten!

 

Wil je weten hoe je je kids in de zomer wat langer kunt laten doorslapen? Lees dan dit artikel.
Benieuwd hoe je de overgang van een ledikantje naar peuterbed wat vlekkenlozer kan laten verlopen? Lees dan dit artikel
Wil je liever een weekendje weg om bij te tanken? Lees dan onze 7 tips voor een hotelovernachting met kinderen hier.
Een goed matras voor je kind aan het zoeken? Ook daar hebben we wat tips over opgeschreven.
En misschien is samen slapen met je baby juist wel het antwoord op jouw slapeloze nachten…

 

 


© Shutterstock